bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дебатний турнір до дня прийняття України до Ради Європи «Права дітей та жінок в Україні»
02.10.2009

26 вересня 2009 року відбувся дебатний турнір «Права жінок та дітей в Україні». Організатором заходу виступала Київська міська організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Європейський Рух». Партнерами турніру були Рада Європи (проект зі зміцнення та захисту жінок та дітей в Україні) та Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі.

На турнірі були присутні студенти та школярі з 12 навчальних закладів міста Києва. На відкритті турніру учасників вітали Володимир Поліванов, проректор з навчально-наукової та методичної роботи Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, Віталій Гриценко, декан факультету правознавства та міжнародних відносин Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, Моніка Платек та Тетяна Куліковська, представники Ради Європи в Україні, Оксана Костів та Інна Ткачук, представники ВМГО «Молодіжний Європейський Рух», Світлана Роганова, прес-секретар Київської міської організації ВМГО «Молодіжний Європейський Рух», Головний суддя турніру.

Відкривала урочисту частину заходу Скиба Олександра, Голова Київської міської організації ВМГО «Молодіжний Європейський Рух»: «Кожний з нас сьогодні прийшов на турнір з певною власною метою: здобути перше місце, пограти в дебати, познайомитись з цікавими людьми, поділитись корисною інформацією … Але всіх нас повинна об’єднувати єдина мета – покращення становища українського супільства, невтомна діяльність для розвитку нашої України, нашого народу! Тема сьогоднішнього турніру – це одна з тих проблем, які стоять зараз перед нашим суспільством. Я запитую в кожного з Вас, чи хочемо ми жити в суспільстві, де батьки знущаються над дітьми, мати, народивши дитину, викидає її на смітник, процвітає торгівля жінками, дітьми? Впевнена, на 100% що ні! Тому, сьогодні, в суботній ранок зібрались всі не байдужі до цієї проблеми люди, щоб спробувати разом, шляхом дебатів, знайти вирішення даних проблем і вкотре наголосити на необхідності їх вирішення»

Після урочистої частини, розпочались дебати. Гра проводилась паралельно для двох вікових груп, які грали за різними темами. Тема дебатів молодшої вікової групи (школярів) - «В Україні необхідно підвищити захист дітей від насильства». Тема старшої вікової групи (студентів) - «В Україні потрібно забезпечити гендерну рівність».

Проблема насильства над дітьми в Україні надзвичайно актуальна. За узагальненою інформацією за 2008 р. в Україні офіційно зареєстровано близько 90 тис. звернень з питань жорстокого поводження з дітьми. За жорстоке поводження з дітьми на обліку в органах внутрішніх справ знаходиться понад 80 тис. сімей, за невиконання батьківських обов’язків притягнено більш ніж 8 тис. батьків.

Щодо питання гендерної рівності, то чинне законодавство de jure гарантує чоловiкам та жiнкам України рiвнi права та можливостi, але наскiльки вони реально допомагають жiнкам вiдчути себе вiльними та рiвними в полiтичнiй, культурнiй, соцiальнiй, економiчнiй сферi, в працевлаштуваннi та в повсякденному життi?

У фінал потрапили найсильніші команди. Перемогу отримали дебатери з Київського політехнічного інституту – Максим Федоренко та Євгеній Кисляк. Кожен учасник турніру отримав подарунки – комплект книжок Сімони де Бовуар «Друга стать», а також сертифікати. Нагороджували учасників Моніка Платек та Тетяна Куліковська.

Команди школярів та студентів, що зайняли перше місце, отримали пам’ятні статуетки з логотипом організаторів. Для команди Київської міської організації ВМГО «Молодіжний Європейський Рух» було надзвичайно приємно чути від Моніки Платек, що Представництво Ради Європи в Україні завжди радо підтримає подібні ініціативи організації. Дебатний турнір закрив Володимир Босак, Голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Європейський Рух»: «Мені приємно, що наша молодь даним турніром піднімає такі важливі для українського суспільства питання гендерної рівності та прав дітей в Україні. Це свідчить про небайдужість молоді до розвитку держави, а також її бажання сприяти вирішенню проблем, що стоять перед нашим суспільством. Це сприяє європейській інтерграції України та прийняття правової культури Європи. Особливе сподівання Молодіжний Європейський Рух покладає на молодь, якій виповнилось 18 років, адже це люди, які народились у вільній, демократичній державі, та повинні сповідувати демократичні цінності».

На останок, хочеться вкотре подякувати партнерам Київської міської організації ВМГО «Молодіжний Європейський Рух» - Раді Європи та Українському державному університету фінансів та міжнародної торгівлі за фінансову, організаційну та матеріальну допомогу, за сприяння молодіжним ініціативам.
 

Прес-служба КМО ВМГО «Молодіжний Європейський Рух»

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.