bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ОСН – реальний механізм залучення національних меншин до керування місцевими громадами
27.08.2009

У ході реалізації проекту, спрямованому на активізацію участі національних меншин у керуванні громадами, члени Інформаційно-просвітнецького центру «Боразан» прийшли до висновку, що кращим механізмом залучення національних меншин до керування місцевими громадами є ОСН.

Аналіз роботи різних органів місцевого самоврядування (ОМС) показав, що значною мірою успішний розвиток деяких ОМС обумовлений саме активною співпрацею з місцевими громадами для вирішення місцевих проблем. Саме так громада має право впливати на процес прийняття рішень місцевою владою і активно користується таким правом.

Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” визначив первинним суб’єктом місцевого самоврядування територіальну громаду й гарантували “право та реальну здатність територіальній громаді самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення”.

В першу чергу, це стосується органів самоорганізації населення. Згідно законодавства, органи самоорганізації населення - це представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста.

Органи місцевого самоврядування можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

Такий механізм є дуже дотепним для представників національних меншин, які компактно мешкають у громаді. Органи самоорганізації населення створюються з ініціативи громадян і є дуже подібними до звичайних громадських організацій, але, на відміну від останніх, можуть мати більше повноважень (делегованих органом місцевого самоврядування) й, відповідно, принести більше користі для своєї громади. З ініціативою про створення органу самоорганізації населення до місцевої ради можуть звернутись збори або конференція представників національних меншин, що компактно мешкають на відповідної території, котрі мають право голосу (згідно з виборчим законодавством України), якщо в них брало участь, або було представлено не менше половини жителів відповідної території.

Підставою для створення органу самоорганізації населення є факт компактного проживання певної кількості осіб у межах однієї території.

Проведення зборів чи конференції можуть ініціювати міський (селищний) голова, виконавчий комітет органу місцевого самоврядування, а також ініціативна група громадян, котрі тимчасово чи постійно проживають на даній території та мають право голосу.

Про дату, час та місце проведення зборів чи конференції ініціатори зборів повідомляють виконавчий комітет місцевої ради або районну адміністрацію офіційним листом, що повинен бути зареєстрованим у місцевій владі не пізніше ніж за 10 діб до заходу. Також, не пізніше як за 10 діб до проведення зборів чи конференції ініціаторам слід повідомити громадян, які проживають на відповідній території, про дату, час та місце проведення зборів, перелік питань, які передбачається винести на розгляд.

Перед початком зборів ініціативна група проводить реєстрацію присутніх на зборах чи конференції шляхом складання списку присутніх із зазначенням: прізвища, імені та по батькові, року народження, серії та номеру паспорта, місця проживання. Збори чи конференція є правомірними, якщо в їх роботі бере участь, або є представленою не менше половини жителів відповідної території, які мають право голосу.

Рішення зборів приймаються більшістю голосів громадян, що присутні на зборах, відкритим голосуванням. Заява про утворення органу самоорганізації населення, протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання з зазначенням основних напрямів діяльності органу самоорганізації, а також список учасників зборів передається ініціативною групою до органів місцевого самоврядування. Питання про надання дозволу для створення органу самоорганізації населення, внесене на розгляд відповідної ради, розглядається на найближчому її засіданні за участю членів ініціативної групи зборів жителів за місцем проживання.

Ми хочемо щоб завдяки реалізації нашого проекту, котрий підтримано Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні, населення громад, де компактно мешкають представники нацменшин, активніше залучалося до процесів самоорганізації та брало активнішу участь у керуванні своїми громадами.

Проект спрямовано на розвиток громадської активності населення у місцях компактного проживання нацменшин. Тому проект ще спрямовано на розвиток децентралізації влади на рівні місцевих громад. Запрошуємо усіх активістів з числа нацменшин залучатися до реалізації проекту.

Ми відкриті для сумісної роботи на благо розвитку громадського суспільства в Україні на рівні місцевих громад!

Контакти

Коментарі

Ольга Веснянка   5444 дні тому   #  

-) Що таке ОСН? Це ж не по-людські-) От хотіла передрукувати а ніц не зрозуміла-) А потім кажуть, от ЗМІ погані, про нас не пишуть...

  •   Пiдписатися на новi
Віталій Хомутов   5444 дні тому   #  

Вибачте, пані Ольго! ОСН - це органи самоорганізації населення.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.