bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вітаємо студентів!
17.11.2009

Цього дня 1939 року нацисти здійснили штурм Університету Праги після масової студентської демонстрації проти убивства Яна Оплетала та вторгнення до Чехословаччини, а також арешту дев'яти студентських лідерів, відправлення 1200 студентів у концтабори, і закриттю всіх Чеських університетів та колегій.

Уперше день було відзначено 1941 року в Лондоні Міжнародною Радою Студентів, членами котрої було чимало біженців. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

Джерело

Детальніше англійською тут.

Сьогодні, 17 листопада о 14:00 під стінами Червоного корпусу КНУ ім. Шевченка відбудеться театралізований перформанс, що зображуватиме подолання нинішньої репресивної системи освіти заради знання.

Акція пройде у знак солідарності зі студентами та викладачами, що нині захопили вже більше 70 власних університетів у Австрії та Німеччині, вимагаючи кардинальних змін. Активісти з музичним та піротехнічним супроводом зобразять систему освіти, що штампує безликих, безініціативних гвинтиків системи, та крах такої системи, яка на думку активістів вже не за горами.

В той час, як в Україні ще тільки насаджується Болонська система, студенти та викладачі Європейських університетів вже розпочали з нею безкомпромісну боротьбу. Розпочалося все 3 тижні тому, з захоплення ВНЗ студентами Віденського університету. Відтоді протест поширився на всю територію Австрії та Німеччині. В країнах проходять 100-тисячні мітинги, захоплюються інші навчальні заклади. До акцій долучилися і школярі, розпочавши захоплення власних шкіл у Греції. 17 листопада Європейскі студенти закликають всіх своїх колег підтримати їх в боротьбі проти авторитаризму і репресивності існуючої системи освіти.

Розділяючи думку німецьких та австрійських колег, автори Київської акції, активісти Незалежної студентської профспілки «Пряма дія», зазначають, що сучасна освіта в Україні виховує в студентах некритичне мислення, конформізм, вибудовує ієрархію і бажання конкурувати між собою. На противагу цьому активісти профспілки пропонують студентам об’єднуватись в сильний студентський рух, щоб солідарно відстоювати свої права.

Профспілка прагне повернути цій даті її первинне значення, як дня боротьби за студентські права, аби . 17 листопада стало для українських студентів щорічним приводом висловити свій протест проти їх безправного становища. Адже День студента відзначається в пам'ять про розстріл нацистами празьких студентів після демонстрації у 1939 році.

Детальніше тут.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.