bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренінги для ОСББ в Нововолинську
04.09.2009

Нещодавно в приміщенні Нововолинської філії Тернопільського національного економічного університету відбувся дводенний навчальний семінар для голів та членів правлінь об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) м. Нововолинськ.

Організацію та проведення семінару забезпечили Муніципальна програма врядування та сталого розвитку Програми розвитку ООН (ПРООН/ МПВСР) та Управління економічної політики та інвестицій Нововолинської міської ради. Під час семінару слухачам було представлено новий курс лекцій і тематичних презентацій, розроблений експертом ПРООН/МПВСР Леонідом Туловським, а також надано компакт-диски з добіркою законодавства, інформаційних та методичних матеріалів, які необхідні кожному ОСББ для ефективного здійснення основної діяльності та господарювання в будинку.

На початку семінару з вітальним словом виступив перший заступник міського голови - Юрій Володимирович Єлева. Він коротко розповів присутнім про те, що близько 20 % загальної житлової площі багатоквартирних будинків міста Нововолинська перебувають в управлінні об’єднань співвласників (ОСББ).

Пан Єлева зупинився на здобутках нашого міста в плані реформування системи надання комунальних послуг населенню. Зокрема він зазначив: «Люди об’єднуються заради покращення умов проживання, а це і проведення ремонтів та інших покращень у будинках, встановлення лічильників обліку теплової енергії, встановлення дитячих майданчиків тощо. Активно працюють ОСББ і в плані залучення коштів громади. Так Асоціація ОСББ «Містечко» лише за два роки своєї діяльності змогла залучити близько 500 000 грн., спрямувавши їх на покращення умов проживання в будинках, жителі яких створили ОСББ, що стали членами асоціації. Місто теж старається сприяти становленню та розвитку ОСББ. Проводяться круглі столи, наради, виїзні засідання робочих груп, тренінги, оглядові візити. На результати вашої діяльності до нас приїжджають подивитись управлінці та представники об’єднань з інших набагато більших міст, таких як Кременчук та Львів. І навіть на нараді в Міністерстві Житлово-комунального господарства України були відмічено результати роботи зі створення ОСББ у трьох містах України – серед них є і Нововолинськ».

Під час семінару учасники ознайомилися з нормами законів, постанов Кабінету Міністрів України, нормативних документів міністерств та відомств, які регулюють створення й діяльність ОСББ, відносини в житлово-комунальній сфері, визначають принципи формування тарифів та вимоги щодо утримання і обслуговування житлового фонду, майнові права та обов’язки власників, а також отримали детальні роз’яснення щодо практичного застосування положень і норм чинного законодавства у повсякденній діяльності об’єднань співвласників.

У представлених паном Леонідом Туловським презентаціях була надана, з посиланням на норми законодавства, детальна інформація та практичні поради щодо процедури передачі будинку на баланс об’єднання, приватизації прибудинкової території, методів визначення кількості та найму персоналу, необхідного для утримання будинку та прибудинкової території, складання та виконання кошторису об’єднання та розуміння витрат, розрахунку відрахувань у фонд капітального ремонту будинку, реалізації першочергових недорогих але ефективних заходів з енергозбереження в багатоквартирному будинку, досліджено завдання і функціональні можливості асоціації ОСББ, та представлено багато іншої дуже корисної для кожного об’єднання професійної інформації.

Учасники семінару також переглянули відео-ролик про створене в м. Новоград-Волинський ОСББ «Наш дім», яке на початку своєї роботи складалося з одного будинку, а після того як люди побачили зроблені покращення в будинку ОСББ, а це: встановлені нові урни для сміття, насаджені квіти, зроблений поточний ремонт житлового фонду тощо, забажали приєднатися до цього ОСББ. І тепер в одне ОСББ «Наш дім» входить 9 будинків. Після приєднання ще 8-ми будинків, в них зробили ремонт дахів, внутрішнобудинкових систем і ще багато роботи з покращення буття.

Люди вирішили вкладати гроші у власні будинки, а не в ЖЕКі. І тому, в м. Новоград-Волинський на даний час ЖЕКів просто немає. Люди взяли владу в свої руки, вибирають правління, слідкують за проведеною роботою і просто працюють, покращують свої будинки і місто загалом.

Пан Туловський, який має більше двадцяти років практичного досвіду в будівництві, розповів про вимоги і способи ефективного утримання й обслуговування багатоквартирного будинку і прибудинкової території силами ОСББ (мінімальні вимоги, обслуговування дахів, під’їздів, систем опалення, водопостачання, електромереж, ліфтів, вивіз сміття, терміни ефективної експлуатації тощо). Майже у всіх присутніх виникало багато запитань, а це свідчить, про інформаційний вакуум та бажання людей дізнатись більше. Під час семінару люди активно працювали, задавали питання та отримували компетентні відповіді.

Протягом другого дня семінару увага присутніх зосередилася на темі: «Асоціація ОСББ, як господарюючий суб’єкт – її можливості, правові засади, оподаткування». Свою презентацію учасникам семінару також представив Голова Асоціації ОСББ «Містечко» - Влодарчик Руслан Іванович. Він розповів про функціонування АОСББ «Містечко», в яку входить 14 будинків, про роботу, яка була проведена від початку її створення.

Розповів, що багато роботи було проведено для покращення життєвого рівня мешканців будинків, а саме: проведений капітальний ремонт м’якої покрівлі (1700 м. кв.), реконструйовані козирки над сушарками (покрівля з металочерепиці) (13 штук), встановлені броньовані двері у під’їздах, горищах та технічних поверхах (по 13 штук), домофони, вимикачі з таймерами та енергозберігаючі лампочки у під’їздах. Влаштоване внутрішньоквартальне освітлення для трьох будинків, побудований дитячий майданчик, придбано спортивне знаряддя, збудовано дорогу до будинків з твердим асфальтним покриттям (600 м кв.), реконструйовано електромережі та щитові у під’їздах та підвалах будинків, встановлено внутрішньобудинкові лічильники на холодне водопостачання та обліку теплової енергії (по 3 штуки), було облаштовано під них окремі підвальні приміщення, була проведена повна заміна запірної арматури на холодне та гаряче водопостачання, проведена ревізія внутрішньобудинкової системи опалення, встановлені лавочки та смітники біля під’їздів. З метою енергозбереження в під’їздах трьох будинків було встановлено скло у віконних блоках сушарок так, як більша половина з них були відсутні.

Два дні були справді інформаційно насиченими та корисними ще й тим, що в у залі збирались люди, які власне й працюють над розвитком своїх об’єднань.

Щодо перспектив співробітництва з ПРООН/МПВСР, то можна констатувати, що програма продовжує свою діяльність в місті Нововолинську і лише від активності громад залежить фінансування їх проектів у другій половині 2009 року та 2010 році.

За словами одної з учасників тренінгу – Мирослави Жук– голови ОСББ «Оберіг»: «Тренінг був дуже актуальний! Сподобалась інформація щодо законодавства, що регулює діяльність ОСББ. Все було доступно роз’яснено, як для «нормальної людини», не з наукової точки зору, а простими словами. І кожен не маючи спеціальної технічної чи юридичної освіти, абсолютно чітко все розумів. Найбільше запам’яталась інформація про те як правильно розрахувати заробітну плату прибиральниць та інших найманих робітників, як правильно робити розрахунок витрат на утримання будинку. І я це буду застосовувати у власній практиці та діяльності ОСББ»

Подякував усім присутнім та запросив до плідної співпраці Карпус Борис Сергійович – начальник управління економічної політики та інвестицій. Уже в особистій розмові з п. Леонідом Туловським стало відомо, що МПВСР/ПРООН планує продовжувати підтримувати проекти громад і у наступному році, тому вони чекають наших ініціатив, проектних заявок, та запрошень.

Контакти

  • Карпус Борис Сергійович
  • Управління економічної політики та інвестицій
  • [email protected]
  • skype: bigboris83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.