bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Завершився міжнародний волонтерський табір “Малі сліди великої історії”
29.07.2009

28 липня українські волонтери повернулись з міжнародного волонтерського табору «Малі сліди великої історії». Протягом двох тижнів молодь з України, Польщі та Німеччини відновила цвинтар у с. Верешин (гміна Мірче), впорядкувала цвинтар у Ласкові, а також зібрала свідчення найстарших мешканців села. Керівником реноваційних робіт на кладовищі у Верешині був директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський.

Організатором табору виступила Волинська Округа Пласту у співпраці з Люблінською Округою ZHR (скаутської організації з Польщі) та Луцькою міською радою. Україну представляли добровольці з двох організацій – Пласту та Молодої Холмщини.

На цвинтарі у Верешині молодь виконала величезний об’єм робіт: у перші дні табору територію кладовища очистили від старих дерев та іншої рослинності, потім учасники відкопували цілі нагробки, встановлювали їх на свої місця, з’єднували частини нагробків. Усі нагробки були очищені від моху та лишайників. На цвинтарі знайдено місця поховань, які були позначені виготовленими власноруч хрестами, а на місці вівтаря дерев’яної церкви, зруйнованої у роки другої світової війни, встановлено православний хрест. Також добровольці поставили точну копію п’ятиметрового дерев’яного хреста, який було знайдено біля фундаменту церкви. Крім того, під керівництвом знаного польського реставратора Януша Смази волонтери паспортизували усі нагробки, що знаходяться на цвинтарі.

Ще однією цікавою ділянкою табору було збирання свідчень від старших мешканців села. У мішаних за національним складом групах волонтери зібрали близько 10 годин звукових матеріалів. На даний момент триває його опрацювання. Невдовзі з’являться публікації та радіорепортажі на основі зібраних матеріалів.

В рамках культурної програми учасники відвідали Грубешів, Замость, Холм, Люблін, а також побували у Крилові та Турковичах. Усі мали можливість ближче ознайомитись з країнами-учасниками завдяки вечорам національних культур, а також пізнавальній тереновій грі.

На завершення робіт відбулась молитва за упокій усіх похованих на верешинському цвинтарі під проводом Благочинного Замойського деканату протоієрея Віталія Харкевича. Особливо приємною була участь місцевої громади у богослужінні. У завершальному слові Сергій Годлевський подякував волонтерам за спільну результативну працю та висловив бажання далі працювати над поверненням до пам’яті цвинтарів прикордоння. Табір також відвідала координатор програми з боку Фонду Баторія Аліція Гарлінська-Цесляк, яка високо оцінила реалізацію проекту та досягнуті результати.

В рамках проекту передбачається також проведення фотовиставки за підсумками табору, яку організатори покажуть на Транскордонних днях добросусідства 29-30 серпня у Крилові.

Проект “Малі сліди великої історії” отримав дотацію в рамах програми “меморія. Волонтаріат для європейської культурної спадщини”, яка реалізується Фондом „Пам'ять, відповідальність, майбутнє” та Фондом Баторія. Метою програми є заохочення молодих людей із Центральної та Східної Європи до здійснення спільних заходів для збереження європейської культурної спадщини.

Контакти

  • Олена Семенюк
  • Національна скаутська організація України Волинська округа
  • [email protected]
  • +38 096 921 44 46

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.