bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Журналістські розслідування на Луганщині не викликають жодної реакції з боку влади
19.11.2009

Такого висновку сьогодні дійшли учасники прес-конференції Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Під час заходу були оголошені результати моніторингу журналістських розслідувань на території Луганської області за 2008-2009 роки.

Зокрема, голова СЦГІ Юлія Ращупкіна презентувала ТОП-10 журналістських розслідувань в обласних ЗМІ та ТОП-5 в регіональних ЗМІ за 2008-2009 роки. До списку ТОП-10 увійшли публікації Олександра Бєлокобильського, Злати Волконської, Вікторії Симбірської, Сергія Султанова, Олега Перетяки.

Публікації авторів обласних ЗМІ піднімають проблеми зловживань службовим становищем колишнім керівництвом Луганського обласного онкологічного диспансеру (серія публікацій О. Бєлокобильського), недосконалих підходів посадовців Луганського міськвиконкому до підрахунку тарифів на ЖКГ, що відображаються на кишенях споживачів (В. Симбірська), незаконного продажу комунального майна медичних закладів міста приватним фірмам (О. Перетяка) тощо. ТОП-5 містить публікації журналістів Антрацитівського (Юрія Андропова, Олени Квітки), Станично – Луганського районів, а також статті громадських активістів із м. Сєвєродонецька Олексія Свєтікова та Сватівського району Миколи Тішакова.

Дослідники з районів Луганщини досліджували, куди насправді пішли виділені кошти з бюджету м. Антрацита, формально виділені на ремонт будинків (Олена Квітка); чому посадовці Станично-Луганського району не переглядають орендні ставки за користування земельними ділянками поблизу озер (Олена Москаленко); як представники Кремінської райадміністрації пояснюють відмову погоджувати створення на базі лісів району національного парку.

Як показали результати проведеного опитування авторів публікацій, у 90% випадків уповноважені органи влади не реагують на дані журналістських розслідувань. Реакція з боку органів влади на журналістські розслідування з’являється лише після комплексу громадських дій. Моніторинг журналістських розслідувань проводився з метою зібрати інформацію про актуальні теми розслідувань, форми їх подання, а також реакцію на них правоохоронних та органів державної влади.

Висновки та відгуки за результатами моніторингу будуть опубліковані у підсумковому виданні проекту. За матеріалами публікацій, які потрапили до списків ТОП-10 та ТОП-5, представниками СЦГІ будуть надіслані інформаційні запити до відповідних органів державної влади із метою з’ясувати вжиті заходи по вирішенню порушуваних у статтях журналістів проблем.

Більш детальна інформація про інструментар та результати відбору міститься у додатку до даного прес – релізу. Захід проводився у рамках проекту «Зміцнюючи медіа-контроль на Луганщині», що реалізовується за фінансової підтримки МФ «Відродження». Мета проекту - підтримати проведення результативних журналістських розслідувань на Луганщині.
 

Контакти: Східноукраїнський центр громадських ініціатив, Тел./факс (0642)491374, e-mail: [email protected] http://www.totalaction.org.ua/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.