bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи будуватиме компанія «Макдональдз» ресторан в Луганську законно?
10.06.2009

09 червня 2009 року Східноукраїнський центр громадських ініціатив звернувся із відкритими листами до українського представництва компанії «Макдональдз» та СНУ ім. В.Даля.

У своїх листах громадська організація закликала компанію та університет ініціювати громадські слухання з приводу виділення Луганською міською радою нової земельної ділянки під будівництво ресторану «Макдональдз» на землях зазначеного університету.

Рішення про виділення даної земельної ділянки було прийнято 29 серпня 2008 р. на 39-й сесії Луганської міської ради п’ятого скликання і згідно заяв представників міської ради будівництво ресторану має невдовзі розпочатися.

Копії листів громадські активісти також направили в Міністерство освіти України, генеральний офіс корпорації «Макдональдз» в штаті Іллінойс, США, та у відділ економічного співробітництва Посольства США в Україні.

Причиною звернення стало те, що процедура виділення земельної ділянки на території державного навчального закладу є втаємниченою та незрозумілою для громадськості. Вже протягом двох років мешканці міста висловлюють свою глибоку схвильованість непрозорістю та невідповідністю нормам українського законодавства спроб Луганської міської ради надати різні земельні ділянки під будівництво зазначеного закладу громадського харчування.

Виділення нової земельної ділянки на території СНУ ім. В.Даля так само, як і інших ділянок, не пройшло громадського обговорення відповідно до вимог законодавства України, а саме ст. 30-2 Закону України «Про планування та забудову територій». Зокрема не були проведені широкі консультації із університетською громадою та мешканцями будинків прилеглих до району майбутньої забудови.

Більше того, сам факт виділення земельної ділянки міською радою на території університету є протизаконним. Згідно п.1 та п.3 «Ж» ст. 84 Земельного кодексу України земельні ділянки, які закріплені за вищими навчальними закладами державної форми власності, перебувають у державній власності і не можуть передаватися у комунальну власність. Згідно із ст. 13 Земельного кодексу України право розпорядження ними надано Кабінету Міністрів України.

Причому передача в оренду таких ділянок може здійснюватися лише за результатами земельних торгів (п. 2 ст. 124 Земельного кодексу України). «Виглядає так, що чиновники Луганської міської ради та виконкому вперто ігнорують виконання положень українського законодавства у галузі містобудування. Саме тому ми звертаємось до всесвітньо відомої компанії та навчального закладу. Сподіваємось, що для них закон, думка громади і власний авторитет ще не перетворилися у порожній звук.

Хочеться вірити, що університетська громада та компанія «Макдональдз» відгукнуться на наш заклик та продемонструють Луганській міській раді, що будівництво можна розпочинати законно, прозоро та враховуючи думку міської громади», - коментує ситуацію член Ради Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Контакти

  • Прес-служба Східноукраїнського центру громадських ініціатив
  • Східноукраїнський центр громадських
  • [email protected]
  • (0642) 491374
  • (067) 640940

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.