bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гепатит С в Україні - держава повинна негайно почати діяти
08.09.2009

5 вересня в Києві відбувся круглий стіл «Гепатит С в Україні - невизнана епідемія. Правовий, медичний та соціальний аналіз». 

Ситуація з захворюваністю на вірусні гепатити в Україні на сьогодні набуває загрозливих форм, особливо загрожує здоров’ю населення безперешкодне поширення гепатиту С. Ця хвороба часто переходить в хронічну і непомітно вбиває людину, якщо її вчасно не виявити і не вжити заходів. На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, в наступні 20 років саме гепатит С буде найбільшим викликом в сфері здоров’я в цілому світі.

На жаль, в Україні на державному рівні майже нічого не робиться щодо інформування, покращення доступу до діагностики та лікування населення. Хворі кинуті напризволяще і потерпають від відсутності інформації, кваліфікованої лікарської допомоги, доступу до лабораторної діагностики та лікування. За неофіційними даними в Україні від 3 до 5 відсотків населення хронічно хворі на гепатит С - однак Міністерство охорони здоров’я донедавна навіть не вело статистики по хронічних випадках цього захворювання, не кажучи вже про системні кроки по зупиненню епідемії.

Учасники круглого столу, представники Бюро ВООЗ в Україні, кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця, кафедри інфекційних захворювань Вінницького медичного університету, гепатологічних центрів м. Вінниця та Суми, лабораторії вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції Інституту епідеміології ім. Громашевського АМН Україні та громадських організацій обговорили юридичний медичний та соціальний аспекти проблеми. Особливу увагу було приділено необхідності негайного прийняття комплексної державної програми, яка б передбачила профілактику, інформування та доступ населення до діагностики та лікування. Представники громадських організацій відзначили позитивні зусилля обласних та місцевих органів влади з вирішення проблеми на місцевому рівні, зокрема, прийняття та фінансування відповідних регіональних програм в Сумській та Вінницькій областях. Також були відзначені зусилля Міністерства охорони здоров’я по внесенню змін до ведення статистичного обліку хворих - згідно з наказом , що був прийнятий 2 червня 2009 року відтепер реєстрації підлягають і хронічні форми гепатиту С (до цього часу реєстрували лише гострі випадки, що не відображало реальної картини поширення хвороби, адже гострі випадки тільки 1 з 6 мають ярко виражені симптоми захворювання).

На круглому столі був обговорений проект звіту «Гепатит С в Україні - невизнана епідемія. Правовий, медичний та соціальний аналіз», який буде фіналізований та поширений з урахуванням рекомендацій експертів. Також учасниками круглого столу була прийнята та підписана Резолюція щодо прийняття заходів для вирішення проблеми гепатиту С в Україні.

Круглий стіл було організовано Громадською організацією «М’АРТ» (м. Чернігів) та «Ініціативою допомоги хворим вірусними гепатитами «Долкар» (м. Київ) при фінансовій підтримці Міжнародного Фонду «Відродження».

Коментарі

Ярослав Гордіевич   5438 днів тому   #  

Ми також шукаємо союзників http://hepatit.org.ua/2009/07/29/obschestvennaya-organizatsiya-initsiativa-pomoschi-bolnyim-virusnyimi-gepatitami-ischet-druzey-soyuznikov/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.