bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми судової системи – стосуються кожного
30.06.2009

Цього тижня у програмі телеканалу ЛТБ «Стосується кожного» взяли участь керівник проектів Фонду «Право і Демократія» Андрій Бурий, голова Центру громадської адвокатури.

Ведуча програми цього телеканалу Ольга Давид не раз запрошувала до участі у публічному обговоренні громадських та політичних діячів, які займаються актуальними громадськими темами.

Основною темою цієї програми стали питання доступності громадян до суду, проблеми функціонування судів та якості судових послуг для громадян.

Андрій Бурий заявив, що питання довіри до суду на сьогодні в Україні є дуже актуальним: «нажаль, справді, багато громадян недовіряють сьогодні судовій гілці влади. Причинами цього є негативний вплив засобів масової інформації на свідомість, різні викиди у сторону судів із боку політиків, дії силових органів. Однак найбільше судам недовіряють ті, хто ніколи не звертався до суду». «Іншими проблемами у судовій системі Україні загалом і на Львівщині зокрема, є відсутність пристосованих приміщень для здійснення судочинства. В Україні немає жодного суду, пристосованого до стандартів доступу до суду, у тому числі щодо безпеки суддів», - додав керівник проектів Благодійної організації «Твоє право» Андрій Гнида.

Також важливою проблемою діяльності судів є відсутність належного фінансування судів, і водночас, підвищення судових витрат не сприяє якості діяльності суду. Голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко вказав, що «значною проблемою залишається небажання застосовувати судові механізми захисту своїх порушених прав та страх громадян перед судом як «каральною інституцією». У 2008 році організація проводила дослідження судової практики у конфліктах громадян із органами влади, у 70% всіх справ суди виносять рішення на користь громадян. Подолати недовіру до судового захисту, сприяти судовій реформі можуть громадські організації, суди та медіа шляхом активної участі та налагодження співпраці».

Леонід Тарасенко та представник Благодійної організації «Твоє право» Андрій Гнида.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.