bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тиждень відкладених рішень
10.06.2009

Минулий тиждень відзначився відкладенням ухвалення двух важливих для громадянського суспільства законопроектів.

Так 4 червня Комітет ВРУ з питань правової політики переніс розгляд законопроекту “Про громадські організації”(№3371). Офіційно причина не була оголошена. За неофіційною інформацією протест проти законопроекту висловила Служба безпеки, яка виступає проти надання права особам без громадянства та іноземцям створювати громадські організації в Україні. Хоча чинний закон “Про обєднання громадян” таке право передбачає. Більше того гарантування такого права вимагає Європейський суд з прав людини, а також вже реалізували Білорусь, Росія, Узбекистан. Можливо в Україні вже почався процес скорочення і обмеження громадянських прав і свобод?

5 червня Верховна Рада України не встигла розглянути законопроект “Про доступ до публічної інформації” (№2763). Депутати були дуже заклопотані кадровими питання, а саме створенням вакансії - міністр оборони. Тепер розгляд законопроекту №2763 заплановано на п’ятницю 12 червня останнім питанням порядку денного, що означає що депутати скоріше за все знову не встигнуть розглянути це питання. Нагадаємо що ухвалення цього закону є виконанням зобов’язань не тільки перед громадянами України, але й і перед Радою Європи, про інтеграцію до Європи заявили майже всі фракції парламенту.

Більше 60 організацій надіслали листи підтримки вказаних законопроектів на імя Комітету з питань правової політики Сергія Міщенка (БЮТ) та спікера Володимира Литвина (Блок Литвина).

Можна констатувати що нажаль правове закріплення громадянських прав і свобод громадян є зовсім не пріоритетним для депутатів.

Також варто нагадати що вже 3 місяці Кабінет Міністрів України не може затвердити Положення про Електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадських експертиз.

27 квітня 2009 року на засіданні Урядового комітету з питань правової політики, заступник міністра юстиції Наталія Богашева (Наша Україна) зняла з розгляду, без особливих причин, вказаний проект постанови уряду. Положення про Електронний реєстр пройшло громадське обговорення і підтримувалося громадськими організаціями. В наслідок маніпуляцій Секретаріату КМУ, положення протиправно не виноситься на розгляд урядового комітету, бо передбачає що адміністратором реєстру експертиз буде саме Секретаріат КМУ.

Це означає що організованій громадськості потрібно шукати нові(можливо більш радикальні) механізми публічного тиску на депутатів та уряд для переконання в необхідності ухвалення вказаних рішень.

Контакти

  • Максим Лациба
  • Український незалежний центр політичних досліджень
  • [email protected]

Коментарі

Тимчук Тарас    5528 днів тому   #  

Молодь Греції нещодавно продемонструвала досить дієве адвокасі в дії у захисті своїх прав. Максиме, Ви як завжди тримаєте руку на пульсі законодавчих ініціатив в царині громадянського суспільства. Можливо, Ви такі методи мали на увазі?ефектно, дієво.і, здається, без донорського фінансування:-)

  •   Пiдписатися на новi
Максим Лациба   5528 днів тому   #  

Уточніть будь ласка який саме досвід Греції можна засстосувати в Україні?

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5527 днів тому   #  

я так підозрюю, мались на увазі акції протесту грецької молоді проти введення приватних вузів у країні, потім акція велосипедистів, які вимагали створення велосипедних доріжок, потім проти холоднокровного вбивства 15-річного підлітка

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5527 днів тому   #  

але, колєги!
Де Ви, наприклад, Максиме, були вчора, коли наші святоші/депутати і як виявилось, сексуально стурбовані істоти порушили наше з вами право на всебічний розвиток? я маю на увазі - заборону зберігати порно.
"Верховна Рада України прийняла Закон Про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру). “За” проголосували 343 народних депутати зі 428, зареєстрованих у сесійній залі. http://liveinua.com/politika/7475.html

як розцінювати цей крок?
- ще одна форма наповнення бюджету в умовах кризи?
- стимулювання ринку, адже ніщо так не стимулює розвиток як заборона
- спроба сподобатись пенсійному елєкторату, який втомився від тотальної аморальності?
- спроба Великого брата залісти у мій ноутбук, де завжди щось подібне знайдеться і конфіскувати?
врешті решт, я як виборець за це не голосував! з кризою треба боротись, а вони мізки пудрять імітацією бурхливої діяльності.
сподіваюсь, наш гарант уважно прочитає законопроект і накладе своє чергове вето :))
благими ділами встелена дорога до пекла :))

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5527 днів тому   #  

справді, дивні законодавчі ініціативи :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.