bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що спільного між коаліцією «Право на майбутнє» та прес-центром «Донецький вибір-2010»
16.09.2009

15 вересня 2009 р. в Донецьку відбулася презентація Незалежного громадського прес-центру «Донецький вибір-2010». У заході прийняли участь голова Правління ДОО ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, голова правління «Донецького Меморіалу» Олександр Букалов, директор Донецького молодіжного дебатного центру Валентина Дьомкіна, а також представники політичних партій і громадських організацій.

Під час прес-конференції учасники повідомили журналістів про діяльність, яку кожна з організацій проводитиме під час президентської кампанії 2009-2010. Зокрема, голова прес-клубу Тетяна Строй розповіла, що прес-клуб протягом шести місяців працюватиме в режимі Незалежного прес-центру НГПЦ), в рамках якого прес-клуб надаватиме інформаційну підтримку всім суб’єктам передвиборчої кампанії для кращого інформування громадськості з питань виборів. Також НГПЦ видаватиме і поширюватиме серед журналістів та громадських організацій дайджести про основні громадсько-політичні новини регіону. По завершенню виборів буде зроблено моніторинг на предмет аналізу висвітлення передвиборчої агітації різними кандидатами в регіональних ЗМІ.

Сергій Ткаченко розповів, що, як і раніше, активісти КВУ будуть спостерігачами на виборчих дільницях, а також, починаючи з листопада, навчатимуть членів виборчих комісій і братимуть участь у круглих столах, прес-конференціях, спрямованих на просвіту виборців.

Також С.Ткаченко зупинився на основних нюансах нового виборчого закону. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України», щодо якого було подолано вето Президента України, не містить норми про формування виборчих комісій фракціями останнього скликання Верховної Ради України. Ця норма, завдяки критиці з боку громадськості, не увійшла до кінцевого варіанту закону. Але, на жаль, друге читання та подолання вето пройшли інші одіозні положення, які формують серйозні ризики чесним і прозорим виборам. Окрім того, закон відкриває дорогу фальсифікаціям, оскільки пропонує передбачити серйозні гарантії для членів виборчих комісій від проведення щодо них слідчих дій. Слідчі дії щодо членів комісій можливі за умови порушення кримінальної справи. А для її порушення органи дізнання мають провести відповідну перевірку, яку закон забороняє (ст.53 Кримінально-процесуального кодексу).

«Ситуація погіршується тим, що на виборах Президента України у 2010 році не буде спостерігачів від громадських організацій, - зауважив у своєму виступі Сергій. - Всі спроби народних депутатів України Руслана Князевича та Андрія Шевченка надати право спостереження у виборчих комісіях та на виборчих дільницях офіційним спостерігачам від громадських організацій набирали не більше 27-30 голосів народних депутатів України».

Як розповіла Валентина Дьомкіна, в більшості населення країни втрачена довіра до виборчого процесу. Молодь пасивно ставиться до участі у виборах, оскільки не зовсім довіряють самому процесу, не орієнтується у великій кількості передвиборчій інформації, не можуть її критично оцінити, не розуміють самого процесу виборів, та й не вірять у вартість власного голосу і як результат – повна пасивність на виборах. Результати дослідження «Становище студентської молоді в Україні» показують надзвичайно низький рівень довіри молодих людей до різних політичних та державних інституцій, особливо національного рівня. Проект «Активізація молодих виборців Донеччини до участі у президентських виборах 2010», який Дебатний центр здійснюватиме протягом цієї кампанії, спрямовано на просвіту молодих виборців та активізацію до участі у виборах шляхом проведення молоді до участі у освітніх тренінгів та дебатів.

Олександр Букалов додав, що В Україні більше ніж півроку працює Громадська приймальня з прав людини правозахисної організації «Донецький Меморіал». За цей час до неї звернулося більше ніж 200 громадян. Приймальня працює в рамках проекту підтримки Громадських приймалень, який виконується Українською Гельсинською спілкою з права людини. В Донецьку також працює приймальня, де юристи безкоштовно надають консультації з будь-яких питань порушення прав людини, і виборчих зокрема.

Учасники прес-конференції оголосили про створення громадянської Коаліції «Право на майбутнє», мета якої об’єднати активні громадські організації Донеччини для протистояння популізму і маніпуляціям з боку політиків, проведення контролю за виконанням передвиборчих програм, моніторингу соціально-економічних проблем у розвитку регіону, розвитку різних форм місцевої демократії та активізації громадян. Ініціатори створення Коаліції закликають усіх небайдужих до майбутнього регіону і країни приєднатися до Декларації про створення Коаліції «Право на майбутнє».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.