bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пожежа в будинку для літніх людей: коментарі експертів
30.05.2016

 У ніч на 30 травня 2016 року на Київщині в результаті пожежі в будинку для людей похилого віку загинуло 17 осіб, близько п’яти – з опіками різної важкості госпіталізовані до Броварської районної лікарні. Всього в установі перебувало 35 постояльців. За попередньою версією причиною трагедії стала несправна проводка, однак з’ясування обставин пожежі ускладнює неофіційний статус закладу.

Будинок для людей похилого віку в с. Літочки офіційно не зареєстрований у державних органах. За документами це був звичайний приватний будинок.

Керівник прес-служби ГУ Національної поліції у Київській області Микола Жукович повідомив ГУРТу, що проти власника будинку розпочато слідство: «Відкрито кримінальне провадження за статтею 270 Кримінального кодексу України, частина друга – «Порушення правил пожежної безпеки». Також слідчі органи вилучили документацію й встановили, що схожий заклад ймовірно знаходиться й у Вишгородському районі. Слідчі перевіряють документацію, щоб встановити, чи мали працівники закладу право утримувати там людей. Власнику будинку оголошено підозру про вчинення злочину. 31 травня 2016 року його доправлять до суду для обрання міри запобіжного заходу на час розслідування».

«Через неофіційний статус таких будинків ні держава, ні громадські організації не володіють інформацією про кількість схожих установ на території України. Такі незареєстровані заклади є, тому що вони можуть приносити непоганий прибуток. Але багато підприємців не хочуть платити податки, тобто практично організація таких підпільних будинків для літніх є злочином», – зазначила директорка благодійної організації «Турбота про літніх людей в Україні» Галина Полякова.

Вартість проживання в будинку для людей похилого віку в с. Леточки складала від 6,5 до 9 тис. грн. Оскільки такі будинки не легалізовані, то за їхньою діяльністю відсутній контроль із боку держави.

«Досить часто родина просто хоче позбутися тягаря догляду за родичем, віддаючи його під опіку таким сумнівним установам. Насправді вартість утримання в 6 тис. грн. для будинків такого типу невисока, що, в свою чергу, викликає сумніви щодо якості надання послуг. Крім того, недоліком цього закладу є віддаленість від міста, що позбавляє його мешканців можливості брати участь у житті громади. Таке утримання нагадує умови перебування у в’язниці, оскільки люди практично не мають змоги виходити за межі будинку», – розповіла Галина Полякова.

Трагедія в будинку для літніх людей привернула увагу до гострої суспільної проблеми. Невідомо, наскільки поширені подібні заклади на території України. Для розслідування причин трагедії створено урядову комісію, яка має провести перевірку об'єктів, що надають подібні послуги. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.