bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відхилено законопроект щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики
22.05.2009

Шановні громадські діячі!

20 травня 2009 року Комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування відхилив і направив на доопрацювання законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення" (реєстр. № 3654 від 26.01.2009 р.).
(Додається).

Проти законопроекту виступили такі депутати: Микола Трайдук (БЮТ, доповідач), Вадим Петренко (БЮТ), Олександр Омельченко (НУНС), Юрій Ключковський (НУНС), Олександр Чорноморов (ПР), Віктор Сінченко (Блок Литвина), Ольга Боднар (БЮТ). Утрималися – Сергій Гордієнко (КПУ) і Сергій Подгорний (БЮТ).

Законопроект визначає напрямки і форми залучення громадськості до ухвалення рішень на рівні органів місцевого самоврядування і місцевих державних адміністрацій. Законопроект пройшов громадські обговорення і отримав позитивні оцінки громадськості.

Основним мотивом відмови було те що консультації з громадськістю ускладнять роботу органів влади і можуть їх навіть паралізувати.
Формально причини відмови - необхідність визначення додаткових термінів. Дивись висновок Комітету і Головного науково-експертного управління (Додається).

З такими висновками не можна погодитися і відповідні аргументи були доведені до депутатів в звернені від УНЦПД (Додається).

Комітет відмовився спільно з громадськістю доопрацювати законопроект для повторного першого читання і був свідомий що уряд, як суб’єкт законодавчої ініціативи, подасть його на розгляд не раніше ніж через півроку – рік.

Вважаю, що головною причиною провалу важливого для громадськості законопроекту є відсутність системної і професійної роботи громадських організацій з депутатами і Комітетом держбудівництва. Відповідальність за провал законопроекту несуть всі громадські і експертні організації які позиціонують себе як експерти в питаннях залучення громадськості до ухвалення рішень, адвокасі і моніторингу.

Що робити:

1. Визначитися чи потрібен організаціям громадянського суспільства закон який запроваджує додаткові механізми залучення громадян до ухвалення рішень. Якщо не потрібен – зробити публічне звернення до Прем'єр-міністра з проханням скасувати розробку відповідного законопроекту.

2. Якщо законопроект потрібен – створити громадську робочу групу, спільно з Мін'юстом розробити законопроект і забезпечити його супроводження на всіх рівнях ухвалення рішення.

Ігнорування цього питання варто розглядати як ознаку непрофесіоналізму та грантоїдства.

"Не питай що уряд зробив для тебе, спитай що ти зробив для уряду" (Джон Кеннеді)

Максим Лациба,
Український незалежний центр політичних досліджень

Контакти

Коментарі

Микола Яцков   5541 день тому   #  

1) "чи потрібен організаціям громадянського суспільства закон який запроваджує додаткові механізми залучення громадян до ухвалення рішень" - законопроект реєстр. № 3654 від 26.01.2009 р. практично не містить додаткових механізмів залучення громадян. Єдине, що цей закон принесе нове і позитив у плані захисту інструменту "громадської експертизи" на законодавчому рівні та поширення його на органи місцевого самоврядування. Отже - "ЗА".

2) Делегування місцевим радам затвердження "Порядків проведення консультацій з громадськістю, сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органу місцевого самоврядування, інформування громадськості про свою діяльність, а також положення про громадську раду, інший консультативно-дорадчий орган, що утворюються при органі місцевого самоврядування" - вважаю марнуванням часу і енергії УНЦПД та інших ОГС, бо відсутність опису самих механізмів з чіткими процедурами буде мати такий же ефект як і від таких інструментів передбачених ст.ст. 8, 9, 13 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" і т.п. Отже, "ПРОТИ".

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5541 день тому   #  

3) Якщо законодавча техніка Парламенту має за звичай у кожному законі давати свої спецдефініції, то не бачу проблеми розшифрувати і дати деякі визначення окремими додатковими статтями або доповненнями. Так чи інакше це буде корисно для "польових" організацій у взаємодії із ОМС та/або МДА. Не кожен службовець перечитує пункт 4 статті 2 Закону України "Про ратифікацію Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля" N 832-XIV від 06.07.99 визначає поняття: "Громадськість означає одну або більше фізичну чи юридичну особу, їх об'єднання, організації або групи, які діють згідно з національним законодавством або практикою".

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5541 день тому   #  

"Ігнорування цього питання варто розглядати як ознаку непрофесіоналізму та грантоїдства." - може пан Максим назве поіменно оцих грантоїдів, а то всіх під один гребінець зрівняв. а розробляли і просували законопроект конкретні люди і організації...

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5541 день тому   #  

"Відповідальність за провал законопроекту несуть всі громадські і експертні організації які позиціонують себе як експерти в питаннях залучення громадськості до ухвалення рішень, адвокасі і моніторингу." твердження пахне популізмом: конкретики бракує, конкретики...

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5539 днів тому   #  

Пане Миколо, якщо Ви вважаєте, що законопроект № 3654 від 26.01.2009 р. "практично не містить додаткових механізмів залучення громадян" і він є "марнуванням часу і енергії УНЦПД та інших ОГС", можете запропонувати на розсуд усіх ВАШ законопроект, який сприятиме розвитку локальної демократії і покращуватиме участь громадян у реалізації державної політики на місцевому рівні.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5539 днів тому   #  

у мене таке враження, що почали забагато ВИкати: запропонуйте ВАШ, чому би ВАМ не спробувати... люди би спробували, тільки запропонуйте їм тут саму фінансову підтримку, яку мають максимоподібні від "законодавства", щоб пробувати, тоді і поговоримо. раніше у нас був Інститут громадянського суспільства, який на тривалий час фінансово монополізував "законотворчість", а де ж результати? як справедливо зауважив Святослав Павлюк - 10 років без поступу... а грантики то йшли... і йдуть, тільки зараз створюється нова монополія :)

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5539 днів тому   #  

Ярослав Жукровський
Так, вважаю. Чого вартий закон який тільки згадує про інструмент, але не дає опису його механізму. До прикладу, Закон про засади державної регуляторної політики дає чіткі інструменти впливу на владу. І ми в Закарпатті неодноразово успішно реалізовували адвокасі кампанії через судові позови.
Я можу тільки здогадуватись, що УНЦПД намагається щоб ми на місцях розвинули ідею... Але ж вибачте так чи інакше в міру потреби ми і так використовуємо ряд інструментів участі громадян в асортименті з урахуванням специфіки того чи іншого органу.
Пропонований закон не містить якісно нічого нового окрім законодавчого закріплення дефініцій "консультацій з громадськістю" та "громадської експертизи". А де ж механізм? Допишіть самі і адвокатуйте самі на місцях?
Я не проти закону як такого. Я за змістовне його наповненням чіткими процедурами реальних інструментів впливу законодавчо захищених.

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5539 днів тому   #  

Пане Миколо, чи можете Ви запропонувати конкретне "змістовне наповнення" цього законопроекту "чіткими процедурами реальних інструментів впливу"? Думаю, що "УНЦПД та інші ОГС" врахують Ваші старання у доопрацюванні законопроекту.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5539 днів тому   #  

Ярослав Жукровський
Ви занадто персоніфікуєте здорову критику.
З органами виконавчої влади особливих проблем не має. КМУ на своєму рівні затвердив досить вдалі Положення про громадську експертизу та про консультації з громадськістю. Наскільки розумію ідею законопроекту № 3654 УНЦПД намагається поширити названі інструменти і на органи місцевого самоврядування.
Якщо Ви уважно прочитаєте коментар №1 позицію 2) то критика була щодо делегування повноважень із затвердження Положень до вищезазначених інструментів місцевим радам. А що це означає? Додаткові витрати ресурсів ОГС для лобіювання актів на місцевому рівні (і навряд чи будуть ті акти настільки прогресивними як урядові).
Так чи інакше навіть у системі органів виконавчої влади "громадська експертиза", як і інші інструменти участі, не захищені законом від ревізії наступних урядів. Саме тому наполягаю щоб київські НУО спрямовували свої ресурси на змістовне наповнення законопроектів.

  •   Пiдписатися на новi
Хмара Олексій   5539 днів тому   #  

Колеги, то такий закон українським організаціям громадянського суспільства не потрібен? Чи проблема саме в його розробниках від громадськості?

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5539 днів тому   #  

Олексію
Та до чого тут хто розробник? Кожному хто пролобіює закон про громадську експертизу і т.п. можна пам'ятник при житті ставити. Але ж в законопроекті мова не про це. Декларації ще раз декларації. До прикладу в проекті написано "сприяють здійсненню громадської експертизи діяльності..." а як це робити залишено на розсуд тих кого будуть перевіряти.

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5538 днів тому   #  

Пане Миколо, але здорова критика мусить містити і здорові пропозиції. Чи можете Ви запропонувати свою редакцію законопроекту загалом чи викладення відповідних статей у Вашій "ефективній" редакції? Говорити - не мішки носити...

  •   Пiдписатися на новi
Валерій Олійник   5538 днів тому   #  

Уточнення: 20 січня, 1961 р. у своїй інавгураційній промові Президент Кеннеді сказав наступне: «... мої співвітчизники американці: не питайте, що ваша країна може зробити для вас – питайте, що ви можете зробити для своєї країни». («And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country»). Зазначте – мова йшла про країну, а не уряд.

Далі, до речі, він сказав приблизно таке: «Мої співгромадяни світу: не питайте, що Америка може зробити для вас, але що ми разом можемо зробити для свободи людини». («My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man»)

Бажаю успіхів у важливій законотворчій роботі!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.