bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Суддя відібрав у киян право на мирні протести
16.10.2009

Вже втретє забудовник ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» намагається за допомогою суду вплинути на мешканців Києва, які виступають проти скандальної забудови на вул. Гончара, 17-23.

Нещодавно мешканці вулиці О.Гончара зіштовхнулися із безпрецедентним та відвертим тиском на них: суддя Зубков, що головує в третьому судовому процесі проти жителів, видав ухвалу, згідно якій жителі втрачають своє конституційне право на протести проти незаконної забудови.

Тільки 15 жовтня відповідачі, вкотре переглядаючи справу, випадково натрапили на ухвалу, датовану ще 10 серпня. Про існування цього документу вони повідомлені не були. 10 серпня 2009 року черговий позов проти мешканців було тільки прийнято до розгляду. В цьому позові забудовник вимагає дозволити йому безперешкодне здійснення будівельних робіт і відшкодувати нібито завдані товариству збитки, що дорівнюють 540 тисяч гривень.

Згідно ухвалі мешканцям вул. Гончара Євгенії Бєлорусець, Ігорю Супруну, Сергію Чайці та будь-яким іншим особам, забороняється вчиняти будь-які дії, спрямовані на недопущення здійснення ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» будівництва за адресою Гончара, 17-23.

Це рішення суду суперечить конституції України, а саме статті 39 Конституції України, що передбачає право на вільне вираження своїх переконань . Адже акції протесту, які вже рік організовують жителі Гончара мають на меті припинення будівництва, яке загрожує руйнації довколишнім старовинним будинкам та Софії Київській.

Дивує і насторожує також те, що на черговому засіданні, 9 жовтня, суддя Зубков без вагань долучив до справи надані забудовником роздруковані цифрові фотографії із зображеннями активістів та відповідачів, у чому забудовнику відмовляли судді під час двох попередніх процесів. Фотографії були надані без необхідних в таких випадках окремого протоколу та вказування на технічні засоби фотозйомки. За ствердженням забудовника, всі фотографії були взяті з інтернет-сайтів та блогосфери, а це означає, що вони могли бути оброблені у фотошопі. Перед цим суддя безперешкодно дозволив забудовнику долучити до процесу ще одного відповідача – мешканку вул. Гончара Ірину Нікіфорову. При цьому суддя не вимагав від забудовника жодних доказів щодо причетності Нікіфорової до нібито завданих забудовнику збитків.

Наступне і вирішальне засідання призначено на 23 грудня. Ситуація із цим процесом вельми складна. З одного боку виступають мешканці, у яких хіба що є власні помешкання на вул. Гончара, з іншого боку – потужна бізнес-структура, що має у своєму розпорядженні великі ресурси. Чи зможе Шевченківський районний суд бути справедливим та протистояти спокусам?

До відома:

На думку експертів ЮНЕСКО, що перебували у березні ц.р. у м. Києві з інспекційною місією, в Україні практично не вживаються заходи з метою контролю режиму забудови буферної (охоронної) зони національного заповідника «Софія Київська». Відтак порушуються міжнародні зобов‘язання України, взяті нею відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про збереження всесвітньої природної і культурної спадщини, а саме - забудова у межах буферної зони відбувається без обов‘язкового погодження планів будівельних робіт із ЮНЕСКО – Центром всесвітньої спадщини та ІКОМОС. Як відомо у червні ц.р. на 33 сесії ЮНЕСКО було ухвалене рішення: у разі, якщо негайно не будуть прийняті міри по збереженню буферних зон заповідників «Софія Київська» та «Києво-Печерська Лавра», об’єкт №527 «можна вважати потенційно включеним до Списку об’єктів, що знаходяться під загрозою», т.з. «Чорний список» – попередній крок до виключення цих об’єктів зі списку ЮНЕСКО.

--
За додатковою інформацією та коментарями звертайтеся до Євгенії Бєлорусець
097 594 8013
[email protected]

Контакти

  • Євгенії Бєлорусець
  • Мешканці вулиці О.Гончара
  • [email protected]
  • 097 594 8013

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.