bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ПРООН розпочинає новий проект з розвитку громадянького суспільства (відео)
04.11.2009

4 листопада 2009 року в Києві відбулася прес-конференція, на якій йшлося про старт нового проекту в Україні.

Доповідачами виступили:

  • Валерій Олійник – керівник проекту «Розвиток громадянського суспільства»;
  • Михайло Мінаков – старший програмний менеджер ПРООН в Україні;
  • Максим Лациба – керівник програм українського незалежного центру політичних досліджень;
  • Володимир Купрій – виконавчий директор БФ «Творчий центр ТЦК».

В рамках спільної ініціативи Міністерства закордонних справ Данії та Програми розвитку ООН в Україні розпочато впровадження нового проекту «Розвиток громадянського суспільства». Основною метою проекту, що реалізуватиметься в семи областях України (Донецька, Кіровоградська, Львівська, Луганська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська) з 2009 по 2011 рік, є зміцнення громадянського суспільства шляхом підтримки організацій громадянського суспільства (ОГС) в Україні, які сприятимуть прозорості та відповідальності влади та впровадження законодавчих ініціатив для створення сприятливого законодавчого середовища, що призведе до кращого функціонування громадянського суспільства.

Михайло Мінаков зазначив, що основне завдання даного проекту допомогти Україні у створенні демократичного суспільства, про яке йде мова вже стільки років, проте створити його ми ніяк не можемо. Для становлення такого суспільства необхідним є співпраця державних установ, громадських організацій та ініціатив, експертних товариств та політичних діячів. Зараз такого діалогу, нажаль, не відбувається. Влада, лише тоді, спілкуватиметься з ОГС, коли громадські організації покажуть певний рівень професіоналізму, досвідченості, згуртованості та компетентності.

 Валерій Олійник - керівник проекту "Розвиток громадянського суспільства", розповідає:

Проект відбуватиметься в трьох основних напрямках:

  • представлення інтересів та захист вразливих верств населення ( діти-сироти, діти-інваліди, діти-вулиці, неблагополучні сім’ї, вразливі категорії молоді та жінок тощо);
  • покращення стану дотримання прав людини органами правопорядку та пенітенціарної системи згідно європейських стандартів (робота з підозрюваними, що утримуються в неволі, з ув’язненими та щойно звільненими з місць позбавлення волі);
  • активізація участі громадян у процесах прийняття рішень органами місцевої влади через громадські слухання, громадські ради, громадські ініціативи, спрямовані на підвищення прозорості та відповідальності влади.

В рамках законодавчого компоненту Проект підтримує роботу команди експертів для надання консультацій «Громадській Коаліції за прийняття нового Закону України «Про громадські організації» (проект №3371).

Новий закон відповідатиме основним міжнародним та європейським принципам, щодо статусу та діяльності ОГС. Адже зараз у нашій країні лише 50% громадських організацій, що хочуть зареєструватися отримують дозвіл на це, при цьому для реєстрації ОГС потрібно 30 днів, що в 10 раз довше ніж для реєстрації юридичної особи. Окрім того, в Україні існує заборона створення ОГС юридичними особами, що не відповідає європейським стандартам.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.