bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл, присвячений відзначенню Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію дитячої праці
12.06.2009

11 червня 2009 року Міжнародна програма МОП ІПЕК у співпраці з Конфедерацією Вільних Профспілок України та міжнародним благодійним фондом «Український Жіночий Фонд» провела засідання круглого столу за участі ЗМІ, присвяченого відзначенню Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію дитячої праці на тему «Дайте дівчатам шанс: зупиніть дитячу працю».

У роботі круглого столу взяли участь представники Міністерства освіти та науки України, Держнаглядпраці, Державної служби зайнятості, організацій профспілок та роботодавців, міжнародних організацій (офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми Розвитку ООН, Ради Європи в Україні та ін.) та неурядових організацій.

Василь Костриця, Національний координатор Міжнародного бюро праці (МБП) в Україні відкрив засідання круглого столу, привітавши журналістів та учасників круглого столу та зазначив, що «за оцінками МОП, глобальна фінансова криза ймовірно вплине на зростання чисельності дітей, особливо дівчат, залучених до праці, - сказав Василь Костриця, наводячи інформацію із нового звіту МОП під назвою «Дайте дівчатам шанс: боротьба з дитячою працею – ключ до майбутнього».

У доповіді, зокрема, зазначається, що хоча за глобальними оцінками загальна чисельність дітей, залучених до дитячої праці зменшується, фінансова криза загрожує послабленням цього прогресу. Пан Костриця підкреслив, що звіт наголошує на важливості інвестування в освіту дівчат, що є ефективним засобом боротьби із бідністю, адже освічені дівчата мають більше шансів отримувати більший заробіток в дорослому житті, в майбутньому – інвестувати в освіту своїх дітей, таким чином попереджуючи дитячу працю.

Тетяна Міненко, Національний менеджер Міжнародної програми з викоренення найгірших форм дитячої праці в Україні (МОП ІПЕК) розповіла про те, що в цьому році виповнюється 10 років з моменту прийняття Конвенції МОП 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», яка серед іншого, приділяє особливу увагу становищу дівчат, і саме тому, в цьому році темою Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію дитячої праці є «Дайте дівчатам шанс: зупиніть дитячу працю».

«За оцінками Міжнародної організації праці близько 100 мільйонів дівчат у вьому світі залучено до праці, причому більша частина з них – 53 мільйони – залучено до роботи підвищеного ризику. Найчастіше дівчата виконують таку саму працю як і хлопці. Більшість – майже 70 % - працюють в сфері сільського господарства. Велика кількість дівчат виконує, крім того, домашню роботу – це та сфера, де працює відносно невелика кількість хлопців. Деякі з найгірших форм дитячої праці є переважно жіночими, як наприклад, залучення дітей до проституції та порнографії» - поінформувала Тетяна Міненко.

Також пані Міненко наголосила, що виклик сучасної світової кризи полягає у ймовірному зменшенні бюджетних видатків на освіту, що може вплинути на якість освіти та погіршити доступ до освіти. Наразі, згфдно оцінок МОП, дві третини неписемного населення у світі – жінки.

Ганна Біла, заступник директора Держнаглядпраці – заступник Головного державного інспектора праці України навела дані порушень законодавства про працю неповнолітніх, що були виявлені інспекцією під час перевірок підприємств. Пані Біла поінформувала, що на 660 перевірених підприємств загалом працювало 2237 неповнолітніх, з яких віком 14-15 років - 214 осіб, 15-16 років - 390 осіб, 16-18 - 1521 особа. У ході перевірок виявлено 66 працюючих неповнолітніх віком до 14 років, причому найбільше їх працювало на сільськогосподарських підприємствах, підкреслила Г.Біла.

Заступник головного державного інспектора праці повідомила, що за результатами перевірок складено та передано до суду 341 протокол про притягнення керівників підприємств до адміністративної відповідальності.

За невиконання законних вимог державних інспекторів праці керівників 12 підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності, матеріали 104 перевірок направлено до правоохоронних органів для відповідного реагування. Г.Біла зазначила, що такі перевірки Держнаглядпраці разом із службами у справах неповнолітніх проводять щорічно, відстежуючи "порушення по відношенню до неповнолітніх, які перебувають у трудових відносинах у секторі господарювання".

Віра Шолудько, Заступник голови Конфедерації вільних профспілок України розповіла про ініціативу проведення конкурсу ессе на тему «Мій вибір – моє майбутнє»/ «Моя майбутня професія», яку було реалізовано за підтримки Міжнародної організації праці. Арнаут Галина, голова Житомирської організації Вільної профспілки освіти і науки України, поінформувала, що на конкурс було подано близько 40 робіт з різних областей України.

«Наші діти розуміють важливість правильного вибору професії», - зазначила пані Галина та навела цитату із твору Пилипенко Насті з міста Житомира, - «Вибір професій буде впливати не лише на життя окремої людини, але і в цілому на всю країну, адже якщо уявити, що всі люди знаходяться не на «своєму місці», то про економічне процвітання держави не буде йтися мова» та Моторної Насті із міста Кіровограда «Щира любов до України допоможе нам, молодим, обрати єдино правильну життєву позицію і вивести державу на гідне місце серед інших держав». Переможці конкурсу есе отримали сертифікати та подарунки.

Карбовська Наталя, голова правління Міжнародного благодійного фонду «Український жіночий фонд» розповіла про конкурс плакатів на тему «Дайте дівчатам шанс: зупиніть дитячу працю», який було проведено волонтерками організації у 8-ми областях України. «Наші молоді лідерки проводили тренінги у обраних областях, розповідаючи дітям про проблему дитячої праці в Україні та світі. Після тренінгів діти мали змогу висловити свої враження та досвід шляхом творчості. В результаті ми отримали понад 50 робіт, з яких було відібрано 3 роботи переможців», - зазначила пані Карбовська.

Особливої уваги заслуговували гасла, відображені на плакатах: «Навчання – ось робота для дітей!», «Поверніть нам безтурботне дитинство» та ін. Переможців конкурсу було нагороджено цінними призами та сертифікатами.

Після завершення церемонії нагородження переможців конкурсу, учасники круглого столу обговорили питання протидії дитячої праці.

Середницька Алла, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти та науки України повідомила, що наразі розробляється спеціальний урок для дітей присвячений темі запобігання торгівлі людьми, до якого обов’язково будуть включені питання дитчої праці.

Биковець В’ячеслав, перший віце-президент Всеукраїнської асоціації роботодавців підтримав гасло одного з конкурсних малюнків, що проголошує «Навчання – ось робота для дітей!»; інший плакат із надписом «Діти – не знаряддя праці», пан Биковець запропонував вивішувати на вході до тих підприємств, на яких було виявлено порушення вимог законодавства щодо використання праці неповнолітніх.

Шевченко Наталія, начальник відділу організації профорієнтації Державної служби зайнятості зауважила: «Ми намагаємось змінити підходи роботодавців. Ми проводимо семінари, на яких пояснюємо, що брати на роботу неповнолітнього можна на законних підставах, навчити та виховати справжнього громадянина». Юрій Курило, віце-президент Всеукраїнського об’єднання солідарності трудівників приєднався до обговорення та висловив широку підтримку діяльності Міжнародної організації праці у продовженні діяльності у сфері боротьби з дитячою працею в Україні.

Сергій Савчук, менеджер проекту МОП «Рівність жінок та чоловіків у світі праці» схвалив ідею залучення дівчат-молодих тренерок до проектних заходів: «Слово сказане дитині її однолітком важить набагато більше, аніж почуте від дорослого».

Завершуючи засідання, Тетяна Міненко, національний менеджер програми МОП ІПЕК подякувала всім присутнім за активне обговорення та закликала до подальшої роботи на шляху подолання дитячої праці в Україні.

Контакти

  • Анна Луканіна
  • асистент Міжнародної програми з викоренення найгірших форм дитячої праці
  • Міжнародна організація праці
  • [email protected]
  • 289 87 38
  • 226 29 38

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.