bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл “Активність громадян – запорука поваги та захисту їхніх прав у конфліктах з владою”
13.08.2009

10 серпня у Львові Центром громадської адвокатури проведено круглий стіл на тему «Активність громадян – запорука поваги та захисту їхніх прав у конфліктах з органами влади».

На круглому столі були присутні представники ініціативної групи з проведення місцевого референдуму у селах Муроване та Сороки Львівські, представники вільної профспілки інженерно-технічних працівників державного авіаційного підприємства «Львівські авіалінії» та інші громадяни, які мають конфлікти із органами влади на Львівщині, активно захищають свої права у суді за допомоги громадської приймальні Центру.

Участь у круглому столі взяли представники неурядових організацій із міста Львова та області, які надають правову допомогу громадянам у відстоюванні своїх прав. Під час круглого столу учасники підкреслили важливість активності громадян, яку вони повинні проявляти у всіх органах влади при захисті своїх прав. Також учасники звернули увагу на роль засобів масової інформації та неурядових організацій щодо висвітлення проблемних ситуацій, з якими стикаються громадяни, та щодо висвітлення боротьби громадян за свої порушені права.

Жваву дискусію викликало питання про способи захисту прав громадян, зокрема про судові та позасудові способи (правоохоронні органи). Загалом учасники констатували, що на даний час позасудові способи захисту прав громадян не є достатньо ефективними. Лариса Волошин (член ініціативної групи з проведення місцевого референдуму у селах Муроване та Сороки Львівські) підкреслила небажання правоохоронних органів реагувати на численні порушення земельного законодавства, які виникають збоку сільського голови сіл Муроване та Сороки Львівські. Більше того, сільський голова вищезазначених сіл прямо ігнорує рішення суду та вимоги державної виконавчої служби щодо його виконання.

Володимир Верес (голова вільної профспілки інженерно-технічних працівників державного авіаційного підприємства «Львівські авіалінії») звернув увагу на недієвість правоохоронних органів у виконанні ними своїх повноважень, зокрема щодо порушень, які постійно трапляються на державному авіаційному підприємстві «Львівські авіалінії».

Леся Горбань (мешканка Львова, яка уже 15 років бореться у суді за те, щоб комунальні служби здійснили ремонт зовнішньої каналізації, від якої потерпає її квартира та сім’я) звернула увагу на необхідність співпраці із засобами масової інформації, які мали би активно висвітлювати бездіяльність органів влади.

Леонід Тарасенко (Центр громадської адвокатури) наголосив, що слід використовувати всі можливі засоби судового та адміністративного захисту, подаючи і в апеляційні та касаційні інстанції, оскільки саме декілька рівнів розгляду справи судом у більшості випадків сприяє прийняттю законного та обґрунтованого рішення.

Тетяна Яцків, керівник програми правової підтримки організацій (Центр громадської адвокатури) вказала: «Громадська приймальня спільно із наданням юридичної допомоги планує надалі проводити такі зустрічі, які підвищують активність та віру громадян, ініціативних груп у позитивне вирішення питання із захистом їхніх прав, дозволяють обмінятись досвідом. Також це хороша можливість підвищувати обізнаність громадян із правовими питаннями, коли наприклад, для тих, які консультуються у приймальні, проводиться навчання та надаються навчальні матеріли щодо судових та адміністративних процедур захисту права, і щодо цього не потрібно повертатись у процесі індивідуального консультування.»

Така зустріч сприяла тому, що громадяни та ініціативні групи, організації, які борються із порушеннями своїх прав органами влади та їх посадовими особами, мали змогу побачити інших активних громадян, які займаються такими ж справами, обговорити спільні проблеми та навіть надати поради підтримки одне одному.

Круглий стіл відбувався за підтримки проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», що виконує Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації «Виклики тисячоліття (МСС)».

Контакти

  • Леонід Тарасенко
  • Проект «Правова приймальня Центру громадської адвокатури»
  • [email protected]
  • +38 032 235 45 19

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.