bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мережа антикорупційних громадських приймалень 2009
13.05.2009

Починаючи з серпня 2008 року на теренах України працює мережа антикорупційних громадських приймалень, що створені та підтримуються у рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», здійснення якого стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з Міжнародного розвитку (АМР США), Корпорацію Виклики Тисячоліття (МСС) та Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI).

Мережею антикорупційних громадських приймалень проведено за квітень місяць 323 консультації, з яких по темі проекту 313 консультації, а саме: 229 справ обмежилися консультуванням, втручання юристів потребували 49 справ та 35 позовів направлено до суду. 52 справи вирішені на користь людей, які звернулися, 45 справ вирішено адміністративними мірами та 7 справ вирішено у судовому порядку. 133 клієнти, які звернулися до мережі антикорупційних громадських приймалень за консультацією та допомогою, займалися справами самостійно. Над 119 справами продовжується робота.

Найчастіше звертаються громадяни з проблемами щодо роботи житлово-комунального господарства (22%). Наступним за частотою звернень є проблеми, що пов’язані з роботою судових органів (18%) та органів місцевого самоврядування (17%), що значно більше у порівняні з попереднім періодом: звернень з приводу роботи судів було приблизно 9%, стосовно органів місцевого самоврядування – 14%. Що стосується роботи житлово-комунальних служб, то кількість звернень зменшилася майже на 10% у порівняні з лютим - березнем поточного року. Звернення щодо корупційних діянь та надмірної бюрократії у органах виконавчої влади становить майже 10%, 9% справ стосувалося проблем у правоохоронних органах, звернення щодо роботи органів соціального захисту - 7%, решта звернень стосувалися роботи органів охорони здоров’я, освіти, прокуратури практично однаково – по 3-4%.

Робота консультантів та працівників антикорупційних громадських приймалень не обмежується тільки консультуванням та юридичним супроводом громадян у суді. Вони активно працюють над підвищенням власного рівня професійної освіченості. З 21 по 24 квітня 2009 року члени мережі Антикорупційних громадських приймалень, представники БФ «Центр громадських ініціатив» та КАПЛ «Вестед» мали робочий візит до Угорщини в рамках навчальної поїздки мережі НУО Західної України АКОРД. Під час візиту обговорювалось питання перспективного законодавства у протидії корупції, а саме: законодавство Угорщини щодо лобіювання, лобістської діяльності та механізму втілення репресивних положень закону. Актуальність обговорення цього питання для української сторони було зумовлено існуванням законопроекту «Про лобістську діяльність» у ВРУ.

Також було обговорено питання проведення конкурсів державних замовлень на надання послуг населенню на прикладі органів самоврядування м. Шорокшар, м. Будапешта та м. Дебрецена. У місті Сєвєродонецьк при організаційній підтримці антикорупційної громадської приймальні відбувся перший захід у форматі «Очна ставка». Захід носив гучну назву «Земля – остання приватизація. Міфи, реальність та можливості» та був орієнтований на представників бізнес-середовища, які переймаються питаннями земельних відносин.

Обрання тематики заходу ґрунтувалось як на аналізі звернень до антикорупційної громадської приймальні так і на даних загальнонаціонального опитування з оцінки стану корупції в Україні, яке свідчить про те, що 37,6% респондентів мають уявлення про поширеність корупції при виконанні основних державних функцій саме на процес приватизації землі та власності. Координатор мережі АГП Е. Вишняк

Контакти

  • Елеонора Вишняк
  • БФ Центр громадських ініціатив
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.