bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні вперше відзначили Всесвітній гуманітарний день
21.08.2009

19 серпня Сьогодні в усьому світі, а зокрема й в Україні, вперше відзначили Всесвітній гуманітарний день, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй в грудні 2008 року. Цей день покликаний сприяти підвищенню інформованості громадськості про діяльність по наданню гуманітарної допомоги у всьому світі, а також віддати належне всім гуманітарним працівникам, що віддали життя або постраждали під час виконання свого обов’язку.

Генеральна Асамблея ООН закликала усі держави-члени та підрозділи системи Організації Об'єднаних Націй, а також інші міжнародні й неурядові організації щорік відзначати цей день. «Це день, коли ми підтверджуємо нашу готовність допомагати беззахисним, безпомічним і безправним людям, не дивлячись на їх місце знаходження, - наголосив у своєму посланні Генеральний секретар ООН Пан Гі-мун. - В цьому полягає головне завдання гуманітарної спільноти. В цей пам’ятний день ми згадуємо річницю нападу на штаб-квартиру Організації Об’єднаних Націй в Багдаді, що забрав життя 22 відданих чоловіків та жінок, разом з Сержіо В’єра ді Мелло (Sergio Vieira de Mello), видатного діяча, який присвятив себе служінню людям».

В Україні відбулось засідання прес-клубу Міністерства закордонних справ України щодо обговорення стану та перспектив участі України у міжнародних гуманітарних зусиллях, а також ролі причетних міністерств та установ у цій діяльності. У роботі прес-клубу взяли участь представники Міністерства закордонних справ та Міністерства надзвичайних ситуацій України, Товариства Червоного Хреста України та Організації Об’єднаних Націй.

В.о. Координатора системи ООН в Україні, регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Сімоне Волькен подякувала Президенту, Уряду та народу Україні за активну участь у гуманітарних операціях. Як повідомив пан Білошицький, начальник відділу тендерних процедур, гуманітарної допомоги, матеріальних резервів та реалізації майна Департаменту матеріально-технічного забезпечення МНС України, - «починаючи з 1999 року, Міністерство надзвичайних ситуацій спільно з іншими центральними органами виконавчої влади та Товариством Червоного Хреста України забезпечили виконання 33 відповідних рішень Уряду України щодо надання гуманітарної допомоги 27 країнам світу, які потребували допомоги.

Для надання допомоги неодноразово залучались медичні та рятувальні підрозділи Міністерства. Рятувальними підрозділами Міністерства разом з мобільним госпіталем та спільно з Міністерством охорони здоров’я і Товариством Червоного Хреста України надавалась допомога в ліквідації наслідків руйнівних землетрусів, що сталися в Туреччині (1999 рік), Індії (2001 рік), Ірані (2003 рік) та Пакистані (2005 рік). За вказаний період постраждалим країнам доставлено близько 4 тисяч тонн гуманітарних вантажів. Загальна сума наданої допомоги у вартісному еквіваленті становила більше 388 мільйонів гривень, що в перерахунку становить більше 77 мільйонів доларів США.

Тільки протягом минулого року МНС здійснило відповідні заходи з надання гуманітарної допомоги 9 постраждалим країнам, а саме: Палестинській Національній Автономії, Ісламській Республіці Афганістан, Республікам Куба, Молдова, Таджикистан, Грузія, Союзу М’янма, Китайській Народній Республіці та Киргизькій Республіці».

Також, виступаючи перед учасниками зібрання, пані Сімоне Волькен зазначила, що Організація Об’єднаних Націй високо цінує внесок України у справу підтримання миру і стабільності, захисту прав і свобод громадян на землі. За 17 років участі України у миротворчих місіях під егідою ООН більше 33 тисяч військовослужбовців України налагоджували мир і спокій у країнах, що потребували цієї допомоги. Більше 550 українських військовослужбовців продовжують і сьогодні виконувати завдання в 9 миротворчих місіях ООН, ОБСЄ та НАТО на територіях 8 країн світу. Пані Волькен вшанувала память тих 47 українських миротворців, які загинули при виконанні обов’язків.

Під час засідання йшлося й про гуманітарну допомогу, яку отримала Україна під час надзвичайних ситуацій. Як зазначив Валерій Юрійович Серговський, заступник Виконавчого директора Національного комітету Товариства Червоного Хреста України, лише в перші місяці після Чорнобильської катастрофи через Червоний Хрест Україна отримала 5 млн. доларів як гуманітарну допомогу для постраждалого від аварії населення. «З кожним роком кількість природних катастроф у світі зростає, тому Товариство Червоного Хреста інформує населення про можливе лихо на території проживання. Так, Захід України часто потерпає від повеней та буревіїв, Схід – від техногенних катастроф, вибухів на шахтах, тощо. Минулого року ми спільно з Міністерством юстиції та Міністерством економіки України створили робочу групу для вдосконалення юридичних норм надання гуманітарної допомоги, дуже сподіваємось запровадити міжнародний досвід доставки гуманітарних вантажів в Україні».

Відповідаючи на запитання журналістів, учасники зібрання повідомили про основні виклики сьогодення у гуманітарній сфері. За останні десять років загальна кількість людей, що постраждали внаслідок природних катастроф значно збільшилася. В середньому 211 мільйонів людей щорік стають жертвами природних катаклізмів, в п'ять разів більше — жертвами військових конфліктів. Жінки і діти є найуразливішими в ситуації бідності, незахищеності, голоду, слабкого здоров'я і погіршення довкілля.

Потреби в гуманітарній допомозі зростають унаслідок економічної кризи і інших глобальних проблем, таких як зростання населення, глобальна пандемія, недолік продовольства, підвищення цін, наприклад, на нафту, брак води, рівень міграції, що підвищується. Тому, у 2009 році гуманітарна спільнота, що включала ООН, громадські організації та Рух червоного Хреста та Червоного півмісяця звернулися з закликом про необхідність залучення 8.6 мільярдів доларів для того, щоб задовольнити найбільш нагальні потреби більш ніж 30-ти мільйонів людей у 30 країнах світу.

Джерело

Коментарі

Андрій Кириченко   5456 днів тому   #  

справді є ЩО відзначати, особливо на фоні смертей немовлят, спричинених непотрібними щепленнями, на яких так наполягає український МОЗ разом з ВООЗом. святково цікавим є і мовчання ягнят червоного хреста (це ж не так важливо як нагинати школярів купувати свої марочки)...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.