bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Маркування ГМО-продуктів в Україні знову відклали
19.06.2009

Під тиском виробників Кабмін погодився перенести введення обов’язкового маркування продуктів харчування, що містять трансгени, ще на півроку.

Українські виробники просять Кабмін перенести введення обов’язкового маркування продуктів харчування, які містять генно-модифіковані організми. Це питання було піднято вчора, 17 червня, на зустрічі представників підприємств харчопрому і Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Глава уряду погодилася піти на поступки виробникам, – пише видання «Кореспондент».

Найближчим часом у постанову Кабміну внесуть відповідні правки, і дата введення маркування відтер мінують із 1 липня 2009 року на 1 січня 2010 року.

Причина необхідності перенесення введення обов’язкового маркування банальна – виробники не встигають виконати у термін всі вимоги Кабміну, адже постанову було прийнято 13 травня. «Тільки для того, щоб замовити і забезпечити себе новими упаковка, треба як мінімум місяць. Я вже не кажу про перевірку партії в лабораторії», – скаржиться гендиректор виробника напівфабрикатів «Дригало» Людмила Дригало.

Як пише «Дєло», виробники фізично не можуть провести перевірку своєї продукції – в Україні діє всього чотири молекулярно-генетичні лабораторії. За словами Людмили Дригало, перевірку продукції у лабораторії треба робити мінімум два рази на місяць: спочатку серію сировини на місткість ГМО, а потім вже готову продукцію.

Начальник молекулярно-генетичної лабораторії Укрметртестстандарту Руслан Голубець зазначає, що процедура перевірки продукції на вміст ГМО займає мінімум три дні. За оцінками гравців ринку, для повного і своєчасного контролю продукції у країні повинно бути як мінімум 25 лабораторій. У більш виграшному положенні виявляються компанії, які працюють у Києві. Іншим доводиться їхати до столиці з інших областей – а це додаткові витрати. Руслан Голубець додає, що в кожній області України при відділеннях Держспоживстандарту вже існують лабораторії. «Тепер залишилося облаштувати їх відповідною технікою»,– резюмує він.

Проведення аналізу на вміст ГМО у продукції в лабораторіях Укрметртестстандарту коштує у межах 350-800 гривень за один зразок, – зазначає «Дело». «У нас вартість перевірки однієї партії становить мінімум 700 гривень. А компанія випускає 169 найменувань продукції. Уявіть, у скільки це обійдеться», – пояснює пані Дригало. Однак більша частина витрат на перевірку товару ляже на покупців. «Продукція подорожчає мінімум на 5%. І це тільки початок», – розповіли в одній з компаній.

Довідково:
Відповідно до постанови уряду, будь-яка наявність ГМО і їхня кількість у продукті обов’язково повинні були бути позначені на етикетках продовольчого товару вітчизняного виробництва словами Містить ГМО.

ГМО – це живі організми (тваринні, рослинні, бактерії і віруси), генотипи яких були штучно змінені для надання їм певних властивостей.

Нагадаємо, введення маркування продукції, яка виробляється з використанням генетично модифікованої сировини, відкладається з кінця 2007 року, зокрема через відсутність лабораторій для дослідження продукції.

У листопаді 2008 року в Україні був прийнятий державний стандарт, згідно з яким усі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), повинні маркуватися.

«Дело»

Джерело

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.