bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сигарети стануть менш доступними для підлітків : Верховна Рада підняла ціни на тютюнові вироби
23.10.2009

Ставки акцизного збору у твердих сумах на сигарети з фільтром зростають з 1,20 гривень до 1,60 гривень на пачку, на сигарети без фільтру – з 70 до 88 копійок на пачку, ставки акцизного збору у процентах до обороту реалізації товару – з 20% до 36%. 

Якщо виробники сигарет не змінять безподаткову частку ціни, то середня ціна пачки сигарет без фільтру має зрости на 1 гривню - з 3 до 4 гривень, на дешеві сигарети з фільтром (такі як «Отаман») - приблизно на 1,5 гривні: з 4,25 до 5,90 гривень, для середніх за вартістю сигарет з фільтром (такі як «Бонд») – на 2 гривні: з 5,50 до 7,50 грн. Найбільше мають подорожчати дорогі сигарети: ціна пачки Мальборо має зрости майже на 3 гривні - з 8 до 10,8 гривень, а пачка «Парламенту» подорожчає на 3,5 гривні: з 11 до 14,5 гривень.

Проте ціни та акцизи на сигарети в Україні все одно залишаться дуже низькими у порівнянні з країнами ЄС, як в абсолютному, так і відносному значенні. Наприклад, у Польщі пачка Мальборо коштує 10 злотих (29 гривень), а в країнах Західної Європи – ще дорожче. Частка акцизного збору в ціні українських сигарет середньої вартості зараз становить 38%, а зросте до 50%, тоді як згідно Директиви ЄС ця частка має становити не менше 57%. В Росії пачка Мальборо зараз коштує 42 рублі (майже 12 гривень) і Державна Дума має суттєво підвищити тютюнові акцизи з 1 січня 2009 року.

Завдяки попереднім підвищенням акцизного збору на тютюнові вироби доходи бюджету суттєво зросли – в січні-вересні 2009 року вони становили 6,2 млрд. гривень (включаючи надходження від акцизів на імпортні сигарети), тоді як за аналогічний період минулого року – 2,3 млрд. грн. Реалізація вітчизняних та імпортних сигарет в Україні за цей період склала 81 млрд. штук, тоді як за січень-вересень 2008 року – 91 млрд. сигарет, тобто обсяги продажу скоротилися лише на 11%. Обсяги виробництва за цей час скоротилося з 98 до 85 млрд. сигарет, або на 13%. Таким чином, прогнози тютюнових компаній про те, що підвищення акцизів призведе до катастрофічного зменшення виробництва, не виправдалися. Наявне зменшення виробництва сигарет було, в основному обумовлено зменшенням їх споживання, бо в разі підвищення цін на будь-який товар люди зменшують його споживання, особливо якщо під час кризи зменшуються їх доходи.

«Підвищення акцизів і цін на сигарети у всіх країнах призводить до зменшення їх споживання в першу чергу завдяки тому, що тих курців, які вмирають або кидають курити, все менше заміщують підлітки, в яких стає менше можливостей придбати таку кількість сигарет, яка викличе у них тютюнову залежність» – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я визначила, що високі ціни на сигарети є одним з головних засобів боротьби з епідемією куріння. Це положення міститься в Рамковій Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку підписала і Україна. Збільшення акцизів і цін на сигарети спрямоване на досягнення двох цілей: збільшення надходжень до бюджету і зменшення викликаних курінням хвороб та смертей.

За ініціативи Президента України Кабінет Міністрів України 3 вересня 2009 року ухвалив Державну цільову соціальну програму зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на період до 2012 року, яка, зокрема передбачає «поступове підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби з метою сприяння досягненню цілей у галузі охорони здоров’я, спрямованих на скорочення обсягу споживання тютюну». Прийняття законопроекту 4707 є частиною виконання цієї Державної програми.
 

Контакти

Коментарі

Борис Космач   5393 дні тому   #  

В Украине эпидемия курения особенно среди молодежи!
На улице курящие дети ни кого не удивляют.Запрет на продажу несовершеннолетним не действует. Но в нашей стране поднятие цены на табак может привести к тенезации бизнеса (как это происходит с алкоголем)Курить меньше не станут, а качество курева упадет.То что поднимать цену на сигареты это беспорно мы давно идем в Европу а там табак дороже чем у нас.Но бороться с курением надо комплексно. То есть усиление борьбы с контрофактом, контрабандой, коррупцией,активной пропагандой здорового образа жизни среди молодежи(модно быть здоровым , а не лохом который за свои деньги убивает себя)
Борис из Ялты.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5393 дні тому   #  

громадські активісти, які ініціювали цю кампанію, очевидно, думають по іншому. Хоча, вже зараз можна спостерігати й зворотній тренд - починаєтсья дискримінація курців :).

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5393 дні тому   #  

Тарасе! Ви не цілком праві. Антитютюнове законодавство покликане захистити некурців від пасивного споживання продуктів згорання тютюнових виробів. Тут, можна привести аналогію з Правилами дорожнього руху. Якщо, водій спричинить ДТП із летальними наслідками для пішохода, то за такою логікою арешт водія та інші негативні для нього наслідки також є дискримінацією осіб, що за рулем. Таких прикладів можна навести сотні з інших сфер правовідносин.
Наголошую, що антитютюнове законодавство не спрямоване на заборону курцю курити (напроти, хай курить собі на здоров'я). Мова йде про захист третіх осіб. Загальновизнаним є факт нанесення значної шкоди від пасивного куріння (у порівнянні із активним курінням). В міжнародній практиці і в Україні таке законодавство зводиться до контролю над споживанням. Тобто, де можна курити? непрямі податки і т.п.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5393 дні тому   #  

Миколі Яцкову: "антитютюнове законодавство не спрямоване на заборону курцю курити (напроти, хай курить собі на здоров'я)"???? Де???

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5393 дні тому   #  

Як де? В місцях прямо незаборонених законом.
Власники та орендарі приміщень мають право встановлювати спеціальні місця для куріння із засобами видалення тютюнового диму (якщо не помиляюсь у цитуванні закону).

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5393 дні тому   #  

А якщо людина, що палить, їде 12 годин у поїзді? Або знаходиться пів-дня на пляжі? Ви багато бачили у нас спец.місць для куріння? "Власники та орендарі приміщень мають право..." А чому не зобов'язані?

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5393 дні тому   #  

А чому я на пляжі чи у потязі повинен дихати їх димом?
Наприклад, нехай Укрзалізниця розділяє вагони, для осіб що палять та осіб що не палять.
А ті що палять на пляжах нете що не палять у відведених місцях (може їх і нема) але ще й кидають окурки під ноги, чи посипають піском.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5393 дні тому   #  

Так я про те ж саме. Нехай би Укрзалізниця продавала би квитки так, як з постільною білизною: хочеш - з нею, а хочеш - спи на дошках. Нехай би розмежовувала пасажирів по різних вагонах. А то "має право"... А хто має право дискримінувати чуже право? І з пляжами те ж саме.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5393 дні тому   #  

улыбнуло.... по поводу сигарет - как курили - так и будут курить.... такими постановлениями добивается последняя работающая отрасль в стране алкоголь и табак... ну да Бог с ней :) будут пить самогон и курить табак :) не тех бьём однако, под шумок последние бабки типо в бюджет снять и расхоботить - вот как это называется. Сравнивать цены в разных странах - идиотизм, дайте мне польскую или европейскую зарплату - тогда и сигареты делайте по 20 грн....
За поезда улыбнуло еще больше - еще нужно сделать вагоны для пассажиров с мытыми и немытыми ногами :))))) изредка прокуренный тамбур лучше чем пару-тройку соседей с "ароматом" носков... не нравится - летайте самолётами "аэрофлота", а еще лучше - ходите пешком, это для здоровья полезно....

Чот сегодня у меня настроение уж больно веселое :)

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5393 дні тому   #  

Для цього принаймі потрібна культура, яку теж має дати держава? Чи персонально кожна особа має бути нею наділена? Якщо сьогодні майже коло кожної школи (де доводилось бути) спостергію, як на перевах діти на вулиці палять. А закон забороняє, якщо керівництво школи нездатне його виконати, то якого закону потім дотримуватись діти?
Хто повинен першим почати його виконувати? курці чи ті хто непалить? через відстоювання своїх прав?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5393 дні тому   #  

должны выполнять ВСЕ!!! для начала, выполнять закон, за продажу несовершеннолетнему сигарет и спиртного - ПО ШАПКЕ предпринимателям и родителям, ответственность школы, притом в индивидуальном порядке..... да там много факторов, единственное что могу сказать, столкнувшись с этой проблемой - чиновникам "влом" работать.... притом заставить что-то сделать крайне сложно, но как показала практика - вполне реально.....

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5392 дні тому   #  

Лілія Дмитренко.
Ваші права не дискримінють! А захищають моє право на чисте повітря не загаджене відходами згорання Ваших сигарет. Проте, маю визнати, що мій захист від Ваших цілеспрямованих дій неефективний поки-що. На жаль, ні міліція, ні захист прав споживачів, ні інші не захищають мене фактично. Каральна система не діє до порушників! Я живу в регіоні який межує з 4 країнами ЄС. У кожній із цих країн можна нормально дихати не озираючись на людей з куривом. Та просто їх там не має. І не тому, що масово всі кинули цигарки. А просто люди виконують закони.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5392 дні тому   #  

До Кравчук Егор.
Чиновникам дійсно складно виконувати приписи закону, бо ні кому під ... дати копанця. В Туреччині питання контролю над тютюном було вирішено впродовж 2-3 місяців. А в чому секрет? Просто турки навчились у європейців вправно використовувати каральну систему держави до порушників. Порушив закон підприємець... прощавай бізнес, порушив закон на вулиці - плати штраф (що б'є по сімейному бюджету), і т.п. Але у нас не має такої репресивної системи, бо ми ж суперліберали. Нам достатньо задекларувати... а далі байдуже.
От дивлюсь на питання контролю над тютюном в Україні порівнюючи з чехардою "на владному Олімпі"... так у нас всюди бардак. Що там що там. Ніхто нізащо не відповідає. Навіть служба, якій прямо в законі приписали контролювати це питання... ігнорує проблему. А чого? Бо не має людей, грошей, часу, є більш важлива робота, і т.д. Чиновники знаходять безліч виправдань своєму неробству. Складається враження, що за 18 років незалежності від влади в Україні нічого не залишилось, розбалансована марево системи. Батога не має, а тільки гарний популізм.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5392 дні тому   #  

мдя... много плачу мало толку.... Вам продать технологию как устроить "террор" ппшникам и власти? притом без всех контролирующих инстанций лишить лицензий на табак и алкоголь или под этим поводом заставить предпринимателей соблюдать закон ? А может научитесь всё-таки ЧИТАТЬ И ПОНИМАТЬ законы? там же бесконечная власть лежит, научитесь пользоваться МОЗГОМ, это самый эффективный орган у человека (ну кроме секса конечно, он там не сильно нужен :))

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5392 дні тому   #  

Єгор, ви краще запропонуйте щось конкретне, а то критикувати ви здатні, як і усі. А конструктива нуль.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5392 дні тому   #  

не вопрос, выложу отдельно в блоге на днях.... разленились люди думать :)

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5392 дні тому   #  

Кравчук Егор
Цілком згоден. Але не раз був свідком того, що ппшника тупо здавали чиновнику... і тим самим плодили корупцію. А чого? Бо результату нуль, хіба, що ппшник залишився без сотні другої. Ми теж грамотні і читати вміємо.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5392 дні тому   #  

Скажу більше. Маю знайомого керівника ГО "Закарпатське об'єднання захисту прав споживачів"... так він вимушений замість плідної співпраці із Управлінням захисту прав споживачів у Закарпатській області боротись із цією структурою у судах, прокуратурах і Держспоживстандарті. А чому запитаєте? Та бо людина намагається змусити цю державну фірму виконувати елементарно законодавство і захищати споживачів як належить.
Зауважте, є галузевий закон, СНІПи, ГОСТи, ДСТУ, правила, і т.п. а човнику, як правильно Ви зауважили в "ломотень" попрацювати і відпрацювати свою зарплату.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5392 дні тому   #  

есть технологии, при которых решение вопроса "по тихому" не пройдет и в любом случае придется делать "показательный" расстрел

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5392 дні тому   #  

Миколі Яцкову: неприємно, що Ви переходите на особистості. Обговорювалася проблема, а не я, чи Ви, чи ще хтось.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5392 дні тому   #  

Що ж до дітей, то маю думку:
1. Доки будуть курити батьки - доти куритимуть й їхні діти.
2. Протитютюнову пропаганду треба починати в в дошкільних закладах, коли вся інформація потрапляє напряму у підсвідомість. Хотілося б нарешті, щоб всі це розуміли, особливо ті, хто відповідає за цю роботу.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5392 дні тому   #  

Лілія Дмитренко
Прошу вибачення, якщо Ви асоціювали мої ілюстрації із собою. Але іншим красномовним способом передати стан пасивного курця не можливо. По іншому цю тему обговорювати не можна. Бо втрачається первісне: захист мене від пасивного куріння. І все.
А щодо дітей. Так, батьки закладають перші звички поведінки дітей. Але тут важливе також питання доступності сигарет для молодих людей. Саме тому є потреба у радикальному підвищенні вартості тютюнових виробів. І це є нормальним.

Кравчук Егор
Щодо рівня заробітних плат та вартості сигарет. Скажу Вам так. Румунія далеко від України не втекла за рівнем доходів населення, але сигарети в 4-5 разів дорожчі. В Угорщині та Словаччині харчові продукти є набагато дешевшими ніж у нас, а сигарети в рази дорожчі. Тому не варто порівнювати вартість з огляду на співвідношення ціна/середня зарплата.

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5392 дні тому   #  

Лілії Дмитренко: маю іншу думку з приводу вашого твердження, що Доки будуть курити батьки - доти куритимуть й їхні дітию.
Нажаль, але коли дитина потрапляє до школи, чи до університету, через ті чи інші комлпекси вона починє палити. Однією з причин може бути намагання продемонструвати свою крутість, та дорослість. Також можлива спроба стати цікавим одноліткам, або навпаки приєднатись до групи "лідерів", і мати спільну з ними мову, інколи просто пригостити сигаретами.
А батьки і не відають, до певного моменту.
Таж каритина в університетах. Як викладач, маю нагоду спостерігати, з декотрими рзмовляв. Відверте питання: коли розпочали палити? Переважна відповідь - недавно, як приїхав (якщо студенти з інших місць). Чому? Як правило, це причина від нічого робити, але з часом стає звичкою.
Скільки палять пачок в день? В залежності від дня, як повідомляють, коли вечірка, день народження, дискотека - то 2 - 3 в день. Неусвідмлюючи наслідки.

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5392 дні тому   #  

Тому, на мою думку, це проблема повинна вирішуватись комплексно:
1. Високі ціни - дороге задоволення
2. Система штрафів за паління у недозволених місцях
3. Пропаганда школи від паління
4. Розвиток обєктів соціальної інфраструктри, системи позашкільної освіти з метою зайнятості шкільної молоді.
5. Виховання нової культури "Без паління".
Розумію, все це реалізувати не просто. Але повірте, метод переконування працює. Якщо лідер не палить, і він буде привертати увагу свого оточення до шкоди паління, значна частина перейде на його сторону, інші ні.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5392 дні тому   #  

Олександре, цілком погоджуюсь із Вами стосовно "...коли дитина потрапляє до школи, чи до університету...". А для цього й написала 2-й пункт про антитютюнову пропаганду з дошкільного віку.
Миколо, якщо в підсвідомості людини закладено, що курити їй не треба (не не можна, а не треба), то й не буде проблем доступності сигарет для молодих людей та ін.
От, наприклад, чи пам'ятаєте хто, навіщо і коли вас навчив мити руки?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5392 дні тому   #  

до сих пор руки не мою :)), но хорошо помню совдепию, сигареты было НЕВОЗМОЖНО купить, или практически невозможно, всегда попадалась "добрая" тётя :) но вот за факт продажи сигарет или спиртного продавцов увольнение было гарантировано!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5391 день тому   #  

Взагалі-то я хотіла навести приклад не з миттям рук, а з іншим елементом гігієни людини, засоромилась. Ну, то не важливо. Якщо людина не миє рук, то це означає, що її не навчили цьому саме в дошкільному віці, особливо до 3 років. Смисл весь у тому, що все закладається до 5-6 років. Все - і хороше, і погане. Потім, після 6 років можна тільки коректувати, і то не завжди успішно. Як це видно по миттю рук окремих громадян :-))))))))))

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5391 день тому   #  

ну спасибо)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5391 день тому   #  

я і себе маю на увазі :-))))))

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5391 день тому   #  

просветите плиз, какие штрафные санкции за продажу табака и алкоголя несовершеннолетним за "бугром" в том числе в ближнем зарубежье? неохота гугл мучать....

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.