bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації Сходу: або перекваліфікувались, або евакуювались
26.06.2014

Сьогоднішні події на Сході, без сумніву, вплинули на політичне, суспільне та економічне життя України. ГУРТ пропонує коментарі та відповіді на запитання як в умовах фактично військових дій працюють громадські організації Сходу, чи не планують евакуйовуватись та чим можуть допомогти донори та інші громадські організації у ситуації, яка склалась.

Світлана Закревська, президент Донецької міської громадської організації «Альянс»:

Сьогодні склалась непроста ситуація. Працювати важко, тому що, багато людей, які є нашими цільовими групами, з якими ми завжди працювали, знаходяться в зоні активних бойових дій. Багато з них виїхали та стали біженцями, а ті, які ще залишились активно працюють та допомагають іншим людям виїхати, працюють в дещо непублічному режимі.

Наша організація також активно долучається до різних форм допомоги людям: від  передання інформації щодо ситуації  до залучення та надання гуманітарної допомоги. Робимо все, щоб людям було не так сумно і боляче. Вчора, приміром, ми збирали групу активних жінок, підприємців, розмірковували як ми можемо допомогти людям і своїм родинам. 

Наша організація далі працює на Сході. Я не можу сказати, що в нормальному режимі, адже деякі співробітники евакуювались в інші регіони, залишились лише "мужні бійці". Наші співробітники, які мешкали у Краматорську, наприклад, евакуювались в Запоріжжя та в інші місця. 

Ми також думали над тим, щоб евакуюватись повністю, обговорювали це, але вирішили, що залишатимемось у Донецьку до останнього.

Донори не мають забувати про те, що ситуація на Сході не така як в інших регіонах України і, коли вони планують свої програми, вони мають враховувати це. До речі, я нещодавно була на презентації однієї програми, яка починає працювати в Україні і розрахована на розвиток жіночого соціального підприємництва. Мене прикро вразило, що було зосереджено увагу на вразливих групах населення, але такі категорії як біженці зовсім не були враховані. Якщо ми кажемо про розвиток підприємництва, то всі програми, які будуть сприяти розвитку бізнесу і подоланню бідності, мають брати до уваги і враховувати цих людей, маю на увазі переселенців і біженців. 

Станіслав Лячинський, директор зі стратегічних комунікацій та зв`язків з громадськістю Міжнародного фонду "Відродження":

На "Сході" ситуація дуже різна. Якщо у Донбасі йдуть бойові дії, то у інших областях усе достатньо спокійно. Відповідно, різною є і робота громадських організацій. У Донецькій та Луганській областях громадські активісти повинні дбати про безпеку, життя та здоров'я. Це має бути першим і головним пріоритетом.

Натомість, у інших областях Сходу та Півдня України зараз дуже широкий потенціал для роботи громадських організацій: від допомоги переселенцям - до просування реформ та контролю влади. 

Щодо Донецької та Луганської областей - тут насамперед мають працювати (і вже працюють) ті організації, які мають досвід та мандат щодо допомоги людям під час воєнних конфліктів, надання гуманітарної допомоги. Щодо нашого фонду - ми спрямовуємо зусилля на моніторинг порушень прав людини у проблемних регіонах і допомогу активістам з цих областей. А вже найближчим часом фонд планує відкрити регіональні представництва. Ці представництва зможуть оперативно реагувати на ситуацію та підтримувати найбільш значущі локальні ініціативи. 
 
Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини
 
 
Можливість громадських організацій працювати залежить від обстановки і подій, які відбуваються в країні. Якщо відбувається щось таке, що загрожує життю активістів громадських організацій, які там працюють, треба просто евакуюватись і переносити діяльність своїх організацій у інші міста.

Крім того, ми передбачаємо певні проблеми з функціонуванням, зокрема фінансовим. В організацій, які діють зараз на Сході часто можуть бути заблоковані рахунки. Там достатньо складна ситуація, тому для організацій, які є членами Української гельсінської спілки, ми шукаємо шляхи, щоб забезпечити їх евакуацію зі Сходу і розгортання діяльності у інших містах. 
 
Зараз для багатьох неможливо працювати там. Особливо, звісно, якщо організація, або її активісти висловлюють проукраїнську позицію. Для них життєво небезпечно залишатись на Сході. 
ГУРТ  запитав також представників інших організацій та донорських структур. Слідкуйте за оновленнями на порталі та висловлюйте власну думку з цього приводу у коментарях!
 
 
 

Контакти

Коментарі

Олена Федьків   3688 днів тому   #  

Дуже пишаюсь цими організаціями, які все ще залишились працювати на Сході! Ми з вами!

  •   Пiдписатися на новi
Ганна Низькодубова   3683 дні тому   #  

О, ну тогда и я похвастаюсь - мы работаем. правда офис перевезла себе домой - комнату под кабинет обустроила. Работаем по возможности, конечно в Луганске сейчас особо массовых мероприятий не проведешь, но в помещениях можно. семинары проводим и т.д., а вот от нескольких запланированных уличных флешмобов пришлось отказаться

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Почтаренко   3683 дні тому   #  

Панні Ганно, тримайтесь! Ми з Вами!

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3683 дні тому   #  

С заголовком этой публикации, да и содержанием можно и нужно во многом не согласиться, поскольку, если уж быть общественно-полезными, то сейчас, на Донбассе, самое время/место. Поэтому ДГБФ "Доброта" Донецк не покинул и Донбасс не оставит без внятных попыток цивилизованной благотворительности. Даже проект специальный учредили - ВОЕННО-ГОРОДСКАЯ БЛАГОТВОРИТЕЛЬНОСТЬ. Подробнее, что удается здесь и сейчас - см. http://www.dobrota.donetsk.ua/news/2014/kalendar.doc и http://www.dobrota.donetsk.ua/news/2014/dnevnik-june.doc.

Что касается других, то, как говорят в Одессе, вы же умные люди - спросите у меня :). Мы весь июнь вдоль и поперек пропахали свои базы данных в попытках выйти на тех, кто сколько-нибудь внятно действует по профилю "або перекваліфікувався" и не стал "евакуюватися" в поисках счастья на чужбине (?). Мы послали более 200 писем, а вдогонку многократно звонили всем и каждому из тех, кто за последние 16 лет внятно шевелился в донецком ГРОБУ (ГРажданское ОБщество УКраины). И с удовлетворением узнали, что не одиноки: ура?..

Ну, в общем, трудно молчать, особенно, когда тебя не спрашивают :) - вот и не смолчал. Извините за компанию.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.