bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Хто допоможе невиліковно хворим людям дожити останні дні?
08.10.2009

8 жовтня 2009 року відбулася прес-конференція, приурочена до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги.

Організаторами даного заходу стали: Всеукраїнська Асоціація паліативної допомоги, Благодійний фонд «Допоможемо хоспісам», Медичний інформаційно-аналітичний центр «Вектор».

Слово на прес-конференції взяли: Віталій Мохорєв – Перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА; Людмила Кулик – заступник голови Печерської райдержадміністрації; Віктор Сердюк – вце-президент асоціації паліативної допомоги; Отець Геннадій – представник церкви.

На прес-конференції обговорювалися питання паліативної допомоги в Україні, питання створення хоспісних центрів та широке висвітлення проблем, що з цим пов’язані. Напевно, не кожному відомо, що таке паліативна допомога та хоспісний центр, і це повністю зрозуміло, адже просвітницьких робіт з цих питань в Україні майже не ведеться.

Паліативна допомога – комплекс заходів та послуг, які спрямовані на покращення якості життя невиліковно хворої людини на останніх етапах її життя. Це означає зменшення страждань, підтримка максимально можливої активності та участі у суспільному та родинному житті. Комфорт для невиліковних пацієнтів передбачає максимально можливе усунення болю та інших проявів хвороби.

Зменшити або усунути сильний біль можна лише опіоїдними анальгетиками, у подібній ситуації альтернативи не існує. Окрім знеболення та усунення інших симптомів прояву хвороби паліативна допомога включає надання соціальної, духовної та психологічної підтримки хворому та рідним.

Тому така допомога є не лише медичною проблемою, вона потребує міждисциплінарного підходу і ефективної координації медичних та соціальних служб, а також кожного, хто не байдужий.

Хоспіс – заклад медичного типу, в якому безнадійно хворі пацієнти отримують потрібний для них догляд. Головна ціль хоспісів – полегшити страждання хворого та допомогти в останні дні життя.

В Україні 10 жовтня буде відзначатися Всесвітній День хоспісної та паліативної допомоги. В цей день та протягом жовтня, в м.Києві та в Україні будуть проведені численні благодійні заходи. Їхня мета – привернути увагу до проблем людей з тяжкими невиліковними хворобами та обмеженим прогнозом життя.

Сьогодні в Україні таких хворих та їх близьких, які страждають від очікування неминучої втрати, нараховується понад 1,5 млн. осіб. Тому організатори прес-конференції звертаються до всієї громадськості, медичних та соціальних працівників, до християнських церков та релігійних спільнот, українських родин, волонтерів, щоб через їхню солідарність, милосердя та благодійність полегшити страждання та підтримати тих людей, які стоять на порозі вічності і потребують нашої допомогои.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.