bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Опитування: Як громадські та міжнародні організації сприяють працевлаштуванню населення
24.09.2015

У кризовий період в Україні будь-хто може зіштовхнутися з труднощами у працевлаштуванні не з власної вини. Громадянське суспільство є свідомим того, що проблема безробіття стає на шляху суспільних змін. Про те, як саме міжнародні та громадські організації сприяють працевлаштуванню населення, читайте в опитуванні далі.

Грегор Шульц, експерт із питань зайнятості Міжнародної організації праці:

- МОП приділяє більше уваги консультаціям із питань працевлаштування, що надаються  уряду, працівникам і роботодавцям. Ці консультації, в основному, стосуються чотирьох аспектів: зайнятості, прав на роботі, соціального захисту та соціального діалогу. В межах цього мандату МОП провела дослідження «Потреби в зайнятості та працевлаштуванні вимушено переміщених осіб в Україні», що буде використовуватися як внесок МОП у розробку політики на ринку праці з метою сприяння зайнятості вимушених переселенців. Крім того, Міжнародна організація праці порекомендувала включити ВПО в новому законі про зайнятість як громадян, які мають право на додаткові гарантії у сприянні зайнятості, й прирівняти їх до інших уразливих груп. Наскільки мені відомо, у новий законопроект цю рекомендацію додали. Мандат МОП не містить конкретних рішень, але надає консультаційні послуги згідно з міжнародними стандартами, розділяючи кращі світові практики, й полегшує процеси, де уряд, працівники та роботодавці можуть домовитися щодо конкретних рішень відповідно до передових світових практик.

Марина Лебідь, співзасновниця та координаторка волонтерів ГО «Центр Зайнятості Вільних Людей»:

- Ми сприяємо працевлаштуванню вимушених переселенців і бійців АТО, тобто людей, які у зв’язку із військовим конфліктом втратили роботу і потребують допомоги у її пошуку. Серед основних послуг – індивідуальне кар’єрне консультування, під час якого HR-спеціалісти радять, як скласти резюме або вибрати ту чи іншу вакансію, що найбільше відповідає нинішній ситуації на ринку праці та особистим здібностям кандидата. Частиною індивідуальних консультацій є професійна орієнтація: інформування щодо вакансій від лояльних роботодавців. Крім цього, ми займаємося навчанням переселенців. Безпосередньо маємо професійні курси, які тривають близько місяця, за різними напрямками: маркетинг, SMM, HR, продажі тощо. Також є курс із підприємництва. Уже стартував бізнес-інкубатор, у результаті якого ми хотіли б допомогти навчанням, менторською підтримкою усім людям, які планують відкрити свій бізнес у Києві, незважаючи на те, чи мали вони раніше власну справу чи лише хочуть її започаткувати. У подальшому відкриття таких бізнес-інкубаторів планується в регіонах. Для бійців АТО надаються ті ж самі послуги. Зараз це, в основному, індивідуальні консультації. Навчальні програми, спрямовані на їхню перекваліфікацію, ще розробляються. Але вже стартував курс із підприємництва. Консультації ЦЗВЛ можна отримати онлайн, заповнивши анкету на сайті http://czvl.org.ua/, або у телефонному режимі за номером гарячої лінії +38067 5070930. Офлайн-консультації можливі поки тільки в Києві. Однак офіси ЦЗВЛ знаходяться також у Харкові, Запоріжжі, Дніпропетровську, Львові та Луцьку.

Катерина Рощина, голова правління ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова», керівник проекту «Перспектива»:

- Громадська організація «Фонд «Професійний розвиток» працює у галузі працевлаштування та професійного навчання/перекваліфікації у трьох обласних центрах України – Запоріжжі, Кривому Розі та Харкові – з 2012 року. Цільовою аудиторією є соціально незахищені категорії населення – одинокі матері, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю, батьки, які виховують дітей із інвалідністю, колишні засуджені, особи зі стажем безробіття більшим за один рік. З початком конфлікту на Сході України до вразливих прошарків населення додалися вимушено переміщені особи, демобілізовані, члени сімей, де є загиблі під час АТО.

З метою подолання бар'єрів у працевлаштуванні учасникам пропонуються тренінгові курси, націлені на мотивування до праці, професійне самовизначення, формування навичок самопрезентації та активного пошуку роботи, включаючи огляд тенденцій та перспектив ринку праці, складання резюме та успішне проходження співбесіди. Для зміцнення конкурентоспроможності учасникам надається можливість навчання/перекваліфікації у різних професійних сферах. Індивідуальний план пошуку роботи реалізується за допомогою досвідчених рекрутерів.  Крім того, кожен учасник має можливість одержати кваліфіковану психологічну та юридичну підтримку. Інформацію щодо наших послуг можна знайти на сайті www.ldp.org.ua. Відбір учасників здійснюється відповідно до певних критеріїв; перевага надається найбільш вразливим особам.

Людмила Перевертень, Президент ГО «Для спільної справи», керівник соціального проекту «Дуже потрібна робота»:

- ГО «Для спільної справи» має проект «Дуже потрібна робота», спрямований на надання допомоги у пошуку роботи, навчання. Консультації здійснюються з різних питань – від порад щодо того, як знайти контакти роботодавця, до того, як правильно пройти співбесіду.

Ми активно співпрацюємо з різними громадськими організаціями щодо профорієнтації. Насправді ринок праці перенасичений пошукувачами роботи. Важко встигнути за змінами, і, як наслідок, бракує правильного професійного орієнтування і перепрофілювання.

Наша діяльність спрямована не лише на такі соціально незахищені категорії, як ВПО чи учасники АТО. Це також люди з інвалідністю, молодь без досвіду роботи, люди віком 45+, тобто ті, кому завжди було важко знайти роботу, а зараз – тим більше.

Послуги, які надає наша організація, дуже різноманітні. Зараз ми створили соціальне підприємництво, яке назвали «Спільно з вами». Ми вирішили, що не можемо розраховувати лише на консалтингові програми. Необхідно створювати самостійно робочі місця для людей, які з певних причини можуть працювати вдома, а не в офісі. Серед таких людей можуть бути різні категорії, наприклад, молодь без досвіду роботи, студенти, яким потрібен підробіток. У межах соціального підприємництва «Спільно з вами» стартував проект «Родинні дарунки», що полягає у сприянні продажам hand-made виробів. Так, у Києві у «Музеї сновидінь» ми відкрили шоурум для їх продажу.

Щоб скористатися нашими послугами, можна заповнити анкету на сайті http://potribnarobota.com.ua/ або зателефонувати на гарячу лінію 067 700 42 29. У Львівській області у нас налагоджена співпраця з ГО «Кримська хвиля». Також маємо відділення у 15 регіонах – десь більш активні, десь менш, але усі вони мають сторінки у Facebook.

***

Ресурсний центр ГУРТ також не залишається осторонь теми працевлаштування. Протягом 2014-2015 рр. ГУРТ реалізовував два проекти, покликані допомогти українцям у розвитку власного бізнесу, – «Розвиток жіночого підприємництва в Україні» за підтримки Всесвітньої Єврейської Допомоги та «Розвиток малого підприємництва в сільських громадах України» за підтримки Фонду «Монсанто». Внаслідок цього 36 підприємців із Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Київської областей отримали малі гранти на розвиток власної справи.

З липня 2015 р. стартував новий проект «Розвиток жіночого підприємництва в Україні» за підтримки Всесвітньої Єврейської Допомоги, покликаний допомогти жінкам реалізувати підприємницький потенціал та відкрити власну справу, а також активізувати ініціативи взаємодопомоги та зв’язки між підприємницями.

Історії успіху підприємців, підтриманих Ресурсний центром ГУРТ, читайте за посиланням. Більше інформації про проекти Ресурсного центру ГУРТ з розвитку підприємництва дивіться на GURT.ORG.UA/BIZ.

Хочете ефективніше розвивати свій бізнес? Користуйтеся Довідником підприємця на порталі ГУРТ.

Над матеріалом працювали Валерія Омельченко та Катерина Полякова

Контакти

Коментарі

Ірена Гриців   3123 дні тому   #  

Робота Є ЗАВЖДИ! Просто молоді люди (віком до 24 років) її уникають з невідомих причин!!! Або не бажають працювати, або не хочуть мати достойної зарплати 4000-5000 грн. для фабрик-заводів, з/п 2000-3000 в закладх громадського харчування.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.