bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кожні сім хвилин одна людина в Україні інфікується ВІЛ
18.05.2009

17 травня ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» встановила перший в Європі лічильник, який веде відлік ВІЛ-позитивних людей в Україні біля меморіалу «Червона стрічка» в м.Києві. Зупиниться він лише тоді, коли в Україні буде зупинено епідемію ВІЛ/СНІД.

Сьогодні в Україні понад півмільйона людей інфіковано ВІЛ. Цей лічильник працює зі страшною швидкістю - кожні сім хвилин одна людина в Україні інфікується ВІЛ. Загальнонаціональна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009-2013 роки передбачає 500 мільйонів гривень в 2009 році. В той же час в державному бюджеті цього року заплановано лише 191 мільйон. А лише протягом останніх півроку гривня подешевшала майже вдвічі, у той час як усі ліки проти СНІДу закуповують за валюту.

 «Лічильник не лише рахує ВІЛ-інфікованих цієї країни - це велетенська кількість людей, на яких влада не звертає достатньої уваги. Мало того, що лише третина необхідного закладена до бюджету, ще невідомо, на що ця крапля піде. Адже процес фінансування такий заплутаний, що шанси для хворих отримати ці крихти - невеликі.» - зауважив Володимир Жовтяк, голова координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ».

Закупівля препаратів антиретровірусної терапії для ВІЛ- позитивних людей (АРТ) передбачається лише у четвертому кварталі. Чим керувалися державні службовці, приймаючи таке рішення, невідомо.

«Той факт, що АРТ-препарати за кошти державного бюджету ще не закуплені, призведе до тисяч смертей і різкого збільшення кількості нових випадків інфікування. Адже на АРТ лише за бюджетне фінансування знаходяться на 1 квітня майже 11 тисяч людей», підкреслює Володимир Курпіта, директор департаменту з питань лікування та закупівель «Всеукраїнської мережі ЛЖВ».

«Суттєвою проблемою є те, що сьогодні вітчизняні виробники мають пільги у державних тендерах. Але реальна ситуація в тому, що справжніх виробників АРТ-препаратів в Україні сьогодні немає. Існує низка підприємств, що просто пакують індійські препарати, якість яких ніхто не перевіряє. Таким чином держава свідомо «розвиває» виробництво упаковки і стимулює корупційні схеми держзакупівель АРТ-препаратів. Все це лише прискорює відлік Лічильника», заявляє пан Курпіта.

Детальніше тут
Джерело

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.