bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги
15.10.2009

10 жовтня 2009 р. в Україні як і в багатьох країнах світу відзначався Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги.

Цього року він проходив під гаслом „Твій голос має бути почутий”. Згідно визначення Всесвітньої організації охорони здоров’я (2002), паліативна допомога – це підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх родин, які зіткнулися із проблемою невиліковного захворювання та обмеженого прогнозу життя. Хоспісна допомога – це різновид паліативної допомоги тяжкохворим у термінальній стадії захворювання.

Паліативна і хоспісна допомога (ПХД) включає в себе медичну, соціальну, психологічну та духовну складові. З нагоди цього Дня у Києві за ініціативи Всеукраїнської Асоціації паліативної допомоги та Благодійного Фонду «Допоможемо хоспісам» українська еліта, медичні працівники, громадськість, представники міжнародної спільноти зібралися у Національному театрі опери та балету ім.Т.Г.Шевченка на благодійну виставу – прем’єру опери «Любовний напій», щоб засвідчити свою підтримку близько 500 тисяч українців хворих на невиліковні захворювання, які щороку відходять у Вічність, часто в муках, з болем та стражданнями, та понад 1 млн. їхніх рідних і близьких, які страждають від очікування неминучої втрати.

Ця знаменна для України подія відбулася завдяки особистій підтримці Міністра охорони здоров’я України В.М.Князевича та Першого заступника Голови Київської міської державної адміністрації І.Р.Кільчицької, керівництва та колективу театру.

Даний захід було проведено з метою адвокації паліативних хворих та їхніх родин, формування позитивного ставлення уряду і громади до розвитку паліативної та хоспісної допомоги в Україні як однієї з найбільш актуальних та значущих медико-соціальних проблем нашого суспільства.

Асоціація та Фонд намагалися донести до суспільства думку, що кожна людина має право на гідне життя аж до останніх її днів, і голос, прагнення та потреби кожного паліативного хворого та їхніх родин мають бути почуті. Завдяки залученню понад 15 волонтерів до підготовки заходу, проведенню інформаційної кампанії у ЗМІ та підтримці заходу органами влади, благодійну виставу відвідали відповідальні представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Київської міської державної адміністрації, а також культурна, ділова, спортивна та церковна еліта держави.

При підготовці заходу його організатори орієнтувалися на провідний міжнародний досвід. Тому ця подія була використана не тільки для адвокації важливості розвитку паліативної допомоги, але й для збору благодійних пожертв для підтримки хоспісного руху в Україні. Загалом за цей вечір було зібрано близько 2000 грн., які будуть використані на ремонт та створення Центру виїзної служби паліативної та хоспісної допомоги на дому Печерського району столиці.

Одним із завершальних акордів відзначення Дня паліативної допомоги в київській Опері стало передання квітів, що отримали виконавці опери, до хоспісного відділення Київської міської лікарні №2. У такій спосіб артисти висловили солідарність з тяжко хворими киянами. Щиро дякуємо усім благодійникам і небайдужим людям, які долучилися як до підготовки цього заходу, так і до розвитку паліативної допомоги в Україні, представникам бізнесу, зокрема, компаніям «Магнат дизайн центр», «Нікомед», РА «Апріорі», «Дельта Медикел», «Янссен-Силаг», «OSD», Караоке-Пабу “Golden Dreams”, ТМ «Чарівна ваза», та іншим, тисячам простих українців, які відгукнулися на заклик підтримати людей у найважчі хвилини їхнього життя. Це є свідченням того, що дух милосердя, співчуття та благодійності не згас в наших серцях. Сподіваємося, що разом ми досягнемо успіху. Всеукраїнська Асоціація паліативної допомоги та Благодійний Фонд «Допоможемо хоспісам» плануюють і в подальшому проводити подібні заходи.

Підготували: Анатолій Царенко, Олександр Вольф, Благодійний Фонд «Допоможемо хоспісам». Тел. 587 99 61, моб. 8 097 14 17 456

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.