bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Для подолання корупції потрібні системні зміни
18.11.2009

Україна погіршила свої позиції у міжнародному рейтингу корумпованості, складеномуTransparency International. Цього разу Україна посіла 146 місце зі 180 країн. Роком раніше було 134 місце.

 "Індекс сприйняття корупції-2009" не є показовим, адже за даними інших міжнародних досліджень, кількість українців, які вдавалися до корупційних методів, вирішуючи свої справи, останнім часом зменшилася, зазначив керівник проекту Ради Європи з протидії корупції в Україні UPAC Роман Шлапак. «Це опитувалися експерти українські , а також з-поза меж країни. Простих людей не питали. Вимірювалося сприйняття корупції, а воно є дуже суб’єктивним», - каже Шлапак. 

Він переконаний, що більшою проблемою є те, що українці толерантно ставляться до корупції і це питання потребує додаткових досліджень. Він наголосив, що в Україні дуже мало роблять, аби зменшити прояви корупції, однак ухвалені антикорупційні закони, які почнуть діяти з нового року, на його думку, мають сприяти поліпшенню ситуацію.

Утім, на швидкі зміни сподіватися не варто: «Реальні зміни будуть можливими тільки тоді, коли будуть ухвалені інші законодавчі акти. Але треба не тільки дієве законодавство, а мають відбуватися і системні зміни». Серед необхідних кроків експерт назвав реформування публічної адміністрації, декларування доходів і фінансовий контроль держслужбовців, а також розмежування політичних та адміністративних посад. Позитивним, за його словами, є те, що в Україні є свобода слова, а також політична конкуренція, коли опоненти вказують на недоліки у роботі влади, тому корупцію можна виявляти.

Автор: Лілія Гришко

Джерело 

Коментарі

Хмара Олексій   5358 днів тому   #  

До речі, про Індекс. На сьогодні поки що ЖОДНА організація світу не запропонувала чогось кращого за Індекс сприйняття корупції від Трансперенсі. Більше тут http://www.toro.org.ua/news/300.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.