bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як успішно пройти зовнішне незалежне оцінювання у 2009 році?
28.04.2009

Я не бачу факторів, які перешкодили б тестуванню», - підкреслює директор УЦОЯО Ігор Лікарчук. На семінарі Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні, який відбувся 24 квітня, керівник УЦОЯО розповів представникам ЗМІ та громадських організацій, яких заходів вживає центр аби попередити можливих ризиків ЗНО.

З огляду 5263 пункти тестування з усіх предметів, пан Лікарчук за один із найвищих ризиків вважає загрозу витоку інформації у ніч перед тестуванням. Директор УЦОЯО зауважив, що «це - найбільший ризик, який потягне не лише моральні, а й величезні матеріальні збитки». УЦОЯО змінив підхід до комплектації контейнерів із тестовими матеріалами та передбачив низку технічних речей, які, зокрема, дадуть знати про несанкціоноване відкриття. При цьому, пан Лікарчук закликав громадських спостерігачів особливу увагу звернути на перевірку цілісності контейнерів та пакетів із тестовими завданнями. Якщо ж буде виявлено такий факт, на цьому пункті тестування терміново замінять згадані матеріали.

Інше можливе порушення - діяльність груп фахівців, яким після початку тестування передають завдання (наприклад, виносять з аудиторії зошит), а за деякий час потрібним учасникам тестування повідомляються відповіді. Аби упередити подібні ситуації, жеребкування інструкторів проводиться лише за півгодини до початку тестування (тобто виключено варіант «домовитися»), категорично заборонено будь-яких рух зошитів в аудиторії та коридорах, а зошити відсутніх учасників одразу опечатуються та залишаються на передбачених для цих осіб столах до кінця тестування. Цього року також буде змінено порядок розташування учасників в аудиторії.

Спроба підмінити бланки відповідей також не буде вдалою (минулого року зафіксовано кілька таких випадків). За спеціальними позначками сканер розпізнає лише оригінальні бланки.

УЦОЯО звернувся до МВС України з проханням забезпечити ідентифікацію осіб на пунктах тестування - аби фахівці своєї справи відсікали спроби провести на пункт підставних осіб.

Цього року в інших регіонах України перевірятимуться не лише бланки «Б» (бланки з відкритими відповідями), а й бланки «А» - адже минулого року викрито два випадки, коли на пункт обробки проникала людина, щоб відшукати роботу певного учасника тестування.

Директор УЦОЯО також звернувся до учасників тестування із застереженням сподіватися на допомогу деяких інструкторів (адже потенційно таку можливість не виключено) - часом «горе вчителі» можуть лише зіпсувати роботи деяких абітурієнтів.

Пан Лікарчук вкотре наголосив на безглуздості пропозицій купити сертифікат з потрібною оцінкою - адже запроваджено подвійну систему їхньої перевірки: звірка в он-лайн режимі при подання документів до приймальної комісії ВНЗ, та при зарахуванні. Цього року навіть зменшено ступінь захисту сертифіката, а з наступного, припускає директор УЦОЯО, ці документи друкуватимуться на звичайному папері.

Скептично ставиться пан Лікарчук до різних спроб зриву тестування на окремих пунктах - на кшталт повідомлень про замінування чи відсутність електрики - адже існують резервні пункти і контейнери з матеріалами.

Директор УЦОЯО наголосив на ролі громадських спостерігачів у забезпеченні відповідальності учасників тестування та його прозорості, а також подякував їм за об’єктивну інформацію, надану за результатами минулорічної кампанії, яка дуже допомогла у вдосконаленні системи. Цього року вже зареєстровано 4000 спостерігачів від НУО та 5000 спостерігачів від ВНЗ, повідомив Ігор Лікарчук.

http://www.opora.org.ua/news.php?news=1346&

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.