bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Механізми громадської участі у вирішенні питань місцевого значення покращено!
30.10.2009

23 жовтня 2009 року 358 народних депутатів України ухвалили в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення» №3654.

Це чергова спільна перемога неурядових організацій в боротьбі за покращення законодавства для громадянського суспільства та запровадження додаткових механізмів громадської участі. Варто відзначити позитивну роль Міністерства юстиції, зокрема керівництва департаменту Конституційного та адміністративного права, яке підтримує ініціативи громадськості та сприяє просуванню важливих для третього сектору законопроектів.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення» вносить позитивні зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», встановлюючи форми та механізми співпраці органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій з громадськістю. Органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації віднині мають залучати громадськість до процесу підготовки та виконання своїх рішень через проведення консультацій, сприяння здійсненню громадської експертизи, системне інформування громадськості про свою діяльність. Органи місцевого самоврядування мають ухвалити порядки проведення консультацій з громадськістю, порядки сприяння проведенню громадських експертиз діяльності органів місцевого самоврядування, порядок інформування громадськості про свою діяльність, а також положення про громадську раду.

Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування зобов’язані створювати належні умови для діяльності громадських рад, а також забезпечити обов’язковий розгляд їх рішень. Інновацією законопроекту є вимога врахування органами місцевого самоврядування пропозицій професійних спілок та їх об’єднань при вирішенні питань, що стосуються трудових відносин та соціального захисту громадян. Крім того, представникам професійних спілок надається право брати участь у розгляді органами місцевого самоврядування їх пропозицій. Серед змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» заслуговує на увагу новий, більш широкий перелік організацій громадянського суспільства, з якими мають взаємодіяти ці органи та які вповноважені вносити на розгляд місцевих державних адміністрацій пропозиції щодо їх діяльності та мають право бути присутніми при їх розгляді.

Даний законопроект розроблений Міністерством юстиції із залученням громадськості та враховує більшість громадських пропозицій. Проте ми закликаємо громадські організації ще раз проаналізувати текст законопроекту та направити свої пропозиції щодо покращення та уточнення його норм для розгляду у другому читанні.

Український незалежний центр політичних досліджень готовий узагальнити ці пропозиції та організувати їх подання на розгляд Верховної Ради через народних депутатів (контакти tel./fax: (044) 279-2435, 599-42-51, [email protected] )

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.