bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всесвітній день громадської дії 2015: українці вільні говорити, діяти та організовуватися
18.05.2015

У суботу, 16 травня 2015 року, Україна вперше долучилася до Всесвітнього дня громадської дії (Global Day of Citizen Action), який одночасно відбувався в більше, ніж 55 країнах світу. Його ініціатором вже другий рік поспіль є Всесвітній альянс за громадську участь CIVICUS, в Україні ж акцію реалізовував Ресурсний центр ГУРТ за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва.

Акція з нагоди Всесвітнього дня громадської дії в Україні охопила 10 обласних центрів: Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Київ, Одеса, Полтава, Черкаси, Суми.

На столичному Майдані Незалежності опитування проводили Ресурсний центр ГУРТ разом із Секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

Зйомка – Тетяна Оселедько, монтаж – Віталій Криштоп

Суть акції полягала в тому, щоб запитувати перехожих, чи вільні вони говорити, організовуватися та діяти в Україні. За декілька годин активістам вдалося опитати 132 людини, із них «Так» відповіло 115 осіб, «Ні» – 10 і «Я не знаю» – 7. Фотографії респондентів із хештегами #CivicSpace, #Ukraine та #Kyiv з’явилися на сторінках Ресурсного центру ГУРТ у Facebook та Twitter

Цікаво й те, що головними аргументами опитуваних, які відповідали на запитання анкети «Так», було те, що вони люблять Україну, вони українці, у нас вільна країна і їм ніхто не перешкоджав говорити, організовуватися чи діяти. Ті, хто відповідав «Ні», зазвичай відмовлялися від коментарів та фотографій, однак деякі все ж пояснили свою думку, аргументувавши її страхом, цензурою та порушенням їхніх конституційних прав. Ті ж опитувані, які не визначилися з остаточною відповіддю, за їхніми словами, в більшості просто ніколи не цікавилися цим питанням.

«На щастя, я ні разу не відчула в нашій країні несвободи щодо можливості збиратися або щось ініціювати, допомагати іншим чи висловлюватися. Немає нічого такого, щоб не можна було подолати», – констатувала редакторка на радіо та волонтерка Ліна.

Загалом в Україні під час проведення Всесвітнього дня громадської дії вдалося опитати 1466 осіб. Із результатами Ви можете ознайомитися нижче.

 

 

Ресурсний центр ГУРТ висловлює щиру подяку за допомогу в проведенні Всесвітнього дня громадської регіональним співорганізаторам, зокрема: Вінницькій громадській організації «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ» (м. Вінниця); ГО «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» та ГО «Центр творчого розвитку «АМІО» (м. Дніпропетровськ); ГО «Miсто Z» (м. Запоріжжя), Молодіжному рухові «Headway UA» (м. Івано-Франківськ), ГО «Молодіжне громадське об’єднання «Центр» (м. Кіровоград), Об'єднанню неурядових організацій Одеської області «Разом за життя» (м. Одеса), Полтавській філії Суспільної Служби України (м. Полтава), Обласній молодіжній громадській організація «Активна молодь Черкащини», Смілянському міському центру соціальних служб для сім'і, дітей та молоді, Фонду розвитку Чигиринщини, волонтерам Черкаського державного технологічного університету, ГО «Відродження сімейних цінностей» (м. Черкаси). Медіа-звіти про проведення Всесвітнього дня громадської дії читайте протягом наступного тижня на порталі ГУРТ. 

Контакти

Коментарі

Раїса Бабченко   3253 дні тому   #  

Хай щастить новому проекту в Україні!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.