bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Судді та журналісти Запоріжжя роблять кроки назустріч
18.05.2009

Захід було організовано в рамках проекту «Обізнаність суспільства про судову систему», участь у ньому взяли журналісти провідних ЗМІ регіону, судді Апеляційного суду, експерти та представники громадських організацій.

Як зазначили, відкриваючи семінар, голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко та радник з питань права та комунікацій проекту «Україна: верховенство права» Юрій Мухін, обрана тематика є надзвичайно актуальною та гострою для сучасного українського суспільства. В умовах відкритого демократичного суспільства завжди має бути дотриманий баланс між правом суспільства мати інформацію щодо політиків, чиновників, публічних осіб та правом особистості на приватну інформацію.

Порушення цього балансу часто і призводить до судових позовів до ЗМІ. Для того щоб допомогти журналістам у викладенні інформації з мінімальним ризиком спровокувати судові претензії, на семінарі були детально розглянуті такі теми, як «Огляд і застосування законодавства України, що передбачає право на свободу вираження поглядів», «Дотримання законодавства й особливості підготовки журналістських творів, враховуючи спірні питання, що можуть призвести до позову до суду», «Дотримання прав особи при висвітленні кримінальних процесів», «Європейська конвенція про захист прав людини і основних свобод» тощо.

Жвава дискусія розгорнулася навколо питання різниці між судженням, припущенням та стверджувальною інформацією, фактом – адже ця тонка грань почасти є визначальним фактором у розгляді судових позовів до ЗМІ. Із зацікавленням також учасники семінару обговорили специфіку використання повідомлень з Інтернет-сайтів і висловилися щодо необхідності найскорішого законодавчого врегулювання цієї сфери поширення інформації.

Відзначили також учасники заходу наразі унікальну та інноваційну модель побудови стосунків між «третьою» та «четвертою» владами, створену у Запорізькій області в ході реалізації проекту, – Комітет сприяння співпраці судової системи, ЗМІ та громадськості.

За словами медіа-експерта проекту Миколи Колодяжного, Комітет став «комунікаційним майданчиком», який дозволяє вести цивілізований діалог та шукати шляхи порозуміння, першим кроком у подоланні великого шляху назустріч між суддями та журналістами.

Відзначивши велике значення подібних заходів, команда проекту та журналісти вирішили провести ще один додатковий виїзний семінар у місті Енергодар, щоб охопити якнайбільше засобів масової інформації не лише в обласному центрі, а й на віддалених територіях.

Проект «Обізнаність суспільства про судову систему» здійснюють ГО «УкрПростір», ГО «ЗПЛ «Універсал» та Апеляційний суд Запорізької області за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.