bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Платформи різноманіття: ресурсні події в Україні
26.01.2016

Різноманіття – ресурс для суспільних перетворень. Свідомі громадяни бачать можливість розвитку у суспільстві, де існує місце для різних точок зору. ГУРТ розповідає про події, спрямовані на збільшення потенціалу різноманіття в Україні.

Міжнародний міжнаціональний дитячий табір «Джерела толерантності»

Міжнародний міжнаціональний дитячий табір «Джерела толерантності» діє з 2002 року. У ньому беруть участь діти-представники національних громад України – болгари, вірмени, в’єтнамці,  греки, євреї, кримські татари, грузини,  литовці,  німці, поляки, румуни, росіяни, роми та українці. Відпочиваючи разом, вони навчаються взаємодіяти, враховувати особливості менталітету одне одного, поважати інші національності.

Табір працює за унікальною методикою занурення. Одночасно з оздоровленням його програма передбачає знайомство дітей з історією, культурою і традиціями етносів України. Кожній національній громаді у програмі присвячено окремий день, коли весь  колектив табору живе її національним життям. Окрім національних днів, у таборі проводяться День прав людини, Фестиваль мов і День громадянина.

Місце проведення постійно змінюється з метою апробації та впровадження розробленої методики роботи з дітьми та для розширення географії проекту й знайомства учасників табору з особливостями різних регіонів нашої країни. У зв’язку з ситуацією, що склалася в Україні, організатори надали індивідуальні стипендії для дітей-переселенців з Донбасу і Криму.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Найбільший міжнародний фестиваль документального кіно в Україні проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми програми в регіонах України у межах Мандрівного фестивалю.

Головна його мета - сприяти підвищенню рівня української кінодокументалістики й становленню в Україні відкритого діалогу про права людини, а також надихати громадян України на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства. Ефект від перегляду фільмів посилюється зустрічами з відомими правозахисниками, громадськими діячами, режисерами, діячами культури та митцями, журналістами; тематичними дискусіями, обговореннями, майстер-класами на правову тематику, форум-театрами, «живими бібліотеками» та іншими просвітницькими заходами.

Фестиваль короткометражного кіно для дітей та підлітків «Єдність і толерантність»

Завдяки фестивалю діти та підлітки мають можливість поринути у світ важливих соціальних проблем. Під час дискусій після кінопоказів юні глядачі висловлювали свою думку щодо незрозумілих для них ситуацій із життя дітей, які представляють інші культури. Після вдалого старту у Києві, програму фестивалю показали в 12 українських містах.

Фестивальна програма поділена на три блоки відповідно до віку глядачів: 5-8 років, 9-13 років і 14-18 років. Кожен блок складається з 6-8 короткометражок – як від професійних режисерів, так і від аматорів. Фільми для програми були відібрані за допомогою експертів європейського фестивалю короткометражного кіно Interfilm Berlin. Серед них - номінант на «Золотого ведмедя» Берлінського МКФ, короткометражка режисера-асистента Уеса Андерсона про футбольних фанів, і мюзикл про любов хлопця-емо і зразковою дівчини-католички. Тематика фільмів стосується різних проявів толерантності: від взаємин однолітків у класі до сприйняття біженців.

Організатори фестивалю також проводили конкурс малюнків. Його мета - почати діалог про терпимість до людей з іншим світоглядом, про повагу несхожих звичаїв і традицій, визнання альтернативних точок зору. Учасникам конкурсу пропонувалося створити малюнок або фотографію, яка проілюструє цінність взаємної поваги.

Виставка про вимушених переселенців від фототабору National Geographic

У приміщенні Американського дому триває фотовиставка «В об’єктиві фотоапарата: життя в перехідному періоді очима молоді». На виставці представлені 50 з кількох тисяч знімків, зроблених учасниками літнього молодіжного табору в Харкові, організованого журналом National Geographic – вимушеними переселенцями з Криму й Донбасу, які зараз живуть в інших містах України. На фото, що експонуються, – люди, які розповідали свої історії таким, як вони, переселенцям. Виставка побувала у турі містами України, розповідаючи зроблені самими переселенцями історії про життя інших людей, котрі потерпіли внаслідок конфлікту на території власної країни.

Підготувала Катерина Буряк

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.