bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наслідки «братньої допомоги» Росії у Абхазії та Південній Осетії: цього не покажуть у російських ЗМІ
06.03.2014

 Вже другий тиждень в Криму триває криза, спровокована появою російських військ на території півострова. Наразі протистояння виливається лише у війну нервів та терпіння. Проте, гарячі голови з обох таборів, вже неодноразово закликали  до крові. Значна частина жителів Криму, схоже, не розуміє усю загрозливість ситуації, коли одна країна вводить на територію іншої свої війська.

Те, чим може закінчитись для жителів Криму провокативна поведінка російських військ, можна прослідкувати на прикладах Абхазії та Південної Осетії, де Росія, свого часу, вже розігрувала подібні сценарії. Сьогодні ці квітучі землі наполовину стоять у руїнах, деякі села просто зникли з лиця землі в ході війни. Ми пропонуємо Вашій увазі фото без коментарів про те, до чого може призвести невиважений сепаратистський конфлікт, спровокований силами північного сусіда.

Абхазія

Війна у Абхазії тривала у 1992-1993 роках. Де-юре, російські війська не брали участі у конфлікті, де-факто, - Росія постачала абхазьким військам техніку, проводила бомбардування грузинських військ, здійснювала артилерійські обстріли тощо. Натомість, керівництво Абхазії було кероване Москвою. Не зважаючи на значні російські дотації, Абхазія не може оговтатися після війни вже більше 20-ти років. 

Як і Крим, у радянські часи ця територія славилася своїми санаторіями та базами відпочинку, які зараз, в переважній більшості, стоять покинуті. 

1992

2013

Південна Осетія

Останні місяці перед початком війни у Південній Осетії, нагадували події в Криму. Тоді російська влада масово видавала російські паспорти жителям Південної Осетії. Пізніше, керована Кремлем, влада спровокувала конфлікт з грузинськими військами, а коли останні відповіли силою, Росія ввела свої війська і почала повномасштабну військову кампанію проти Грузії. Офіційно все це здійснювалося для захисту російських громадян, які проживають в Південній Осетії. По факту, ці люди отримали російські паспорти вже в ході пдготовки до військової операції. 

За час війни, з лиця землі зникло близько десятка осетинських сіл. Не зважаючи на дотації з російського бюджету, Південна Осетія досі не може стати на ноги після війни. Тільки роботи з відбудови житла для людей, мають тривати ще кілька років. 

2008

2011

Деякі південносетинські села до та після війни

Селище Авневі

Селище Кахві

Підготував: Сашко Кульчицький

Фото: cyxymu.livejournal.com, mk.ru, serge-novikov.livejournal.com

 

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.