bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадяни отримають доступ до документів “для службового користування”?
29.10.2009

В Україні починається кампанія із забезпечення доступу громадян до інформації про акти «для службового користування».

Що приховують стоси документів під грифом "для службового користування"?Ініціативу реалізовує громадський інформаційно-методичний центр "Всесвіт" за підтримки програми "Верховенство права" Міжнародного фонду "Відродження". За попередніми даними, в Україні нині є близько 800 чинних правових актів з грифом "для службового користування", повідомляє координатор центру "Всесвіт" та альянсу "Майдан" Віктор Гарбар.

Ці документи, на його думку, є напівконституційними, оскільки запроваджені постановою уряду, а не законом, як того вимагає Основний Закон. Активісти вже надіслали до понад 100 центральних та місцевих органів влади стандартні запити з проханням повідомити повний перелік відомчих актів "для службового користування" з їхніми назвами.

В разі відмови організатори акції мають намір звертатися до суду. "За нашими багаторічними спостереженнями, за цими всіма грифами, як правило, приховується або недбальство, або корупція", - переконаний Гарбар.

  Він також нагадав, що згідно з Конституцією, громадянам гарантується право на інформацію, котре може бути обмежене лише у певних випадках. Не заперечуючи права держави на свої таємниці, сказав Гарбар, його організація наполягає на праві громадян контролювати, як впливає на права і свободи громадян акт, про який суспільству нічого не відомо, окрім факту існування, дати і реквізитів.

Автор: Олександр Савицький

Джерело

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.