bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерські проекти, які популяризують українську мову
09.11.2015

9 листопада, в день пам'яті Преподобного Нестора Літописця, Україна відзначає День української мови та писемності. Сьогодні ГУРТ згадує про волонтерів, які кожного дня роблять свій внесок у справу популяризації української мови. Завдяки їхнім проектам українське слово займає міцнішу позицію у повсякденному житті громадян України та поширюється  серед представників інших культур світу.
 
Безкоштовні курси української мови: боротьба з русифікацією
 
Безкоштовні курси української мови ініціював Олесь Доній, співзасновник Всеукраїнського комітету захисту української мови, у червні 2012 року. Основна мета проведення безкоштовних курсів української мови – підвищення загального рівня володіння державною мовою громадянами України, які проживають у районах, де звужено сферу вживання української мови (найперше – Південь, Центр та Схід України), й на цій основі утвердження державного статусу та міжнародного авторитету української мови.
 

Програма курсів здійснюється на засадах волонтерства. До проекту вже долучилися понад 800 людей, із яких понад 40 волонтерів, які популяризують українську мову  у різних містах України – Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Калуші, Києві, Кіровограді, Кременчуці, Луганську, Миколаєві, Одесі, Севастополі, Сумах, Харкові, Херсоні, Черкасах, Констянтинівці тощо. Як продовження проекту «Безкоштовні курси української мови» у Краматорську нещодавно розпочав роботу Український розмовний клуб «Файно!» з елементами вишивання. 

У межах мовних курсів також відбуваються лекції з історії, культури, мистецтва, кіно, відомих діячів культури та освіти, адже діяльність проекту «Безкоштовні курси української мови» також спрямована на популяризацію творів української літературної класики та сучасної літератури, формування головних принципів національного виховання для підготовки наших громадян до активної творчої участі у розбудові національної духовної культури.

Інститут Сковороди: українська мова як іноземна

Волонтерський проект, спрямований на ознайомлення іноземців із українським мовно-культурним світом. Шляхом навчання іноземних громадян українській мові ініціатива сприяє  розвитку дружніх відносин із українством та Україною.

Зараз проект реалізується у Києві в форматі Українського розмовного клубу та організації різних культурних заходів для іноземців, що проживають чи приїжджають до України.

Крім організації курсів та розмовних клубів, Інститут Сковороди пропонує інформаційну онлайн розсилку та індивідуальні консультації для охочих вивчати українську мову. Відбувається робота зі створення відео та аудіо матеріалів і розробки багатомовного сайту для вивчення української мови, видання підручника з вивчення української мови (українсько-англійська версія).

На заняттях іноземні слухачі мають можливість вивчати мову під час живого спілкування. За словами представниці Інституту Сковороди Ірини Шостак, в одному з університетів Києва їм відмовили у сприянні поширення інформації про курси Інституту серед іноземних студентів, пояснюючи це тим, що вони можуть втратити інтерес до академічних занять.

Ініціатива «Дріжджі»: українська мова у громадському просторі

Мережева низова дія українців розпочалася в січні 2012 року. Метою діяльності ініціативи є приведення сфери обслуговування та маркування товарів у відповідність до потреб україномовних споживачів. «Дріжджі» інформують  власників закладів громадського харчування та роздрібної торгівлі про недопустимість порушення прав україномовних споживачів. А громадяни, у свою чергу, дізнаються про наявні у них права як у споживачів та механізми їхнього захисту. 

У межах своєї моніторингової діяльності команда ініціативи відвідує заклади громадського харчування та ресторанного господарства; наявні порушення прав україномовних клієнтів фіксуються у Книзі відгуків і пропозицій; у разі відсутності реакції з боку власників закладів відбувають повторні звернення.

За результатами моніторингу закладів громадського харчування створюються списки адекватних та українофобних закладів. Відповідні столичні заклади харчування візуалізовано на карті.   

Долучитися до покращення україномовної ситуації, зафіксованої на  карті закладів харчування, може кожен небайдужий українець, повідомивши команді ініціативи «Дріжджі» про порушення  (мова обслуговування, меню, оголошень закладу, розрахункових документів). Крім того, «Дріжджі» допомагають скласти скаргу, якщо в закладі роздрібної торгівлі виявили харчовий продукт, на якому повністю відсутнє україномовне маркування.    

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.