bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Батька і матір дітей, хворих на СНІД, урівняно в правах
15.04.2009

14 квітня 2009 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону "Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення"

Законодавчим актом виключено статтю 22 Закону "Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення" та доповнено статтю 21 положенням, згідно з яким обоє батьків дітей, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, а також особи, що їх заміняють, мають право на одержання щорічної відпустки у літній чи інший зручний для них час.

Як зазначено  в пояснювальній записці до законопроекту, стаття 22 вказаного Закону встановлювала, що матері, які мають дітей віком до 16 років, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, мають право на одержання щорічної відпустки у літній чи інший зручний для них час. Лише у разі відсутності матері та виховання такої дитини батьком або іншою особою це право надається зазначеним особам.

З огляду на це, народні депутати вирішили, що Стаття 22 Закону „Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення” обмежує право батьків на одержання щорічної відпустки у літній чи інший зручний для них час, які спільно з матерями виховують дітей віком до 16 років, хворих на СНІД.

Водночас, статтею 3 Закону „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” серед основних напрямів реалізації гендерної політики визначено забезпечення рівних можливостей жінкам і чоловікам щодо поєднання професійних та сімейних обов’язків.

У зв’язку з цим виникла необхідність вилучити статтю 22 вказаного Закону та доповнити статтю 21 положенням щодо права батьків (як жінки, так і чоловіка), які мають дітей віком до 16 років, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, на одержання щорічної відпустки у літній чи інший зручний для них час.

Метою розробки та прийняття закону є забезпечення одночасної та рівної участі матері та батька у догляді та вихованні дитини, а також приведення положень Закону “Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення” у відповідність до принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.