bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дамо Планеті Бути!
26.10.2009

«Лише тоді, коли буде викорінено останнє дерево, коли буде отруєно останню річку та виловлено останню рибину, людина зрозуміє, що грошима ситий не будеш» - стародавня індійська приказка стає все більш актуальною в наш час.  

Урочиста хода учасників акції "350"

"Жива" цифра 350, сформована з кліматичних активістів

Постійно зростаючі гори сміття, зникаючі види флори та фауни, забруднені землі та водойми, хімічні відходи та викиди в атмосферу, – ось далеко не повний перелік того, що може зруйнувати життя на нашій планеті. Загроза стала настільки актуальною, що змусила спохватитися світову спільноту. Важливим при цьому є розуміння того, що лише спільними зусиллями, в співпраці урядів та громадських організацій, світових лідерів та громадян можна подолати життєво важливу проблему. 

Одне з завдань фото-квесту - 10 осіб імітують роботу вітряка

З метою підвищення проінформованості українців стосовно проблеми зміни клімату, привернення уваги ЗМІ та лідерів держави, 24 жовтня в центрі Києва було організовано екологічний карнавал. Організаторами акції виступили Міжнародний рух 350.org, центр «КліматІнфо», ЕкоКлуб «Зелена Хвиля», волонтери ООН, Національний екологічний центр України, ВМГО «Зелена молодь України», Інтернет-магазин екологічних товарів SexyGreen.com.ua.

Чи не настала пора прибрати сміття?

Учасники урочистої ходи, одягнені в костюми у вигляді тварин та рослин, під музичний супровід «Ритми життя» пройшли від Майдану Незалежності до метро «Хрещатик». Кліматичні активісти сформували живу цифру «350» як символ безпечного рівня вуглекислого газу в атмосфері. Крім того, вдалося зібрати понад 350 анкет-листів до Міністерства охорони навколишнього середовища України щодо ставлення українців до зміни клімату, було створено «Дерево Вітру» з 350 вітрячків та проведено пізнавальну еко-гру для дітей. В ході акції відбулося відкриття соціально – економічного проекту міжнародної молодіжної організації AISEC “Green Rush”.

Родзинкою акції став креативний фото-квест, до якого долучилися і репортери ГУРТу. Кожна з команд у складі 3-5 осіб отримала найрізноманітніші завдання: сфотографувати людину, що плаває в Дніпрі, та 10 осіб, котрі одночасно імітують роботу вітряка, людину 1930 року народження з паспортом та велосипедиста, що обганяє автомобіль. Ми і пінгвіна фотографували, і пам’ятник в капелюсі з зеленою стрічкою, і бігали по Києву в пошуках кактуса, і організовували до бігу 20 осіб. Мушу визнати, організатори акції постарались дійсно на славу: події були надзвичайно різноплановими, атмосфера – теплою та дружньою, а головна ідея заходу – донесена до українця.

Подібні кліматичні акції відбулися в більш ніж 175 країнах світу. В рамках акції сомалійці готували їжу виключно за допомогою сонця; на Мальдівських островах 350 аквалангістів (в тому числі і урядовці) провели одночасне занурення у воду в знак боротьби з можливим затопленням країни як наслідком зміни клімату; на схилах Евересту альпіністи розмістили банери «350». Фото,- та відео звіти української акції транслюватимуть разом з фотографіями відповідних акцій з інших країн світу на головній площі Нью-Йорку – Times Square.

Підсумовуючи результати цієї екологічної події, хотілося б задуматися над словами Френсіса Бекона «Лише підкорившись природі, можна нею управляти». Чи то не бажання підкоритися природі, чи то незграбне управління нею призвело до того, що ми стоїмо за крок до екологічної катастрофи. Сподіваюсь, що в наш час саме слова класика стануть гаслом боротьби за здорових людей на здоровій планеті. Годі вже брати і брати у природи. Чи не настала пора віддячити їй?
 

Фотографії Марини Соловйової

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.