bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми української системи освіти: скасування стипендій
17.08.2016

На початку серпня 2016 року Міністерство фінансів України виступило з ініціативою щодо скорочення видатків на стипендії студентам. Така пропозиція викликала неабиякий ажіотаж та обговорення в українському суспільстві. Необхідність реформування системи не викликає сумнівів, однак під питанням залишаються способи впровадження змін у систему виплат та потенційний вплив на соціальне становище студентства, яке залишиться поза бортом соціальної підтримки з боку держави.

За приблизними підрахунками, академічну стипендію отримують близько 640 тисяч студентів, що складає майже 80% від загальної кількості бюджетних місць в Україні. Академічна стипендія є майже універсальною формою матеріальної допомоги держави для студентів-бюджетників, хоча її розмір не дуже суттєвий.

На сьогодні звичайна академічна стипендія у вишах I-II рівня акредитації становить 622 гривні, а III-IV – 825 гривень. Щоб її отримати, студенту достатньо мати середній бал не нижче 4.0.

«Потрібно виходити з того, що у нас 80% студентів-бюджетників отримують стипендії. Від самого початку це неправильно, оскільки стипендія має виконувати дві ролі: бути соціальною, тобто для найменш захищених верств населення, або  сімей, у яких недостатній дохід; чи це мусять бути академічні стипендії, які мають мотивувати студентів до гарного навчання. При цьому найталановитіші студенти зараз не отримують достатньої винагороди», – розповів ГУРТу кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко.

Також під питанням значення стипендії для студентів як мотивації навчатися та як фактора соціальної підтримки.

«Ні академічна, ні соціальна стипендії не виконують своїх функцій. Сьогодні поза соціальною стипендією, наприклад, залишається сім’я, яка складається з трьох людей та в якої дохід від 5 тисяч гривень. На всю родину 5 тисяч гривень – це нікчемні гроші. Але навіть така родина не підпадає під категорію малозабезпечених, що позбавляє можливості претендувати на соціальну стипендію. Натомість, часто академічні стипендії йдуть людям, які їх не потребують. В 30% відсотків студентів стипендія складає лише до 25% їхніх витрат», – зазначив виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Варто відзначити, що виплата стипендій не належить до сфери повноважень Міністерства фінансів, а знаходиться у підпорядкуванні Міністерства освіти України.

«В новинах проскочила новина про те, що Міністерство фінансів скасувало стипендії. Мінфін не має повноважень скасовувати стипендій, як і призначати їх. Ми запропонували Міністерству освіти і Міністерству соціальної політики перейти на європейську практику, коли стипендії не сплачуються всім, а діляться на дві складові. В рамках підготовки до бюджету 2017 року ми сподіваємося досягнути згоди з Міністерством соціальної політики і Міністерством освіти щодо запровадження цього механізму», – повідомив у своєму відеозверненні міністр фінансів Олександр Данилюк. Повний коментар міністра Ви можете переглянути за посиланням.

«Щодо позиції міністерства фінансів, то, на мою думку, вона покликана розворушити міністерство освіти, яке вже давно обіцяє реформувати систему виплати стипендій, однак далі балачок мова не заходить», – поділився Єгор Стадний.

Однак цілком можливо, що система скорочення стипендій не призведе до позитивних змін в системі вищої освіти. Ініціативу можна розглядати як спробу зекономити кошти на виплатах студентам.

«З іншого боку, усі кошти, які можуть бути вивільнені внаслідок обмеження виплати стипендій, мають обов’язково залишитися у системі освіти. Ці кошти треба направляти на підвищення стипендій талановитим студентам і модернізацію наукових лабораторій», – підсумував Антон Сененко.

Також нарікання викликають можливі зловживання при збільшенні розмірів соціальних стипендій. Адже в українських реаліях цілком вірогідне штампування фальшивих довідок про майновий стан або ж просто приховування доходів сім’ї, що пов’язано з високим рівнем розвитку тіньової економіки та поширеною практикою виплачувати зарплатню в конвертах.

«Соціальні стипендії потрібно перенести до сфери відповідальності Міністерства соціальної політики. Студенти, які хочуть отримати соціальну стипендію, мають надати довідку про доходи родини і довідку про місце їхнього проживання. Однак до цих довідок варто застосувати механізм верификації соцвиплат, щоб запобігти зловживанням і наданню фальшивих документів. Соціальні стипендії мають надаватися диференційовано, і в залежності від фінансового становища студентів стипендії повинні різнитися. Зараз у бюджеті витрачається 4,7 млрд. на виплату стипендій, із них 1 млрд. витрачається на виплату соціальних стипендій. Більшість коштів йде на академічні стипендії, а має бути навпаки. Соціальні стипендії повинні забезпечувати розширений доступ до вищої освіти», – розповів Єгор Стадний.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.