bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодь про …церкву і секс
09.11.2009

Шукаючи інформацію про секс, молодь в останню чергу звернеться до церкви. Про це говорить опитування, яке провела Полтавська обласна молодіжна громадська організація “Твій Світ” серед 253 учнів 14 – 15 років.

Молодь не бачить церкву серед джерел отримання інформації про статеву поведінку. Натомість, саме церква “сакралізувала ” це поняття, наголошуючи на тому, що тільки в шлюбі секс є дозволеним. Той факт, що трохи більше 1% підлітків вважає церкву головним помічником у пошуку інформації про інтимні стосунки чоловіка і жінки та кожний десятий готовий розпочинати статеві стосунки лише в шлюбі, свідчить про те, що переважна більшість молоді схиляється до життя у відриві від будь-якого зв’язку з Богом чи релігією, а церква як інститут втрачає свій вплив в молодіжному середовищі.

“Дане опитування проводилося в рамках реалізації нашої програми статевого виховання “Правда про життя кохання та секс”, спрямованої на профілактику нерозбірливих інтимних зв’язків та виховання статевої стриманості. Виявилось, що 78% опитаних не мають уяви про переваги утримання від сексу до шлюбу. Переважна більшість підлітків оримують інформацію про секс з Інтернету чи інших ЗМІ, а батьки не у всіх випадках обговорюють з дітьми тему статевої поведінки. Ми стурбовані такою ситуацією, тому що, в першу чергу, це – один з чинників, які впливають на репродуктивне здоров’я та темпи поширення насамперед ВІЛ/СНІДу. Якщо говорити про утримання як духовну цінність, а секс – дар Божий подружжю, то поглиблення духовної кризи підростаючого покоління очевидне. В цих умовах формування християнської культури та цінностей у молодої людини постає сьогодні актуальною проблемою.” – говорить голова Полтавської обласної молодіжної громадської організації “Твій Світ” Олександр Чепур.

Вік “сексуального дебюту” в Україні знижується, поширюється тенденція збільшення числа статевих партнерів, що підтверджується проведеними соціологічними дослідженнями. Причин такої ситуації є декілька. В першу чергу, на свідомість та сексуальну поведінку підлітків впливають недоліки виховання в сім`ї та освітніх закладах, великий обсяг негативної інформації і все більше відчувається вплив низькопробної сексуальної культури, комунікаційних технологій. Це також тенденція до збільшення з віком “вантажа” шкідливих звичок, з яким молоді люди приходять у доросле життя. Тому маємо негативний вплив на загальний стан здоров’я у подальшому, на репродуктивне – зокрема.

“Людина повинна розуміти: сексуальний потяг є багатство, дар природи, який слід використовувати розумно, без шкоди для себе і подальших поколінь. – продовжує Олександр Чепур, – Хлопець і дівчина повинні бути цнотливими, а не наївними, що не мають уявлення про те, від чого з’являються діти. Дійсна цнотливість заснована на знанні закономірностей розвитку сексуальності людини, гігієнічному способі життя і підготовці себе до сім’ї. Це вимагає самодисципліни і стриманості. Утримання – один із засобів окультурення статевої потреби. Стримуватися людина повинна свідомо, з доброї волі, а не із страху або сорому. Добровільно накладені на себе обмеження ніколи не приводять до розвитку психологічних комплексів. Мета нашої роботи в цьому напрямку – навчити підлітків утриманню саме в такому контексті. Думаю, у цьому сенсі держава, церква, громадський сектор повинні вбачати один одного рівноправними учасниками виховних процесів. Ми закликаємо ці інституції до співпраці. ” Як вже повідомлялося раніше, підлітки отримають більше фахової правдивої інформації про секс завдяки втіленню програми статевого виховання. Також триває підготовка до круглого столу “Молодь і духовність: проблеми і перспективи”, до роботи якого будуть залучені представники третього сектору, влади і релігійних громад.  

Контакти

  • Олександр Чепур
  • Полтавська обласна молодіжна громадська організація«Твій Світ»
  • tviisvit @gmail.com
  • 093 579 16 93

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.