bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дозвілля активних людей поважного віку: огляд можливостей розвитку
04.07.2016

Активні люди прагнуть залишатися в тонусі у будь-якому віці. ГУРТ підготував огляд проектів та центрів, які об’єднують літніх людей задля цікавого та корисного дозвілля.

Проект «Освіта протягом всього життя»

Вінницька громадська організація «Центр Поділля-Соціум» надає можливості для навчання літнім людям у семи містах України. Серед традиційних освітніх ініціатив, які проводяться щороку, чільне місце займають комп’ютерні курси. Знання, отримані під час занять, реалізовуються в практичній громадській діяльності. «Після проходження навчання наші учні вміють користуватися інтернетом, дізнаються про різні акції, які організовує не лише ГО «Центр Поділля-Соціум», але й інші громадські організації. Наприклад, під час акції БФ «Подільська громада» «Епідемія доброти» літні люди роздавали на вулиці смаколики», – коментує Анна Моргун, координаторка проекту «Освіта протягом всього життя».

Вона вірить, що в багатьох літніх людей великий життєвий потенціал і мотивація: «Наші волонтери поважного віку взагалі не думають про хвороби. Вони беруть участь у заходах, спілкуються з однолітками, з молоддю, подорожують. Це життя, і важливо рухатися далі. Дивлячись на наших літніх людей-волонтерів, можна сказати, що життя починається на пенсії». 

Проект «Освіта протягом всього життя» покликаний сформувати Центри соціальної активності для літніх людей у 7 містах України, утворивши платформу для соціальної інтеграції старших людей. Своєю активністю в ході реалізації зазначеного проекту  особливо відзначаються два Центри соціальної активності: один у Львові – ГО «Золоті Роки», інший у Чернігові – ГО «Чернігів Європейський».

Львів закцентував свою діяльність на психологічній школі «Пізнай себе», кураторкою якої є Наталя Заброцька. «В наше життя ввійшли комп’ютери, мобільні телефони, нові комунікації, і саме потреба навчання відкриває нові можливості в житті людей поважного віку. Більше шести років учасники програм «Золотих Років» отримують позитивні емоції, вчаться новому, діляться досвідом. Корисні практики від психологічно-комунікаційної школи «Пізнай СЕБЕ!» вчать будувати діалог, чути інших, виокремлювати власні стереотипи, відкривають нові теми, що змінюють взаємини в сім’ї, на роботі, суспільстві», – коментує Наталя Заброцька.

Чернігів є одним із семи міст,  де реалізується проект «Освіта протягом всього життя», ініційований ГО «Центр Поділля-Соціум». Члени ГО «Чернігів Європейський» Тетяна Коленіченко та Юлія Полтарескул на базі Чернігівського національного технологічного університету відкрили Центр соціальної активності для людей поважного віку «Друга молодість». Свою діяльність Центр соціальної активності «Друга молодість» у місті Чернігів розпочав у серпні місяці, проте офіційне відкриття планується у жовтні – до Дня людини похилого віку. Перед тим, як планувати свою діяльність, організатори Центру поставили перед собою завдання – з’ясувати потреби людини поважного віку з метою подальшої розробки занять.

Дізнатися більше

Клуб «Ветеран»

У Чернігові також актвино функціонує клуб «Ветеран» при ГО «Спілка жінок м. Чернігів». Він об’єднує майже 80 жінок-ветеранів війни та праці. Засідання його членів проводяться щомісяця й на них обговорюють захист прав людей похилого віку, оформлення субсидій, нарахування пенсій і пільг ветеранам, консультації лікарів чи фармацевтів із питань особливостей здорового способу життя людей поважного віку.

Жінки є активними учасницями культурно-просвітницьких заходів: вони відвідують музеї, виставки, театральні вистави, тематичні зустрічі до визначних дат в житті країни, міста, особливо з питань історичного минулого та перспективи розвитку рідного Чернігова. Члени клубу «Ветеран» беруть участь у міській виставці квітів та плодів, виставках громадських організацій міста, ярмарках-виставках «Що може жінка», намагаються надавати активну допомогу в благоустрої міста. Громадська організація неодноразово влаштовувала благодійні акції.

«Жінки-ветерани проводять громадську роботу серед молоді, в школах, дитячих дошкільних закладах. Більше того, вони виступають тренерами під час майстер-класів, а самодіяльне народне вокальне тріо «Тележанки» з любов’ю несе українську пісню й виступає на багатьох концертах у Чернігові та в інших містах України», – зазначає голова громадської організації «Спілка жінок м. Чернігова» Людмила Канюка.

Центри дозвілля для літніх людей

Проект Фонду «Східна Європа» «Центри дозвілля для літніх людей» спрямований на підтримку місцевих ініціатив із створення центрів для одиноких малозабезпечених людей похилого віку та надання їм якісних соціальних, юридичних та побутових послуг. Такі центри є місцем, де самотні люди можуть спілкуватися, займатися улюбленою справою, брати участь у роботі численних гуртків, а також опановувати нові навички на зразок фотосправи чи користування ПК.

Загалом з 2008 року ФСЄ за підтримки різних компаній відкрив уже 18 таких центрів. Три центри дозвілля у Кременчуці на базі територіальних центрів соціального обслуговування Крюківського, Кременчуцького та Автозаводського районів.

В Автозаводського району, завдяки закупленому устаткуванню студентів Університету ІІІ віку навчають працювати на ПК, тут працює театральний гурток та гурток «Здоров‘я». Викладачами в гуртках стали волонтери та працівники терцентру.

У центрі в Кременчуцькому районі запрацював комп’ютерний клас для пенсіонерів та кабінет з фізичної реабілітації. У центрі дозвілля Крюківського району тепер працюють комп’ютерний клас та Інтернет-клуб, відкрилися гуртки з образотворчого мистецтва, вишивки, в’язання, хорового співу, шахів, шашок, доміно, адже всі умови для розширення напрямків роботи гуртків, покращення умов їх роботи, створено.

Нещодавно, 14 червня 2016 року, відкрився Центр дозвілля для літніх людей на базі Територіального центру соціального обслуговування Тростянецького району Вінницької області. У приміщенні центру облаштували 5 кімнат, де надаватимуться послуги юриста, лікаря, соціальних працівників, перукаря та швачки. Крім того, будуть створені клуби за інтересами, а саме: комп’ютерний, літературний та гурток з рукоділля.

Дізнатися більше

Волонтерство як засіб розвитку

Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх людей в Україні» налічує близько півтори тисячі волонтерів у дев’яти обласних центрах країни. Частина з них пройшла спеціальну підготовку і допомагає вирішувати невідкладні проблеми літніх людей, виступаючи в ролі адвокатів і вирішуючи питання з представниками місцевої влади. Але найбільш ціною є насамперед моральна підтримка.

За словами волонтерки Житомирського відділення Тетяни Андрієнко, волонтери поважного віку просто не можуть сидіти скалавши руки, тому й допомагають навколишнім усім, чим можуть.

«Наші бабусі активно підтримують військових: шиють білизну в Житомирі; печуть смаколики у Хмельницькому; плетуть сітки в Тернополі; в’яжуть шкарпетки, передають консервацію та збирають кришечки на протези пораненим у кожному відділенні», – розповідає адміністратор проектів ВБО «Турбота про літніх людей в Україні» Юлія Оляницька. – Наш світ різноманітний, але сьогодні, як ніколи, він потребує об’єднання зусиль, думок, ідей. І прогалини між поколіннями та й всередині цих поколінь є серйозною перешкодою до консолідації. Старше покоління хоче й може робити свій вклад у розвиток суспільства. Варто лише дати йому можливість», – додала Юлія Оляницька.

Дізнатися більше

Університети третього віку

Університет третього віку – це не вищий навчальний заклад у традиційному розумінні цього слова. У ньому вам не видадуть студентських квитків та не знадобиться складати вступних іспитів, успішність також не перевіряється. При цьому роль викладача досить специфічна, оскільки він виступає більше консультантом, наставником, посередником і організатором. Резюмуючи, «університет третього віку» – освітня організація для людей передпенсійного, пенсійного віку та людей із інвалідністю, що об’єднує осіб у групи відповідно до інтересів та дає можливість поділитися власним досвідом, знаннями та вміннями. Навчання у поважному віці носить не стільки освітній, скільки соціальний характер.

У багатьох містах України функціонують подібні заклади. Навчання там безкоштовне або за досить символічну платню. Для запису в «університет» потрібні паспорт, ідентифікаційний код і пенсійне посвідчення. У кінці курсу всі слухачі отримують сертифікат про завершення. Викладачами виступають соціальні педагоги, волонтери, студенти та всі, хто хоче долучитися до європейської системи «пожиттєвої освіти». Під час окремих занять із слухачами спілкуються вчителі, лікарі, представники державних і громадських організацій, усі, хто виявляє бажання та є фахівцями у питаннях, що цікавлять пенсіонерів.

Напрямки навчання також незвичні й покликані сприяти здоровому способу життя та урізноманітнювати дозвілля. Наприклад, у Сумах усі бажаючі можуть обрати один із восьми факультетів: «Культури і мистецтва», «Основ медицини та здорового способу життя», «Правових знань», «Сучасних технологій», «Геронтопсихології», «Садівництва та городництва», «Народознавства та фольклору» та «Групу здоров’я». У Черкасах літні люди опановують як творчі професії, на кшталт танців, дизайну, так і серйозніші – правознавство й комп’ютерна грамотність. У трьох подібних університетах на Рівненщині найцікавіші факультети – «Мистецький», «Інформаційних технологій» та «Здоров'я».

Прикарпаття також не відстає від загальноукраїнської тенденції: Калуський районний територіальний центр соціального обслуговування запровадив соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку». У ньому діють три факультети: юридичний, психології та здорового способу життя. До вибору тем занять активно долучаються і самі підопічні. Виїзна група, до складу якої входять працівники відділення соціально-побутової адаптації та інші фахівці, виїжджає кожного тижня в село згідно з затвердженим графіком.

Такого роду заклад відкрили і при Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. В цьому «університеті третього віку» працює 8 факультетів, а саме: факультет інформаційних технологій; факультет правової грамотності; факультет здоров’я; факультет іноземних мов; факультет психологічних знань; факультет культурно-дозвіллєвої діяльності та рукоділля; факультет краєзнавства і факультет катехитичних знань. Кожен курс має певну програму навчання і розрахований на період часу від трьох до шести місяців.

У столиці «університети третього віку» функціонують практично у кожному районі. Найдавніший столичний «ВНЗ для літніх людей» відкрився ще у 2009 р. Зараз у ньому існують 10 факультетів: здорового способу життя, психології, права, краєзнавства, прикладного мистецтва, хорового співу, літературно-художній факультет, філологічний, інформаційних технологій та бального танцю. В університеті навчаються більше 3 тис. студентів, він має п’ять філіалів. Форми навчання різноманітні: лекційні та практичні заняття, фізичні вправи, гуртки, екскурсії, подорожі та концерти. Заняття проводяться в групах до 50 слухачів, раз на тиждень по 1,5 години.

Дізнатися більше

Контакти

Коментарі

Юрій Шаповалов   2836 днів тому   #  

Усіх запрошую до Академії інтелекту СКАРБ.
Президент Академії - Юрій Шаповалов
http://scarb.io.ua

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Гунько   2458 днів тому   #  

Цікаво, а чи є в Україні проекти на кшталт http://theageofhappiness.com - "Вік щастя", коли досвід та вік надихає інших? Коли люди в поважному віці змінили своє життя через навчання, реалізацію власних проектів і є прикладом для молодих?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.