bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Суспільство потребує уваги ЗМІ до судів
27.09.2009

25 вересня в прес-центрі «Воля громади» представники громадських організацій та журналісти сумських медіа обговорили проблеми та перспективи взаємодії судів і ЗМІ на Сумщині в рамках проведеної організаторами з «Громадського бюро «Правозахист» прес-конференції.

Оскільки увага до судової системи стає в нашому суспільстві дедалі більш затребуваною, тому роль мас-медіа тут важко переоцінити. На їх професійний підхід, а також на постійний контроль за відправлянням судочинства з боку громадськості сподіваються і розраховують всі ті, хто так чи інакше мав або має справи в судах. А їх дедалі стає все більше: адже за статистикою судді місцевих судів, наприклад, в місті Суми, на місяць розглядають понад 200 справ кожний, тобто - понад десяток справ щодня.

В ході обговорення та ознайомлення з темою працівникам ЗМІ також було презентовано проект «Професійна судова журналістика: ефективний механізм системи взаємодії судів та ЗМІ і запорука громадського контролю судової гілки влади». Його здійснює Сумське міське об’єднання громадян «Громадське бюро «Правозахист» разом з низкою журналістських організацій та ЗМІ, зокрема Сумським громадським незалежним прес-центром «Воля громади», Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України. Мета проекту: покращення взаємодії ЗМІ з судовою гілкою влади, підвищення прозорості діяльності судів в Україні, сприяння розвитку жанру судового репортажу у ЗМІ Сумської області.

Керівник проекту Ігор Рекун на прес-конференції з нагоди презентації проекту повідомив журналістам про нинішній стан та проблеми судової системи в області, а також про вже здійснені моніторинги судів, опитування журналістів та контент-аналіз ЗМІ. Зокрема, він звернув увагу на непристосовані для проведення засідань приміщення, кадровий дефіцит та надмірну завантаженість суддів, низький рівень правової освіти громадян та низький інтерес засобів масової інформації Сумщини до цієї теми і цих проблем.

- Реалізація нашого проекту розпочалася у серпні цього року, й вже є певні проміжні результати, - розповів І.Рекун. - Так, наприклад, було проведено контент-аналіз ЗМІ Сумської області щодо висвітлення судової проблематики в них починаючи з початку року. Виявилося, що всі вони дуже мало пишуть на судову тематику, а матеріали, котрі з’являються у пресі, часто мають оціночні судження, а то й певну тенденційність, і не розкривають проблему з різних боків. Для активізації роботи журналістів та підвищення уваги до теми попереду у нас - оголошення конкурсу серед журналістів Сумщини на кращий судовий репортаж, на краще висвітлення судової тематики. На його переможців чекають призи від Сумської організації Національної спілки журналістів. Ми хочемо також підштовхнути до створення таких матеріалів журналістів з місцевої преси з районів і міст області, тому розраховуємо і на їх безпосереднє включення в конкурс. Адже там, в глибинці, увага до судів і співпраця судів зі ЗМІ майже відсутні.

Про попередні результати проведеного опитування серед журналістів Сумщини розповіла співробітниця проекту Ірина Стегній: «Опитування серед журналістів мало на меті визначити рівень публічності судочинства. Для цього була розроблена спеціальна анкета, котра містить в собі 56 запитань щодо особистого досвіду кожного журналіста у спілкуванні із системою судочинства. На жаль, результати опитування свідчать, що журналісти міста Суми та Сумської області вкрай рідко пишуть на тему судочинства, та й судді не поспішають надавати їм інформацію. Основними джерелами інформації для журналістів, котрі висвітлюють судову тематику, зовсім не є судді, а сторони процесу, правозахисники, юристи. Журналісти майже не користуються базою судових рішень, розміщеною в мережі Інтернет, бо просто не знають про неї. Як показало опитування, практично 30% журналістів стикалися з тим, що їх просили залишити залу суду. Найпоширеніша мотивація – оголошення розгляду справи закритою або ж посилання на те, що приміщення, де проводиться засідання, не може вмістити всіх бажаючих спостерігачів".

Опитування продовжується й остаточні його дані будуть оприлюднені пізніше. А в найближчих планах виконавців проекту – проведення тренінгу-семінару для журналістів та допомога в підготовці судових матеріалів і активізація співпраці судів та ЗМІ. І.Корнєй  

Контакти

  • І.Рекун
  • СМОГ «Громадське бюро «Правозахист»
  • [email protected]
  • 610-900

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.