bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українці впливатимуть на формування держбюджету завдяки сервісу «Ціна держави»
16.09.2014

Боротьба з корупцією у державі є дієвою за активної участі громадянського суспільства. А ефективний громадський контроль можуть здійснювати лише фінансово грамотні громадяни. Знаючи порядок розподілу податків, які ми сплачуємо до державного бюджету, можна приймати зважені рішення не тільки щодо ефективного управління сімейними фінансами, а й впливати на формування  Державного бюджету України.

Однак, отримання й сприйняття інформації щодо податків та бюджету часто є складним завданням. Допомогти зрозуміти таку важливу інформацію у доступній для усіх формі пропонує громадська організація «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» на веб-сторінці ініціативи «Ціна держави» (www.costua.com).

Під час презентації сайту виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук висловив думку, що протидіяти пасивності громадянського суспільства стосовн корупції можна шляхом донесення необхідної бюджетної інформації до кожної особи у полегшеному варіанті. Серед способів такого розтлумачення є використання інфографіки та аналітики за принципом «просто про складне» у розділі «Новини».

Джерело

За допомогою додатку «Рахунок від держави» користувачі ресурсу costua.com можуть, як на калькуляторі, розрахувати розмір сплачених податків та ознайомитися з тим, на що вони розподіляються.

Джерело

У розділі «Бюджет України» можна проаналізувати рівень його  виконання: стан доходів, видатків та бюджетного дефіциту. Також на сайті розміщені показники, що нагадують про постійне підвищення Державного боргу України, з якого, згідно з даними сайту, на одного українця, що працює, припадає 44 628 грн.

Веб-ресурс поступово запускатиме нові додатки. За словами економіста CASE Україна Юлії Шибалкіної, найближчим часом на сайті з’явиться пенсійний калькулятор (для розрахунків пенсійних накопичень) та емулятор бюджету (для формування статей витрат).

Директор громадської організації CASE Україна Дмитро Боярчук вбачає головну мету ініціативи «Ціна держави» у тому, щоб переконати платників податків, що вони мають право знати, як витрачаються їхні кошти, та розпоряджатися ними відповідно до суспільних інтересів. Експерт сподівається, що отримавши необхідну інформацію, громадяни почнуть активніше протидіяти корупції. Змінами, які можуть статися завдяки підвищенню фінансової грамотності населення, можуть бути як зміна терпимого ставлення до хабарів та казнокрадства, так і створення спільного бюджетування (participatory budgeting) в Україні. Як приклад такого способу громадського контролю Дмитро Боярчук навів досвід спільного бюджетування міста Болліген (Швейцарія), де муніципальні збори громадян визначають та затверджують бюджет міста, а також рівень оподаткування, довгострокові плани та багато інших ключових питань життєдіяльності міста.

Підготувала Валерія Омельченко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.