bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Додаткові можливості Східного партнерства для європейської інтеграції України і східних партнерів
05.05.2009

Рішенням Європейської Ради від 19-20 березня 2009 року затверджено новий формат політики ЄС на сході - Східного партнерства, офіційний початок якого буде наданий на Саміті Східного партнерства 7 травня 2009 року в Празі.

Цією ініціативою Європейський Союз задекларував чіткий намір зробити відносини між ЄС і його сусідами тіснішими та просувати процеси їх європейської інтеграції. Східне партнерство має підняти ці відносини на новий рівень і сформулювати набагато амбіційніший порядок денний. Більш того, воно повинно визнати європейські ідентичність та прагнення східних країн-партнерів і прискорити демократичні і ринкові реформи, поглибити діалог між країнами-партнерами і ЄС та між ними самими на міжурядовому і громадському рівнях. Більшість країн-партнерів, до яких відносяться Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова і Україна, відносно стримано сприймають нову ініціативу ЄС. Значна кількість пропозицій, зроблених в рамках Східного партнерства, вже почала реалізовуватися в зазначених форматах або на двосторонньому рівні між Європейським Союзом і Україною та іншими країнами-партнерами.

Однак, в Комунікації Європейської Комісії сказано про нові додаткові цінності, які можуть отримати і ЄС, і країни-партнери. Країни-учасниці повинні максимально використати можливості, задекларовані в Східному партнерстві, для імплементації власних євро-інтеграційних амбіцій, що ставить перед ними ряд питань стосовно ефективності використання нового формату для посилення процесів європейської інтеграції країн-партнерів, стосунків між ними та з ЄС.

Міжнародна конференція "Додаткові можливості Східного партнерства для європейської інтеграції України і східних партнерів", яка відбулась 27-28 квітня 2009 року в Києві, надала можливість представникам урядових структур та неурядових організацій України, п’яти країн-партнерів, восьми країн-членів ЄС і Європейської Комісії оцінити додаткові можливості Східного партнерства у двосторонньому і багатосторонньому вимірах для реалізації інтеграційних і стабілізаційних процесів в Східній Європі. Конференція була проведена Українським незалежним центром політичних досліджень за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Виступи і дискусія в ході конференції ще раз підкреслили, що погляди на Східне партнерство різні не тільки у ЄС і східних-партнерів, але й між ними самими. Головною перешкодою для багатостороннього формату Східного партнерства є саме відмінність підходів до його наповнення у країн-учасниць. Позитивним фактором цього виміру учасники конференції відзначили необхідність і бажання всіх країн-партнерів та ЄС співпрацювати для вирішення спільних проблем і реалізації спільних проектів, які необов’язково мають залучати всіх учасників.

Двосторонній формат Східного партнерства, як неодноразово підкреслювалось під час проведення конференції, буде формулюватись індивідуально між кожною країною і ЄС. Індивідуальність двосторонніх стосунків має відображати інтереси не тільки Європейського Союзу, але й країни-партнера. Адже про наміри інтегруватись до ЄС офіційно заявляють тільки Україна, Молдова та Грузія. Інші три партнери, Азербайджан, Білорусь і Вірменія, демонструють тільки бажання до поглибленого взаємовигідного співробітництва з ЄС.

Проблематика, висвітлена на конференції напередодні Саміту Східного партнерства, та результати її обговорення ще раз наголосили на необхідності політичної волі й бажання всіх учасників нової ініціативи ЄС для досягнення задекларованих амбіційних цілей та реалізації намічених завдань і проектів.
Міжнародна конференція є складовим елементом аналітичного проекту „Ініціатива "Східного Партнерства" ЄС: оцінка та перспективи розвитку додаткових інтеграційних можливостей для України” за підтримки МФВ, в рамках якого передбачено публікацію аналітичної доповіді з врахуванням висловлених під час конференції поглядів і пропозицій.

 

Контакти

  • Віталій Мартинюк
  • Український незалежний центр політичних досліджень
  • [email protected]
  • (044) 234-38-61
  • 507-01-98

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.