bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодь Криму: «Політики приходять і йдуть, а дружні відносини між народами можуть все пережити»
05.05.2014

ГУРТ поспілкувався із кримськотатарською молоддю Криму. Що зараз роблять люди, які знаходяться на окупованій території, та якої допомоги потребують – про це у коментарях молодих людей, які зіштовхнулися із новими викликами у своєму житті.

Із позиції безпеки, подаємо лише імена наших коментаторів, без прізвищ та фотографій. 

Едіє:

- Що зараз ми можемо зробити в умовах сьогоднішньої ситуації? Підтримувати цілісність України у різних медіа та соціокультурних програмах, наприклад, «Підтримаємо цілісність України», «Україна єдина» та інше. Кримська «самооборона» нехтує акції, спрямовані на підтримку цілісності, а на новий заклик єднання тільки штурмує будівлю Меджліса кримськотатарського народу, де вдруге силою зриває український прапор із фасаду. Кримські татари та всі, хто не згоден з окупацією Криму, знов і знов збираються біля центрального Меджлісу, щоб захистити останній форпост України в Криму від агресії розперезаних штурмовиків.

Звертаюся до багатьох українців! Хочу сказати, що ми пишаємося нашими братами та сестрами, ми бачимо як протестує вся Україна, створюються різні рекламні пости, відео-ролики у соцмережах, друкуються книжки сучасних українських авторів… Телебачення скрізь пронизане рекламою за єднання, все це надихає серця багатьох жителів Криму, які продовжують вірити в майбутні незалежні часи разом із Україною. Ваша допомога в словах. Як вода точить камінь, так і тисячі крапель слів одного разу зруйнують цю важку силу.

Акім:

- На мою думку, зараз кримські татари нічого суттєвого не роблять, тому що не знають як правильно діяти. Ніхто не хоче брати паспорт окупантів, але без нього далі жити не вийде. Меджліс кримськотатарського народу також нічого конкретного не говорить. Їх можна зрозуміти - Рефат Чубаров не хоче наражати свій народ на неприємності. Нам, кримським татарам, залишається тільки чекати.

Якщо українці покажуть, що вони з нами, та не забули про нас, це дуже допоможе. Нехай роблять мітинги, вимагають від влади зупинити окупантів та повернути Крим.

Лєнєра:

- На сьогоднішній день, кримські татари не мають іншої можливості протистояння, окрім як показувати це своєю поведінкою. Ми опинилися в ситуації, коли використання сили не є можливим (нас меншість, у нас немає ні фінансової, ні військової підтримки). Але люди все одно висловлюють свою тверду позицію. На жаль, нас хочуть обмежити і в цьому, прийнявши закон про те, що з 9 травня висловлювання на зразок "Крим - Україна" будуть вважатися "сепаратистськими" і за це будуть позбавляти волі.

Незважаючи ні на що, ми також повинні продовжувати нарощувати наш інтелектуальний потенціал і прищеплювати любов до рідної землі, щоб після возз'єднання з Україною ще краще працювати на благо країни.

Прості громадяни можуть допомогти нам, приїжджаючи до Криму відпочивати, адже усім відомо, що прибуток більшої частини населення - саме сезонний заробіток. Крім цього, проста людська підтримка нам теж дуже потрібна.

Ервін:

- Я вважаю, що в сформованій ситуації кримським татарам треба не сліпо протидіяти обставинам, що склалися, а думати і діяти на користь гарного майбутнього свого народу, своїх родин, дітей, нащадків. Я не маю на увазі, що потрібно сісти, склавши руки і плисти за течією… Просто треба максимально обдумано і грамотно підходити до вирішення нових завдань, приймаючи не завжди приємні рішення. Радикальні і грубі методи протидії по відношенню до нової влади - категорично неправильні, бо це розв'язує руки нелояльним до кримських татар людям. Тим самим ми ставимо під загрозу існування нашого народу. Щоб зберегти цілісність і єдність кримських татар, їх традицій, мови і культури, ми повинні зараз, в першу чергу, думати про майбутнє нашого народу на нашій кримській землі. Питання політичного характеру завжди мають стояти на другому плані.

Особисто я глибоко вдячний українському народу, який підтримав нас у цей непростий час. Прості українці в даній ситуації можуть допомогти кримськотатарському народу, у першу чергу, простою дружбою і теплими відносинами. Адже політики приходять і йдуть, території держав теж не вічні, як і самі держави та імперії, але дружні відносини між народами можуть це все пережити. Головне - бути терплячими, ставитися одне до одного з розумінням і не розбивати цю цінну чашу дружби.

Ельнара:

- По-перше, хочеться сказати, що протидіяти озброєним окупантам не так легко, тому з перших днів ми намагаємося терпіти, вірити і чекати. По-друге, Меджліс від імені усього кримськотатарського народу, чітко заявив нашу точку зору стосовно ситуації, яка склалася. Ми любимо Україну, живемо в Україні і надалі будемо жити, працювати в нашій спільній країні.

Допомогти нам тепер можна тільки вірою та любов'ю. Чекайте нас, і ми повернемося, вирвемося з полону. Слава Україні!


 

Підготувала: Зоряна Кримська

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  •  https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.