bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ОГС Запорізької області розробили власні проекти під час конференції ГУРТа
06.04.2016

26 березня 2016 року у Запоріжжі Ресурсний центр ГУРТ провів конференцію у форматі відкритого простору «Як створити ефективну платформу співпраці громадських організацій Запорізької області?». Захід є завершальним етапом проекту «Зміцнення спроможності та мереж громадських організацій Запорізької області», який реалізується у рамках Української Ініціативи з Підвищення Впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Під час конференції учасники мали можливість розробити власні проекти, дізнатися більше про кращі практики суспільних перетворень у Запорізькій області, обмінятися професійним досвідом впровадження суспільних змін і налагодити співпрацю.

Конференцію відкрив керівник Програми USAID «Українська ініціатива з підвищення впевненості» (UCBI) Кріс Скот: «Програма «Українська Ініціатива з Підвищення Впевненості» спрямована на розвиток громад, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України. Відвідуючи місцеві громади, ми зустріли багато людей, котрі дійсно впроваджують суспільні зміни. Проте ніхто з них не знає один одного. Як квітка не зростає без бджіл, так і організаціям важко поодинці робити великі справи. Наш спільний із ГУРТом проект має на меті підтримати мережі громадських організацій Запорізької області, що, в свою чергу, посилить потенціал громадянського суспільства регіону».

Голова правління Ресурсного центру ГУРТ Олексій Мелещук закликав учасників об'єднати зусилля задля розвитку своїх громад: «ГУРТ має великий досвід розбудови спроможності громадських організацій різними методами, зокрема за рахунок впровадження тренінгових програм і створення подібних до цього майданчиків для налагодження контактів між ОГС. Заручившись підтримкою однодумців, з'являється віра у свої сили. Бажаю нам віднайти на відкритому просторі цю віру та нові смисли».

У заході взяли участь 65 керівників та менеджерів громадських організацій, діяльність яких спрямована на розвиток різноманітних напрямків суспільного життя Запорізької області.

Учасники Відкритого простору сформували робочу програму конференції, яка налічувала 35 тем. Серед них: сприяння реалізації прав людей із інвалідністю, створення коаліції громадських організацій, розвиток неформальної освіти, створення медіа-центру, інтеграція вимушених переселенців у громади, утворення мережі соціального підприємництва для благодійних організацій тощо. 

Склад команди заходу розподілився на дев’ять робочих груп, у рамках яких учасники обговорювали суспільні проблеми та спільно шукали шляхи їх вирішення.

Заступниця директора БО «Соціальний фонд» Катерина Кучина, яка розвиває ідею доступності Мелітополя для людей із інвалідністю, прокоментувала результати роботи під час дискусійних сесій: «Ми познайомилися з організаціями, близькими нам за напрямками діяльності. Зокрема, поспілкувалися з колегами із Запорізького благодійного фонду «Єврейський общинний центр Мазаль Тов», які порадили нам гарні проектні ідеї та поділилися деталями успішного написання грантових заявок».

Конференція складалася з 4 дискусійних сесій, протягом яких кожен учасник мав можливість долучитися до обговорення декількох тем, що зацікавили найбільше. 

Керівник проектів ГО «Урбан-рух «Запоріжжя Велосипедне» Павло Шадрін розповів: «Завдяки створенню окремих майданчиків для одночасного обговорення різних тем я міг вільно обирати ту тему, що є важливою для моєї організації з точки зору обміну досвідом. Ми знайшли нових партнерів, з якими зможемо розширити наші ідеї зі створення таких комунікаційних платформи, як мобільний урбан-кінотеатр або книга-hub».

Лідери громадських організацій пропонували своє бачення піднятих тем на основі власного досвіду та спостережень.

«Під час заходу ідеї народжувалися дуже легко. ГУРТ створив дійсно відкритий простір, у межах якого розвивалися досі нереалізовані ідеї. Малі групи об’єднувалися, потім роз’єднувалися, щоб об’єднатися у більші. Завдяки відсутності конкуренції усі могли співпрацювати й взаємодіяти», – поділився спостереженнями щодо формату роботи керівник Запорізького клубу підприємців Віталій Семеняк. 

Лідери громадських організацій сформували 31 протокол за результатами обговорень і зворотного зв'язку між усіма учасниками щодо шляхів посилення спроможності ОГС Запорізької області. 

Керівник ГО Молодіжний ресурсний центр «Розкрий себе» Ольга Ширіна зауважила: «Важливо, що в Запоріжжі зібралися організації з усієї області. Я дізналася про проблеми, які хвилюють районні організації, поділилася вже набутим моєю організацією досвідом вирішення суспільних питань і розповіла про можливості підтримки, які може надати наш молодіжний ресурсний центр».

Усі присутні мали змогу ознайомитися з матеріалами дискусійних сесій конференції на «дошці оголошень». 

Від конструктивного діалогу щодо можливих способів посилення співпраці громадських організацій Запорізької області учасники перейшли до планування конкретних дій. Лідери громадських організацій запропонували ідеї проектів, згуртувалися в проектні команди і розробили коротко- та довгострокові плани, які вони зможуть розвинути спільно з однодумцями. 

Синергію як важливий чинник успішного розвитку громадянського суспільства визначила керівниця ГО «Наше майбутнє» Владислава Крижна: «Багато гарних ідей зароджуються у дискусії під час групової роботи. На цьому заході я знайшла людей, з якими ми маємо спільні інтереси щодо напрямків громадської діяльності. Дуже рада, що під час заходу спільно з Центром освіти дорослих ми визначили план реалізації проекту зі створення інформаційно-методичної регіональної платформи для організацій, які розвивають неформальну освіту».

Успішна взаємодія однодумців, підкріплена принципами формату Відкритого простору, дала якісний результат. За один день проведення конференції учасники розробили 16 проектів, які сприятимуть мережуванню та скоординованій роботі ОГС Запорізької області.

Усі напрацювання учасників сформували книгу, яка стане помічником для реалізації конкретних проектів у громадах.

Останнім етапом Відкритого простору став обмін враженнями та побажаннями під час завершального кола.

Керівник Запорізького благодійного фонду «Сантіс» Олег Філатов назвав конференцію ГУРТа у Запоріжжі важливою для громадських організацій «платформою відкритої співпраці»: «Під час Відкритого Простору я активізував старі контакти та чітко сформулював спільні проекти. Приміряючи на себе роль «метелика», я шукав нових партнерів, готових підтримати мої ідеї. Разом із новими натхненними людьми я віднайшов енергію для роботи над розвитком проектів зі створення жіночих клубів із вирішення комунікаційних, соціальних проблем та проблем самореалізації».

Більше відгуків учасників дивіться у цьому відеозаписі: 

Проект «Зміцнення спроможності та мереж громадських організацій Запорізької області» реалізується Ресурсним центром ГУРТ в рамках Української Ініціативи з Підвищення Впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото: Юлія Панченко

Відео: Віталій Семенюк

Контакти

Коментарі

Олександр Кузін    2942 дні тому   #  

Восточные области также нуждаются в проведении подобных конференций

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.