bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зміна Статуту, нове Положення чи відміна власного рішення
22.06.2009

У понеділок 22 червня 2009 року під час прес-конференції президент Творчого об’єднання «ТОРО» Олексій Хмара оприлюднив офіційну позицію організації стосовно отриманого за підписом секретаря Кіровоградської міської ради листа-відмови про розгляд громадського проекту Положення про систему органів самоорганізації населення в місті Кіровограді.

За словами Олексія Хмари, абсурдність звинувачень на адресу ТО «ТОРО» стосовно невідповідності проекту Положення Конституції та чинному законодавству України проявляється хоча б у тому, що при обґрунтуванні своєї позиції секретар міськради посилається на незаконне рішення Кіровоградської міськради від 04.07.06 року № 27, що має назву “Про обсяги і межі повноважень, які визначаються Кіровоградською міською радою радам Кіровського та Ленінського районів м. Кіровограда та їх виконавчим органам”.

Нагадаємо, що в Кіровограді на сьогодні вже існують та успішно діють органи самоорганізації населення в статусі квартальних комітетів. Вони, в силу традиції, що походить ще з часів Радянського Союзу, підпорядковані двом районним у місті радам.

А легалізовані ці органи тими ж таки районними в місті радами нібито на підставі рішення Кіровоградської міськради від 04.07.06 року № 27. Разом з тим, відповідно до Статуту територіальної громади міста Кіровограда, що був прийнятий рішенням Кіровоградської міської ради ІV скликання № 1707 від 31 січня 2006 року, районні в місті ради не мають права створювати органи самоорганізації. Відповідно до статті 2.9.1 Статуту органи самоорганізації населення як представницькі органи населення утворюються з ініціативи мешканців міста та виключно на підставі рішення міської ради.

Більше того, стаття 2.9.2 Статуту, говорить, що положення про конкретний орган самоорганізації населення обов’язково затверджується саме на сесії міської ради та реєструється в реєстраційної палаті міськради. З огляду на це, рішення міської ради від 04.07.06 року № 27, ухвалене в акурат через 5 місяців та 5 днів після прийняття Статуту територіальної громади міста Кіровограда, не відповідає вимогам цього самого Статуту.

А значить, можна стверджувати, що всі кілька десятків органів самоорганізації населення, що по сьогодні діють у Кіровограді, фактично створені з порушенням закону та в будь-який день можуть бути ліквідовані.

У такому разі питання, чи додає подібна ситуація наснаги громадським активістам у розвитку самої ідеї самоорганізації, залишається відкритим. Хоча тут не варто забувати про так би мовити «вагу» органів самоорганізації населення, які, відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, є рівноправною складовою системи місцевого самоврядування та в цьому не поступаються територіальній громаді (мешканці Кіровограда), міській раді (передусім її депутати) та міському голові. Діюча на сьогодні загальнонаціональна законодавча база є недосконалою та подекуди суперечливою.

Саме тому експертами ТО «ТОРО» із залученням фахівців у сфері самоорганізації з міста Одеси було розроблено проект Положення про систему органів самоорганізації населення в місті Кіровограді. Його прийняття якраз і дозволило б врегулювати питання створення та розвитку органів самоорганізації населення міста та, у тому числі, чітко встановити межі компетенції районних в місті та міської рад у взаєминах з органами самоорганізації.

Натомість, замість організації фахового діалогу на рівні депутатського корпусу, виконкому міської ради та зацікавленої громадськості, міська рада в особі її секретаря спромоглася лише на банальну відписку-шельмування, яка не робить честі представницькому органу влади, обраному кіровоградцями. А для того, аби кожен міг самостійно оцінити всю глибину правничої думки службовців міської ради, в додатку до цього релізу подано коментар ТО «ТОРО» на звинувачення, висловлені міською радою на адресу розробників громадського варіанту проекту Положення.

У всій цій ситуації слід зазначити, що її заручниками стали передусім активісти органів самоорганізації Кіровограда.

З огляду на це, перед Кіровоградською міською радою, як перед владним органом, покликаним захищати права та законні інтереси кіровоградців, стоїть непростий вибір серед трьох варіантів: 1) внести зміни до Статуту територіальної громади міста Кіровограда та дозволити районним і місті радам опікуватися органами самоорганізації; 2) скасувати власне рішення від 04.07.06 року № 27 в частині делегування районним в місті радам права створювати органи самоорганізації з одночасним проведенням перереєстрації всіх вже існуючих ОСНів; 3) прийняти запропонований громадськістю проект Положення про систему органів самоорганізації населення в місті Кіровограді, яке не тільки враховує вимоги Статуту та діючого законодавства, а й виступає прогресивним нормативним актом по розвитку руху самоорганізації, здатним врахувати амбіції місцевих рад та бажання органів самоорганізації населення.

Вибір, як то кажуть, за міською радою. Разом з тим, аби перші особи територіальної громади Кіровограда в подальшому не дозволяли собі посилатися на протизаконні рішення, ТО «ТОРО» ініціює звернення до прокурора міста Кіровограда з проханням накласти прокурорський протест на неконституційне та протизаконне рішення Кіровоградської міської ради від 04.07.06 року № 27.

З текстом Проекту Положення про систему органів самоорганізації населення в місті Кіровоград, листом-відповіддю Кіровоградської міської ради від 11.06.2009 року №2049/48 та коментарями ТО «ТОРО» до цього листа Ви можете ознайомитися на офіційному сайті ТО «ТОРО» за адресою в Інтернет: http://www.toro.org.ua/projects/24.html

Контакти

  • Хмара Олексій
  • Творче обєднання “Технології оптимального розвитку особистості”
  • [email protected]
  • 8 0522 27-27-54
  • http://www.toro.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.