bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право на зайнятість: інформаційне пікетування органів влади до Всесвітнього дня дій за гідну працю
08.10.2016

7 жовтня святкують Всесвітній день дій за гідну працю (World day for decent work). Зараз, на 9-му році відзначення цього дня, Міжнародна Конфедерація профспілок (МКП) знову закликає до відстоювання не тільки наявності робочих місць, але й права на гідну працю та повагу до людей, які її виконують.

Кожен заслуговує на гідне життя, що дає можливість реалізовувати свої основні потреби. Визначальну роль у цьому відіграє зайнятість. Мільйони людей, котрі шукають роботу, мають потребу в тому, аби уряд забезпечував соціальний захист, закріплення прав трудящих у законодавстві та їх дотримання й реалізацію.

Реалії сьогодення свідчать про крайню необхідність підвищення соціального захисту і забезпечення гідних умов праці. Соціальний захист дає працівникам гарантії безпеки і дозволяє впевнено орієнтуватися у майбутньому. Гідна зайнятість – найкращий спосіб боротьби з бідністю.

Поняття гідної праці, розроблене ще в 1999 році Міжнародною організацією праці, ґрунтується на визнанні необхідності врахування її основних чотирьох складових задля створення найкращих перспектив соціального прогресу і розвитку: зайнятості, прав, захисту й діалогу.

Вперше міжнародна акція «Всесвітній день дій профспілок за гідну працю» проведена за рішенням МКП 7 жовтня 2008 року. У 2016-му профспілковий рух світу продовжує цілеспрямовано закликати до створення якісніших робочих місць, дотримання соціальних гарантій, прав працівників та соціального діалогу між профспілками, роботодавцями й урядом для поліпшення умов праці.

Зазвичай у цей день у багатьох країнах профспілки, Федерації профспілок та інші організації трудящих задля просування ідеї гідної праці проводять вуличні демонстрації, музичні заходи, флеш-моби, конференції або круглі столи. Таким чином профспілки з 130 країн світу закликають до соціальної справедливості і забезпечення гідних умов праці для всіх.

Цьогоріч у Києві Федерація профспілок України з нагоди святкового дня виставила інформаційні пікети біля центральних органів виконавчої влади з метою привернення увагу урядових структур до проблем гідної праці в Україні, інформування широкої громадськості про вимоги і дії профспілок.

У Південній Африці Конфедерація профспілок COSATU закликала працівників взяти участь у масовій демонстрації для просування ідеї гідної праці в країні, а також для вирішення питання негайного скасування електронного мита та впровадження безкоштовної вищої освіти.

Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) у рамках своєї кампанії до Всесвітнього дня дій за гідну працю закликала до заходів, що стосуються підвищення заробітної плати із девізом: «Європа заслуговує підвищення зарплати!».

Профспілки у Брюсселі та в Лондоні опублікували спільну декларацію, яка закликає до нової Європейської соціальної моделі.

Джерела: 1, 2, фото

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.