bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна має прискорити реформи для боротьби з наслідками світової економічної рецесії
16.04.2009

У новому звіті Аналітично-дорадчого центру «Блакитної стрічки» Програми розвитку ООН йдеться про необхідність негайного впровадження економічних та інституціональних реформ та стверджується, що економічна криза відкриває шляхи для реформ в Україні.
Новий звіт, оприлюднений Аналітично-дорадчим центром «Блакитна стрічка», незалежним центром, що складається з провідних міжнародних та українських експертів та працює за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні та Програми розвитку ООН в Україні, визначив низку пріоритетних реформ, які Парламенту та Уряду потрібно негайно впровадити для подолання економічної рецесії та сприяння економічному зростанню і підвищенню стандартів життя в Україні. Вітаючи високі рейтинги країни за показниками політичних свобод та розвитку демократичних інституцій, що значно вищі, ніж в інших країнах СНД, у звіті підкреслюється, що у багатьох галузях було втрачено багато часу для проведення давно назрілих державних реформ.
У звіті стверджується, що Україна виявилася особливо вразливою до світової фінансової та економічної кризи внаслідок повільного просування реформ протягом останніх років. Безпрецедентний економічний спад став своєрідним лакмусовим папірцем, що виявив вади в інституціональному середовищі та економічній базі. «Україна опинилась серед найбільш уражених економічним спадом країн у Східній Європі у зв'язку з різким падінням попиту на продукцію металургійної та хімічної промисловості на світових ринках. Життєво важливо проаналізувати останні досягнення та прорахунки та переглянути державну політику з точки зору пріоритетів людського розвитку» - пояснює Джихан Султаноглу, Заступник директора Регіонального бюро ПРООН для країн Європи та СНД, яка відвідала Україну з офіційним візитом.
«Новий звіт закликає до консолідованих дій у проведенні реформ в Україні. У звіті проаналізовано останні події в країні в контексті 170 конкретних рекомендацій щодо найбільш необхідних заходів, спрямованих на розбудову ринкових інститутів, забезпечення макроекономічної стабільності та отримання переваг від міжнародної торгівлі на шляху до відновлення динамічного довгострокового зростання, що забезпечить країні гідну позицію на міжнародній арені, яку вона безсумнівно заслуговує», - додала вона.
У звіті перелічуються першочергові для Уряду та Парламенту реформи, а саме:
  • Реалізація заходів, передбачених Меморандумом про економічну та фінансову політику, погодженим із Міжнародним валютним фондом, щодо грошово-кредитної політики;
  • Поступове зниження питомої ваги поточних видатків у ВВП;
  • Проведення реформи у пенсійній системі;
  • Посилення системи пруденційного нагляду та контролю у фінансовому секторі;
  • Визначення боротьби з корупцією пріоритетним питанням національної політики;
  • Розроблення та реалізація концепції судової реформи, що матиме на меті зміцнення незалежності, гарантування неупередженості судочинства та підвищення ефективності діяльності судів;
  • Децентралізація державного управління у відповідності до принципів Європейської Хартії про місцеве самоврядування з метою підвищення ефективності та відповідальності органів місцевого самоврядування;
  • Підвищення рівня енергетичної безпеки шляхом заохочення конкуренції приватних виробників, стимулювання енергозбереження, встановлення обґрунтованих тарифів, рівень яких повністю покриває витрати;
  • Створення прозорих ринків землі та нерухомості; та
  • Завершення переговорів щодо утворення з Європейським Союзом зони вільної торгівлі.
Ці пріоритети були визначені на основі детального аналізу поточних викликів та завдань, які стоять перед Україною у трьох головних сферах: 1) забезпечення макроекономічної стабільності; 2) посилення ринкових інституцій та 3) посилення процесу інтеграції України у світову економіку.
Аналіз показує, що певні суттєві досягнення впродовж 2008 року та перших місяців 2009 року були затьмарені повільним прогресом у більшості важливих сфер. «Найбільшими досягненнями вбачаються вступ України до СОТ та початок переговорів про утворення Зони вільної торгівлі з ЄС, ухвалення сучасного закону про акціонерні товариства, розвиток законодавств про державні закупівлі та запровадження більш гнучкого обмінного курсу національної валюти», - зауважив Марчін Свєнчіцкі, Директор Аналітично-дорадчого центру «Блакитної стрічки» ПРООН. Однак, список необхідних реформ ще лишається довгим, адже не досягнуто прогресу або було досягнуто незначних зрушень у боротьбі з корупцією, в сфері приватизації, наданні більших повноважень органам місцевого самоврядування. Не було відмінено мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Автори звіту вказують на затягування реалізації наступного етапу пенсійної реформи, незначний поступ у забезпеченні більш-адресної соціальної політики, зниженні інфляції, скасуванні Господарського кодексу, зміцненні незалежності та неупередженості судової влади.
Виступаючи під час презентації звіту, Григорій Немиря, Віце-прем'єр міністр України, схвально поставивися до основних рекомендацій Центру "Блакитна стрічка". Крім того, він сказав, що з огляду на порівняння з минулорічними рекомендаціями, Україні вдалося впровадити близько 60% поепердніх рекомендацій. "Український Уряд дуже вдячний авторам звіту і налаштований практично співпрацювати, щоб наступного року ми могли підвищити співвідношення між тим, що рекомендувалося та тим, що було досягнуто" - додав він.
Звіт визначає «належне державне врядування» основоположним принципом для проведення будь-яких реформ.  Автори звіту підкреслюють, що саме проблеми із врядуванням лежать в основі світової економічної кризи. Тому запровадження принципів ефективнішого та прозорішого врядування є передумовою успіху і в інших галузях. У кількох пост-комуністичних країнах життєво важливі реформи проводилися саме тоді, коли політичні лідери та громадянське суспільство усвідомлювали неспроможність існуючої інституціональної системи й надалі забезпечувати належний рівень добробуту людей.
«Нові рекомендації покликані сприяти Президенту, Уряду та Верховній Раді у формуванні подальшої національної антикризової політики протягом наступних місяців, а також надають громадянському суспільству в Україні корисний інструмент для моніторингу за проведенням реформ у ключових сферах», - зауважує Йоанна Казана-Вишньовецька, Виконувач обов'язків Постійного представника ПРООН в Україні. «ПРООН готова підтримувати заходи, спрямовані на сприяння економічному зростанню та, таким чином, вирівнювання регіональних нерівностей в Україні і подолання розриву в добробуті між Україною та її західними сусідами».
Автори звіту зазначають, що Верховній Раді України не вдалося прийняти низку важливих законопроектів. Як наслідок, Україна займає низькі позиції у світових рейтингах за показниками боротьби з корупцією, сприятливого середовища для ведення підприємницької діяльності та економічних перетворень, що підриває довіру іноземних інвесторів та українських підприємців, яка може бути відновлена шляхом провадження ефективної політики.
Подальша реалізація Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженого з МВФ, слугуватиме не лише забезпеченню макроекономічної стабільності, а й допоможе відновити довіру інвесторів, стверджують експерти.
«Співпраця з Міжнародним валютним фондом є необхідною умовою для зміцнення довіри інших міжнародних фінансових організацій, таких як Світовий Банк, ЄБРР, а також урядів іноземних держав. В широкому сенсі довіра іноземного та українського інвестора залежить від наступної угоди з МВФ» - зазначив Александр Кваснєвський, колишній Президент Республіки Польща, який був почесним гостем під час презентації нинішнього звіту у Києві. «Однак, ще сильнішим сигналом для інвесторів може стати швидка та ефективна гармонізація українського законодавства та регуляторного середовища із європейським» - наголосив він.
За детальнішою інформацією звертайтеся до Сергія Гриценка, Координатора зв'язків із громадськістю та роботи з медіа, ПРООН, за тел.: +38044 254 00 35 та Андрія Заїки, Спеціаліста зі зв'язків із громадськістю, АДЦБС, тел.: +380 44 253 58 66, e-mail: [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.