bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

МОМ вітає Україну зі святом 1 червня - Міжнародним днем захисту дітей
01.06.2009

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні святкує Міжнародний день захисту дітей разом із своїми партнерами по проектах та однодумцями. Представництво МОМ в Україні нещодавно започаткувало три проекти, напрямлені на подолання проблем дітей шляхом активізації зусиль влади, міжнародних, громадських організацій та суспільства на всіх рівнях.

Сьогодні, в перший день літа, відзначається Міжнародний день захисту дітей. Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року проголосила день 1 червня днем боротьби за мир, проти експлуатації дитячої праці, за охорону здоров’я дітей, демократизацію їхнього виховання та навчання. Цей день – не тільки свято дитячої радості та веселощів, але й нагадування суспільству про потребу захисту дітей, піклування про них, забезпечення та дотримання прав кожної дитини.

Для захисту та дотримання прав дитини Представництво МОМ в Україні розпочало спільний пілотний проект МОМ у Києві та Римі в партнерстві з Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України щодо надання допомоги «дітям заробітчан», чиї батьки працюють на заробітках в Італії. Проект триватиме до квітня 2010 року й охоплюватиме Тернопільську область (місто Теребовля) та Чернівецьку область (села – Верхні та Нижні Петрівці).

Під наглядом МОМ у Римі МОМ у Києві проводитиме роботу з муніципалітетами Верхніх і Нижніх Петрівців та Теребовлі, педагогами, соціальними працівниками, практичними психологами щодо покращення їхньої діяльності в роботі з дітьми заробітчан з неповних сімей, які проживають в Україні.

Серйозною проблемою, з якою бореться Представництво МОМ в Україні, є проблема торгівлі дітьми. Дітей продають для використання в проституції та інших видах сексуальної експлуатації; примусової праці; участі в кримінальній діяльності; жебрацтва; навіть для незаконної пересадки органів. Наслідки торгівлі дітьми є тяжкими, постраждала дитина потребує довготривалої реабілітації та реінтеграції, вирішення медичних, психологічних та соціальних проблем.

Представництву МОМ в Україні в співпраці з партнерами – громадськими організаціями вдалося ідентифікувати 285 дітей, постраждалих від торгівлі людьми, переважно громадян України та Молдови, та надати їм допомогу.

МОМ також є партнером пілотного проекту з протидії торгівлі людьми в Чернівецькій області. Цей проект за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні втілюватиме Чернівецьке обласне громадське молодіжне об’єднання (ЧОГМО) «Сучасник» у співпраці з Представництвом МОМ в Україні, державними структурами та громадськими організаціями в п’яти областях України протягом 2009-2011 років.

«Реалізуючи пілотний проект з протидії торгівлі дітьми у Чернівецькій області, ми зіткнулися з тим, що 80% спеціалістів, які у своїй роботі можуть натрапити на постраждалу дитину, не знають, як допомогти такій дитині, куди її направити. Саме тому у нас виникла ідея цього проекту, в якому ми плануємо активізувати ідентифікацію дітей, постраждалих від торгівлі людьми через розбудову потенціалу відповідних спеціалістів та налагодження співпраці між ними, і у партнерстві з МОМ забезпечити їхню реабілітацію» говорить Ельвіра Мручковська, голова ЧОГМО «Сучасник».

Іншим цікавим проектом є проект МОМ «Ініціатива Розмаїття» за підтримки Канадського Агентства Міжнародного Розвитку щодо формування позитивного ставлення молоді до культурного діалогу в Україні. Складовими проекту є започаткована соціальна кампанія щодо створення позитивного образу багатокультурної громади, основною цільовою аудиторією якої є учні вищих шкіл та університетів України, а також проведення «Живої Бібліотеки».

Під час «Живої Бібліотеки» «книгами» виступають реальні люди – представники різних національних меншин. Читачами ж є школярі, що з перших вуст дізнаються про справжнє життя національних меншин в Україні, про їхні думки та відчуття, позбавляються стандартних уявлень про людей іншого етнічного та національного походження. Останню «Живу Бібліотеку» було проведено 29 травня цього року в Чернівцях, під час якої однією з «живих книг» люб’язно погодився бути Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Даніель Карон.

«Я щиро вірю, що ця соціальна кампанія, яку організовує Представництво МОМ в Україні за підтримки української влади, зробить важливий внесок у формування позитивного сприйняття теми культурного розмаїття молодими українськими громадянами. Канада пишається тим, що бере участь у такій важливій ініціативі, як ця», говорить Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні пан Даніель Карон.

Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено в 1950 році. Організація Об’єднаних Націй (ООН) підтримала ініціативу Міжнародної демократичної федерації жінок та оголосила захист прав, здоров’я та життя дитини одним із пріоритетів своєї діяльності. В Україні цей день відзначають із 1998 року. В 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. Із 27 вересня 1991 року ця Конвенція в Україні набула чинності.

Міжнародна організації з міграції спрямовує свої зусилля на впровадження заходів, заснованих на принципах гуманності та поваги до прав мігрантів, у сприянні та регулюванні міграційними процесами, а також у протидії торгівлі людьми.

МОМ була заснована в 1951 році. Сьогодні до її складу входить 122 країни-члена та 18 країн із статусом спостерігачів. МОМ має більш ніж 280 представництв у світі. Представництво МОМ в Україні розпочало свою діяльність у 1996 році. В 2002 році Парламент України ратифікував Угоду про членство України в Міжнародній організації з міграції.

Більш детальну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті Представництва МОМ в Україні.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.