bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

День захисту дітей – цукерка для дорослих?
04.06.2009

«Гарячі точки» благодійності – новий інформаційний проект Українського форуму благодійників. Ми знаходимо колючі для сектору благодійництва теми, ставимо зацікавленим сторонам запитання і показуємо Вам відповіді або їх відсутність, красномовнішу за розлогі тексти. Перша «гаряча точка» благодійності – День захисту дітей як приклад поп-філантропії. Що це таке і як із цим боротися?

Ольга Алексєєва, голова CAF Global Trustees вважає, що нині в Росії є два типи філантропії. Перша – «елітна благодійність»: люди, які розбагатіли у 90-х роках минулого століття тепер підтримують переважно програми та організації, які асоціюються з успіхом. Вони ніколи не вкладатимуть гроші в розвиток, скажімо, середньої освіти. Другий тип – це «поп-філантропія»: середній та вищий класи допомагають людям (наприклад, на операцію), а не організаціям. «Пожертви на індивідуальні потреби не сприяють змінам у тій же системі охорони здоров’я», - наголосила Ольга Алексєєва на початку травня 2009 р. в Атланті, під час конференції Ради фундацій.

В Україні багато заходів з нагоди Дня захисту дітей – це яскравий приклад поп-філантропії. Водночас у суспільстві загалом і в середовищі благодійників зокрема вже формується розуміння того, що одноразові акції без системного підґрунтя – як цукерка: задоволення триває мить, а користі – жодної.

Ми запитали у представників бізнесу та благодійних фондів, які традиційно опікуються дітьми, чи проводили вони спеціальні акції до Дня захисту дітей, у рамках якої стратегічної програми і яке їхнє ставлення до святкувань 1 червня.

Жанна Ревнова, керівник департаменту з корпоративних зв’язків компанії «Київстар»: «Благодійна діяльність «Київстар» завжди була і залишається стратегічною, ми ніколи не проводили так званих разових акцій. Всеукраїнська благодійна ініціатива «Київстар» «Для людей, для країни!» та всі її напрямки: допомога дітям-сиротам, які проживають в дитячих будинках, самотнім людям в геріатричних центрах, інвалідам тощо - системно реалізуються з 2004 року. Цього року ми не проводили спеціальних програм до 1 червня. Ми переконані, що немає значення, з нагоди якого свята буде надана допомога, головне, щоб вона була необхідною та вчасною. Наразі ми збираємо дані щодо потреб наших підшефних 25 інтернатів та плануємо реалізувати програму допомоги дитячим будинкам до початку осені».

Сергій Летенко, перший заступник президента Всеукраїнського благодійного фонду “Дитячий світ”, члена Українського форуму благодійників: «На День захисту дітей фонд провів кілька благодійних акцій, зокрема і традиційну: футбольна команда банкірів зіграла з командою дитячого будинку “Ясний”, після чого дітям накрили солодкий стіл, подарували светри з логотипами спонсорів. Також з нагоди свята ми спільно з Маріупольським міським управлінням у справах соціального захисту населення провели в Маріуполі Донецької області конкурс дитячого малюнку, в якому взяли участь понад 100 дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей. Для них організували солодкий стіл і перегляд улюблених мультфільмів. Наш фонд виступив партнером Гала-концерту “Зірки - дітям” для понад 1 700 дітей із батьками, а також для дітей із інтернатів та дитячих громадських організацій. Концерт відбувся в київському Палаці спорту, його організував МБФ “Здоров’я поколінь”. Для нас ці акції є складовою стратегії діяльності фонду, оскільки саме в День захисту дітей є гарна нагода нагадати представникам влади, бізнесу і звичайним громадянам про необхідність вирішувати проблеми дітей - майбутнього нашої країни і нашої нації. ВБФ “Дитячий світ” уже третій рік поспіль спільно з Міністерством охорони здоров’я України проводить благодійну програму боротьби з дитячою смертністю “Здорові діти у щасливій країні”. В рамках цієї програми ми співпрацюємо з обласними дитячими лікарнями, а також проводимо акції, покликані привернути увагу громадськості до проблеми дитячої смертності в Україні. Ми вважаємо, що нині Україна переходить від реалізації благодійниками численних одноразових акцій до системної роботи для розв’язання проблем дітей».

Руслан Бахтиєв – заступник генерального директора НСМ Group із соціального розвитку, куратор Всеукраїнського благодійного фонду «Зоряна мрія»:

«Напередодні Міжнародного дня захисту дітей фонд «Зоряна мрія» і студенти Національного авіаційного університету провели спільну акцію «Подаруй свою любов дітям». 30-31 травня волонтери фонду в місцях культурно-масових заходів, присвячених Дню Києва, розповідали киянам та гостям столиці про головний проект фонду: «Будуймо разом», – будівництво в Ірпінському районі соціально-реабілітаційного центру для соціальних сиріт. Кожен міг внести свою пожертву до пластикової скриньки, яку носили добровольці. 1 червня очікувалося, що архітектурна комісія Ірпінської міськради ухвалить рішення, яке дозволить розпочати будівництво. Однак питання перенесли. За підтримки Українського форуму благодійників власники ресторану «Любов і голод» 1 червня подарували вихованцям дитбудинку «Колиска дитячої надії» свято із сюрпризами та пригощенням. Цього ж дня в ефірі Парламентського телеканалу «Рада» й телеканалу «Тоніс» представники фонду «Зоряна мрія» розповіли про системну підтримку двох дитячих будинків на Київщині та розвитку культури благодійності в Україні. Ми вважаємо, що 1 червня – це дитяче свято, яке має нагадувати дорослим про відповідальність не лише за своїх дітей, а й за тих, які опинилися в біді. Усі вони українські діти. Допомогу слід надавати вчасно і постійно. Дитина не може чекати на підтримку двічі на рік: на Святого Миколая та на День захисту дітей».

Вероніка Ващенко, керівник інформаційних проектів ЮНІСЕФ в Україні:

«Напередодні Дня захисту дітей Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) презентував посібник для журналістів «Медіа та права дитини». Цей проект ми реалізуємо із 2008-го року і він є частиною нашої п’ятирічної програми «Адвокація, інформація та соціальна політика». В рамках своїх довгострокових програм офіси ЮНІСЕФ у різних країнах проводять заходи для медіа чи для широкої громадськості, присвячені цій даті, адже це є гарною нагодою нагадати про «дитячу» ситуацію.
Слід зауважити, що 1-ше червня святкує обмежене коло країн, адже згідно з календарем ООН Всесвітнім днем дітей є 20 листопада. Саме в цей день було підписано Конвенцію ООН про права дитини. Цього року світова спільнота святкує 20-річчя Конвенції і ми разом з партнерами в Україні плануємо низку заходів.
За нашими спостереженнями, 1 червня – чи не єдина дата, коли різні організації згадують про дітей та їхні проблеми. Проте, варто зазначити, що в Україні розпочався процес переходу від благодійності та філантропії до соціальної відповідальності бізнесу. В нашому суспільстві відбуваються важливі зміни, тож ми сподіваємося, що в країні буде більше стратегічних ініціатив в інтересах дітей, ніж разових промо- чи піар-акцій з нагоди 1 червня чи будь-якої іншої дати. ЮНІСЕФ виступає за системний підхід у вирішені проблем дітей. Ми закликаємо до об’єднання зусиль влади, бізнесу, міжнародних організацій та громад, аби змінити життя українських дітей на краще.

Довідка

Міжнародний день захисту дітей був запроваджений в листопаді 1949 року рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок і вперше проведений у 1950 р. 1991 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини зобов’язалася забезпечувати інтереси і права дітей на проживання і виховання в сім’ї.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.